Mikstura forumowa
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Mikstura forumowa
To jest trudne pytanie bo zależy od ilości mytych płyt i ich stanu zabrudzenia. Niektórzy w ogóle nie filtrują tylko jadą zawsze na czystej i za jednym zamachem myją 30 płyt np.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
A co ile zmieniasz wodę w wannie podczas kąpieli? To jest ta sama zasada. Przecież brud nie znika, pozostaje w roztworze i teraz jeśli umyjesz ileśtam płyt, masz w płynie roztwór i mieszaninę ich osadów, jeśli nie płuczesz czystym, to taki płyn odparowując z płyty pozostawia film z tego brudu zmytego z innych płyt.
-
Bardzo brudne myje jedna mieszaniną wstępnie . Po takim wstępnym zlewam z powrotem i myję końcowo drugą świeżą nową porcją która jest przeznaczona tylko do tego. Mam około 70 płyt w tej chwili i niektóre zaliczył juz drugie takie "podwójne" mycie .W tym około 40 to nowe płyty niedawno rozfoliowane myte bez wstępnego raz.
1965-1975 absolutnie i bezdyskusyjnie najlepsze lata dla uszu 

- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Zrobienie mikstury to nie są jakieś kolosalne koszty bo składniki są dość tanie. Więc im mniej zrobisz rund już użytym płynem tym lepiej. Ja osobiscie po umyciu kilku sztuk tak 5-7 wylewam i robię nową miksturę. Nie bawię sie w jakieś zlewanie czy przecedzanie. Tak jak pisze @dale powyzej nie ma sensu kąpać sie w brudnej wodzie 

JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
iras67, jeśli mimo wszystko nie chcesz wylewać po każdym myciu, to do filtrowania polecam filtry do ekspresów przelewowych.
Ja robię tak, że jednorazowo rozrabiam 1 litr mikstury. Rozlewam to do dwóch słoików po 0,5 l. W jednym słoiku mam miksturę zasadniczą, którą wlewam do wanienki Knosti. W drugim słoiku mam zapas na dolewki. Przy każdym rozstawianiu Knosti trzeba dolać ok. 50 ml. Mikstury używam i filtruję dopóki nie skończy mi się zapas na dolewki.
Ja robię tak, że jednorazowo rozrabiam 1 litr mikstury. Rozlewam to do dwóch słoików po 0,5 l. W jednym słoiku mam miksturę zasadniczą, którą wlewam do wanienki Knosti. W drugim słoiku mam zapas na dolewki. Przy każdym rozstawianiu Knosti trzeba dolać ok. 50 ml. Mikstury używam i filtruję dopóki nie skończy mi się zapas na dolewki.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Jest: Technics SL-1610 MKII
-
O widzisz ten Filtr z lejkiem od Analogis to taki niby dobry bo gęsty i gruby ale płyn czasem idzie bokiem pomiędzy filtrem a lejkiem. Przy ponownym myciu założę do niego ten od kawy .
1965-1975 absolutnie i bezdyskusyjnie najlepsze lata dla uszu 

-
Do mycia nowych płyt używam świeżego płynu. Zlewam go i zostawiam w kącie. Zostawiam go na płyty, które zdarza mi się kupić na bazarach staroci. Po myciu tych płyt każdy płyn wylewam. Stopień zabrudzenia płyty ma znaczenie
Na pewno na tyle że warto go poruszyć. Dla mnie 5l baniaczek to ok 1.5roku. (70-90 płyt)Koszt zupełnie pomijalny przy wymianie po zapełnieniu suszarki. Ja takim rytmem lecę
Co do efektów, to zdarzyło mi się zbyt krótko suszyć i to chyba było powodem śladów na płytach. Druga suszarka wiele by rozwiązała. Aaa używam analogis
-
Z dwadzieścia lat temu nabyłem knosti. Stopniowo usprawniałem myjkę i proces mycia. Korzystając z internetowych pomysłów usprawniłem knosti i zbudowałem prosty odsysacz wody podłączany do odkurzacza. Kiedyś przymierzałem się do udostępnienia wszystkim ale wtedy byłem na najgłupszym polskim forum audio i tam chyba taka konstrukcja byłaby passe. Potem pojawiły się wynalazki typu okki nokki ale dzisiaj czytając ten wątek pomyślałem: jeżeli jest jeszcze zainteresowanie czymś takim i znalazłby się jakiś rodak smoka wawelskiego gotowy wszystko opisać to zapraszam
Mnie ta prosta konstrukcja bardzo pomaga w myciu winyli.

- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Myślę że taka konstrukcja bardzo się przyda, zwłaszcza osobom myjącym w używanym płynie. Dziwne że jeszcze nasi forumowi drukarze nie opracowali takiej nakładki drukowanej.
- mrcnoos
- Gramofon: Składak
Brzmi interesująco.Trekker pisze: ↑13 lut 2025, 17:46Z dwadzieścia lat temu nabyłem knosti. Stopniowo usprawniałem myjkę i proces mycia. Korzystając z internetowych pomysłów usprawniłem knosti i zbudowałem prosty odsysacz wody podłączany do odkurzacza. Kiedyś przymierzałem się do udostępnienia wszystkim ale wtedy byłem na najgłupszym polskim forum audio i tam chyba taka konstrukcja byłaby passe. Potem pojawiły się wynalazki typu okki nokki ale dzisiaj czytając ten wątek pomyślałem: jeżeli jest jeszcze zainteresowanie czymś takim i znalazłby się jakiś rodak smoka wawelskiego gotowy wszystko opisać to zapraszam![]()
Wrzuć kilka zdjęć pokazujących co i jak.
-
mrcnoos !!!
Tego oczekuję. Trzeba umówić się, przybyć, zrobimy próbę mycia i suszenia, obfotografować i pomierzyć. A dalej to już wolna wola.
-
- Jozi
- Gramofon: Sony PS-X60
Jeżeli masz maszynę to ok ale jak kupować tylko dla wody do mycia winyli to pomysł taki sobie.Ja mam zamiar użyć wody z takiego ustrojstwa
https://allegro.pl/oferta/destylarka-do ... 4520060128
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-analog]
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
-
- Gramofon: saba psp 244
Woda destylowana... Dziś wiele osób posiada klimatyzację. Kondensat z klimy to destylka... Wystarczy latem zrobić zapas...
saba psp244 Buphono nano onkyo A8670 głośniki DIY,
sansui aux301 whaferdale cristal , pioneer PL-200
sansui aux301 whaferdale cristal , pioneer PL-200