Wzmacniacz do 1500 zł

Tematy związane z zakupem wszelkich przedwzmacniaczy i wzmacniaczy
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dario Antonio
Gramofon: Akai AP-100c

Re: Wzmacniacz do 1500 zł

Post autor: Dario Antonio »

Piotru pisze:
11 lut 2025, 11:50
chyba zdecyduję się na 8850
:clap:
Najbardziej boję się whisky , bo po niej , nie boję się niczego . 8-)
Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Post autor: MaciejT »

Piotru pisze:
Niestety już nieaktualne
Dario Antonio pisze: ↑
No to tutaj masz aktualną dziesiątkę. Najwyższy model z serii. Jest mocniejszy i posiada wyświetlacz. Uroda dyskusyjna, przyznaję. ale.....
https://www.olx.pl/d/oferta/wzmacniacz- ... 4mWdx.html
Nie posiada preampa, ale cena na tyle dobra że bez problemu sobie jakiś zewnętrzny wybierzesz.
Awatar użytkownika
haleem
Gramofon: Pioneer PL30 II

Post autor: haleem »

Przy 8850 warto sprawdzić działanie selektora źródeł i stan kondensatorów, poza tym ok
Nad M33, Tannoy Precision 6.4 Pioneer PL-30L II Denon DL 103, Sumiko Blue Point 2, Nagaoka MP200
Piotru

Post autor: Piotru »

MaciejT pisze:
11 lut 2025, 13:10
Piotru pisze:
Niestety już nieaktualne
Dario Antonio pisze: ↑
No to tutaj masz aktualną dziesiątkę. Najwyższy model z serii. Jest mocniejszy i posiada wyświetlacz. Uroda dyskusyjna, przyznaję. ale.....
https://www.olx.pl/d/oferta/wzmacniacz- ... 4mWdx.html
Nie posiada preampa, ale cena na tyle dobra że bez problemu sobie jakiś zewnętrzny wybierzesz.
Niestety także oferta już zakończona. Uroda faktycznie... nie moja i to nie jest ta 'era' designu z przeszłości, która mnie jara :D
haleem pisze:
11 lut 2025, 15:35
Przy 8850 warto sprawdzić działanie selektora źródeł i stan kondensatorów, poza tym ok
Czytałem o selektorze źródeł, tutaj znalazłem taki ze świeżo wymienionym selektorem i po przeglądzie ogólnym, sprzedawca nie handlarz, normalna rozmowa. Będę za tydzień w Poznaniu i jeśli dotrwa do tego czasu to jadę go zobaczyć i jeśli wszystko ok to kupię. Nie wiem natomiast jak sprawdzić stan kondensatorów w praktyce na odsłuchu wzmacniacza.
https://www.olx.pl/d/oferta/wzmacniacz- ... 3Iarn.html
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Tu jeszcze masz dobry model w dobrej cenie
https://www.olx.pl/d/oferta/do-sprzedan ... 3DzNt.html
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
Dario Antonio
Gramofon: Akai AP-100c

Post autor: Dario Antonio »

Piotru pisze:
13 lut 2025, 09:56
jak sprawdzić stan kondensatorów w praktyce na odsłuchu wzmacniacza
Wylutować i pomierzyć ;) .
A tak serio , jak design Ci pasuje , to jedź , posłuchaj , czy pasuje Ci dźwiękowo, czy równo gra , na wszystkich wejściach i końcówkach .Czy selektor sam nie przerzuca wejść i tyle . To jest b.dobry wzmacniacz i na dobrych częściach , więc kondy powinny być ok .
Najbardziej boję się whisky , bo po niej , nie boję się niczego . 8-)
Awatar użytkownika
haleem
Gramofon: Pioneer PL30 II

Post autor: haleem »

myślę, że po otwarciu pokrywki po prostu organoleptycznie, jak nie będzie śladów wylania to ok. A przegląd z pomiarami warto kiedyś w tak wiekowym sprzęcie zrobić :D
Nad M33, Tannoy Precision 6.4 Pioneer PL-30L II Denon DL 103, Sumiko Blue Point 2, Nagaoka MP200
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

haleem pisze:
13 lut 2025, 13:46
myślę, że po otwarciu pokrywki po prostu organoleptycznie, jak nie będzie śladów wylania to ok. A przegląd z pomiarami warto kiedyś w tak wiekowym sprzęcie zrobić
czasem klej .może sprawiać wrażenie że coś się tam wylało , łatwo się wtedy pomylić.
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Piotru

