Luxman A-371 mocno się grzeje
- Viniu
- Gramofon: Kenwood KD-750
Luxman A-371 mocno się grzeje
Witam.
Koledzy potrzebuję małej pomocy i porady bo ostatnio zauważyłem gorący problem. Chodzi o mojego Lucka a-371, u którego przy ostatnim odsłuchu koncertu zauważyłem że cholernie mocno się grzeje. Do tej pory poziom głośności wystarczył mi na godzinę 10 ale w ostatni poniedziałek puściłem sobie z projektora koncert i żeby poczuć atmosferę podkręciłem go na godzinę 12. Niestety po godzinie słuchania wzmacniacz się wyłączył a po sprawdzeniu okazało się że jest tak gorący że trudno było dotknąć górną pokrywę. Owszem wzmacniacz stoi w szafce rtv ale od góry ma jakieś 5 cm luzu. Dodam jeszcze że napędza moje Heybrooki które nominalnie są 6ohm, więc raczej nie powinny być jakimś trudnym obciążeniem.
Pytanie zatem czy coś mogło się spartolić ot tak poprostu? Trochę mnie to niepokoi bo mam sprzęt kilka lat nie było nigdy problemu aż tu takie coś...
Koledzy potrzebuję małej pomocy i porady bo ostatnio zauważyłem gorący problem. Chodzi o mojego Lucka a-371, u którego przy ostatnim odsłuchu koncertu zauważyłem że cholernie mocno się grzeje. Do tej pory poziom głośności wystarczył mi na godzinę 10 ale w ostatni poniedziałek puściłem sobie z projektora koncert i żeby poczuć atmosferę podkręciłem go na godzinę 12. Niestety po godzinie słuchania wzmacniacz się wyłączył a po sprawdzeniu okazało się że jest tak gorący że trudno było dotknąć górną pokrywę. Owszem wzmacniacz stoi w szafce rtv ale od góry ma jakieś 5 cm luzu. Dodam jeszcze że napędza moje Heybrooki które nominalnie są 6ohm, więc raczej nie powinny być jakimś trudnym obciążeniem.
Pytanie zatem czy coś mogło się spartolić ot tak poprostu? Trochę mnie to niepokoi bo mam sprzęt kilka lat nie było nigdy problemu aż tu takie coś...
Kenwood KD-750+Hana SH, Luxman L-435, Sony ST-3950, Denon DCD-625, Onkyo TA-1900, Translator Impact 4 mk2, wiim pro plus
Universum Studio 6000+AT-540ML, Schiit Mani, Luxman A-371, Luxman D-351, Luxman T-351L, Luxman K-351, Heybrook HB4, DacMagic 100
Universum Studio 6000+AT-540ML, Schiit Mani, Luxman A-371, Luxman D-351, Luxman T-351L, Luxman K-351, Heybrook HB4, DacMagic 100
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Re: Luxman A-371 mocno się grzeje
Zamień miejscami magnetofon ze wzmacniaczem. To nie jest dobre miejsce na wzmacniacz. Na górze mało miejsca, wloty po bokach zatkane, słaby naturalny przepływ.
A tam z tyłu jest ścianka czy luźny przelot? Bo jak ścianka to otwory przy samej górze (kilka) znacznie poprawiły by cyrkulację ciepłego powietrza o ile szafka nie dochodzi do ściany.
A tam z tyłu jest ścianka czy luźny przelot? Bo jak ścianka to otwory przy samej górze (kilka) znacznie poprawiły by cyrkulację ciepłego powietrza o ile szafka nie dochodzi do ściany.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- chudy_b
-
- Gramofon: Dual 510
Dokładnie. Sam mam w podobnym układzie.
5cm luzu to bardzo mało.
Dual 510, Shure M95G-LM, Sansui AU-417, Philips 22RH427
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
- cobra
- Gramofon: PS-T15, GS464
To co @Bacek napisał, to oczywiste.
Ale może też prądy spoczynkowe tranzystorów są za wysokie?
Ale może też prądy spoczynkowe tranzystorów są za wysokie?
Sony PS-T15, Benz Micro Silver / Empire 4000 / Z-4s, PreamP THT, Denon DRA-F109 / lampa SE, STX F-200n
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Wojtku zamieniłbym z magnetofonem, więcej powietrza się przyda. To na pewno. U mnie Lux jest wolnostojący.
Druga sprawa, jeśli nie był zaglądany do tej pory to koniecznie bym sprawdził co za tranzystory, jakie i czy sparowane - tu pomiar również i przede wszystkim o którym piszą chłopaki.
Chociaż z tego co pamiętam wyłączenie następuje w wyniku przegrzania właśnie końcówki mocy.
W moim L435 odpowiedzialny za wyłączenie na "martwo" była płytka/układ hybrydowy. Przy okazji po konsultacji z Jaculkiem (jego robota) zdecydowałem też o wymianię kompletu tranzystorów (4bankix2 o ile pamiętam) na nowe, parowane. No i żeby do tematu nie wracać Jacek machnął mi wszystko co było widać i co dało się zmierzyć na gotowo.
Coś mi się Bart_S przywala do koloru jednej diody.. a ja nic! Milczę jak grób w sprawie jego krzywych płyt
.. się wymieni przy okazji, bo i tak się wybieram na poprawkę diody w HeadamP.
Także Wojtku nie wiem jka jest konstrukcja A-371, ale to wcale nie muszą być tranzystory, aczkolwiek to one przy wysokim prądzie mogą powodować dalsze usterki układu i tu na pewno chłopaki mają rację.
Sprzęt b.fajne, dałbym w ręce któregoś z fachowców i zrobił kompleksowy przegląd doraźny.Warto.
Druga sprawa, jeśli nie był zaglądany do tej pory to koniecznie bym sprawdził co za tranzystory, jakie i czy sparowane - tu pomiar również i przede wszystkim o którym piszą chłopaki.
Chociaż z tego co pamiętam wyłączenie następuje w wyniku przegrzania właśnie końcówki mocy.
W moim L435 odpowiedzialny za wyłączenie na "martwo" była płytka/układ hybrydowy. Przy okazji po konsultacji z Jaculkiem (jego robota) zdecydowałem też o wymianię kompletu tranzystorów (4bankix2 o ile pamiętam) na nowe, parowane. No i żeby do tematu nie wracać Jacek machnął mi wszystko co było widać i co dało się zmierzyć na gotowo.
Coś mi się Bart_S przywala do koloru jednej diody.. a ja nic! Milczę jak grób w sprawie jego krzywych płyt