Mawis pisze:
13 lut 2025, 10:24
Tu jeszcze masz dobry model w dobrej cenie
https://www.olx.pl/d/oferta/do-sprzedan ... 3DzNt.html
dzięki, rozumiem, że to wyższy model, musiałbym jednak polegać na wysyłce.
Dario Antonio pisze:
13 lut 2025, 11:15
Piotru pisze:
13 lut 2025, 09:56
jak sprawdzić stan kondensatorów w praktyce na odsłuchu wzmacniacza
Wylutować i pomierzyć ;) .
A tak serio , jak design Ci pasuje , to jedź , posłuchaj , czy pasuje Ci dźwiękowo, czy równo gra , na wszystkich wejściach i końcówkach .Czy selektor sam nie przerzuca wejść i tyle . To jest b.dobry wzmacniacz i na dobrych częściach , więc kondy powinny być ok .
ok
Awatar użytkownika
pawelgrab

Post autor: pawelgrab »

Piotru pisze:
Chyba zostanę na razie przy onkyo gdyż jest kilka sensownych w PL w moim zasięgu do dostania i chciałbym już od czegoś zacząć, dobrać resztę sprzętu i się pocieszyć trochę
mam kilka onkyo ale w piwnicy spakowane :lol: , bezpłciowe granie dla mas, szukaj czego fajnego - no ale twój wybór jest - zawsze możesz powiedzieć młody i gupi byłem - nie sugeruj się dostępnością i wg. mła szukaj czegoś innego bo będziesz żałował zakupu za niedługi czas ;)

Andrzej dobrze radził tobie (znaczy się amrowek oczywiście) :handgestures-thumbupright:
luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
Piotru

MaciejT pisze:
08 lut 2025, 10:27
https://www.olx.pl/d/oferta/wzmacniacz- ... 3sylR.html

Bardzo fajny wzmacniacz, znam tą serię dosyć dobrze i polecam. Wbudowane pre całkiem przyzwoite. Grałem wiele lat na alpha 5 i alpha 7R. Jeśli chodzi o przedwzmacniacz to próbowałem konstrukcje typu vincent i inne takie po ok 300 PLN wtedy i arcam grał lepiej. Zmieniłem dopiero na Mańka, więc to pre jest całkiem całkiem. Zresztą cena taka że jeszcze parę złotych by zostało, to już sam wymyślisz czy szukać zewnętrznego pre czy kupić kilka płyt.
Granie piecyka bardzo sympatyczne.
Na dodatek jest szansa że zadbany, bo ktoś kitrał przez tyle lat karton. Wersja R czyli z pilotem.
Ogłoszenie znów jest aktualne. Powróciłem do wątku wzmacniaczy po tym jak wiele osób krytykuje mój wybór Onkyo 8850 w wątku o doborze kolumn do niego, którego to inni zachwalali i polecali.
Postanowiłem więc raz jeszcze zapytać Was o polecenia. Jeśli widzicie jakieś sensowne aktualne ogłoszenia wzmacniaczy z pre i uważacie że to lepsze niż ww Onkyo to proszę o propozycje. Do czwartku mam czas bo wtedy chciałem jechać po Onkyo.
Arcama też ponownie mogę rozważyć. Uważasz Macieju że to będzie lepszy wybór?
Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Post autor: MaciejT »

Piotru pisze:
16 lut 2025, 10:06
Uważasz Macieju że to będzie lepszy wybór?
Widzisz, nie miałem nigdy tego Onkyo, znam natomiast dobrze serię Arcam Alpha. Przez bodaj 10 lat miałem Arcama Alpha5+, kilka lat Arcam Alpha7R krótko Arcam Alpha9. Podobał mi się ten sound, pre na płytce drukowanej nie wyglądał obiecująco, a wygrywał pojedynki z zewnętrznymi pre typu Vincent za ca 3 stówki więc nie jest najgorzej. Ta dziesiątka jest najwyższa i najmocniejsza z serii, ale pamiętaj że kupno sprzętu bez odsłuchu to duże ryzyko, zawsze warto zrobić odsłuch najlepiej u siebie, a jak się nie da to chociaż u sprzedawcy.
Czy będzie lepszy wybór? Nie wiem, po prostu znam i cenię starą serię Arcama, podoba mi się jego granie.
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Piotru pisze:
16 lut 2025, 10:06
MaciejT pisze:
08 lut 2025, 10:27
https://www.olx.pl/d/oferta/wzmacniacz- ... 3sylR.html

Bardzo fajny wzmacniacz, znam tą serię dosyć dobrze i polecam. Wbudowane pre całkiem przyzwoite. Grałem wiele lat na alpha 5 i alpha 7R. Jeśli chodzi o przedwzmacniacz to próbowałem konstrukcje typu vincent i inne takie po ok 300 PLN wtedy i arcam grał lepiej. Zmieniłem dopiero na Mańka, więc to pre jest całkiem całkiem. Zresztą cena taka że jeszcze parę złotych by zostało, to już sam wymyślisz czy szukać zewnętrznego pre czy kupić kilka płyt.
Granie piecyka bardzo sympatyczne.
Na dodatek jest szansa że zadbany, bo ktoś kitrał przez tyle lat karton. Wersja R czyli z pilotem.
Ogłoszenie znów jest aktualne. Powróciłem do wątku wzmacniaczy po tym jak wiele osób krytykuje mój wybór Onkyo 8850
No nie :) wcale nie wielu tylko Paweł sie uparł :lol: Generalnie Onkyo uchodza za dość sprawne i żywotne sprzęty. Wiele osob mialo lub ma. Moze warto popytac ich. Kojarze Dominika ze ma obecnie @domibobi. Zapytaj.
Ostatnio zmieniony 16 lut 2025, 17:02 przez Mawis, łącznie zmieniany 1 raz.
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
pawelgrab

Post autor: pawelgrab »

hallo planeta nikt się nie uparł i nikt nie krytykuje łonkaya tylko wyraża swoją opinię :D ,

ale jeżeli już ma być onkyo i 1500 pieniędzy polskich i pilot to brałbym nowszą wersję łonkyo z wiadomych względów, tylko trzeba dopytać czy pilot się nie zagubił i nie ma co narzekać tylko dzwonić i potargować parę złotych;) :

https://www.olx.pl/d/oferta/wzmacniacz- ... 2tpAr.html
https://www.olx.pl/d/oferta/wzmacniacz- ... 41cZl.html

a i opinie z internatu odnośnie kolumn do tego: :

"jakie glosniki polecicie do wzmaka Onkyo A-9150 do pokoju szerokosc 5m x 3m. Beda staly na dluzszym boku. pokoj normalny prostokąt.
Obecnie monitory Mission , brakuje mi cieplego basiku i pelnego brzmienia. Są detale ale dołu mało.Zmiany wzmaka nie planuję, sluchalem AS701, marantza 6006, nad 356.
Najchetniej z bass reflexem z przodu , ale to nie wymóg. Budżet do 3000/parę.
Muzyka - duzo rocka, bede tez sluchal cicho i chcialbym miec z tego jakis fun. ostatnie pietro bloku ;)
MOje notatki po odsluchach:
focal chorus 716- brak basu
dyn audio emit m30 -malo basu
Indiana LIne Diva 262 - bardziej podobaly mi sie niz Elac B6.2
BW 606 - nie zgrywa sie z Onkyo, za duzo góry.
"

a osobiście to na pewno bym wolał zakupić yamaszkę A-S 701 oczywiście z pilotem, dysponującą wystarczającą mocą do napędzenia normalnych kolumn :!: :
https://www.olx.pl/d/oferta/yamaha-a-s- ... 48oNk.html

i ode mnie byłoby na tyle w temacie wzmacniaczy onkyo

btw. do poczytania na temat jamaszki:
https://www.avtest.pl/wzmacniacze/item/ ... aha-a-s701
luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
ODPOWIEDZ