Także Wojtku nie wiem jka jest konstrukcja A-371, ale to wcale nie muszą być tranzystory, aczkolwiek to one przy wysokim prądzie mogą powodować dalsze usterki układu i tu na pewno chłopaki mają rację.
Sprzęt b.fajne, dałbym w ręce któregoś z fachowców i zrobił kompleksowy przegląd doraźny.Warto.
- Viniu
Dzięki Panowie za sugestie. Na weekend w takim razie robię podmiankę czyli dojdzie do nieoczekiwane zmiany miejsc
Trochę mi to skomplikuje układ do na decku stoi laptop od filmów i koncertów ale poradzimy sobie...
A co do przeglądu to może rzeczywiście dogadam się z którymś z chłopaków żeby go przeswietlili

A co do przeglądu to może rzeczywiście dogadam się z którymś z chłopaków żeby go przeswietlili

Kenwood KD-750+Hana SH, Luxman L-435, Sony ST-3950, Denon DCD-625, Onkyo TA-1900, Translator Impact 4 mk2, wiim pro plus
- darkman
- Kontakt:
Tego, że się wyłączył nie odbieraj jako usterkę samą w sobie, ten typ tak ma. Przy przegrzaniu działa system bezpieczeństwa (żebym ja tak miał w portfelu
) Natomiast przegląd zrobiłbym koniecznie. Pewnie się parę rzeczy znajdzie do wymiany, hasło dyżurne - elektrolity, pewnie te największe kondensatory. Pomiary prądów będziesz miał w usłudze od razu.
Generalnie to fajna usługa, bo dostajesz ocenę i od razu drobne, a niezbędne poprawki. Wybierasz sam proponowany wariant upgrade czy jak sam to nazywam "mini recapu".
Z moich doświadczeń wynika, że tego typu (opisany) problem lubi stosunkowo szybko wracać.

Generalnie to fajna usługa, bo dostajesz ocenę i od razu drobne, a niezbędne poprawki. Wybierasz sam proponowany wariant upgrade czy jak sam to nazywam "mini recapu".
Z moich doświadczeń wynika, że tego typu (opisany) problem lubi stosunkowo szybko wracać.
- Jaculek
- Gramofon: Dual 704, 721
Nawet jeżeli są to nie mają wpływu na wyłączenie wzmacniacza przy dłuższym głośnym graniu. Zabezpieczenie termiczne zadziałało z powodu braku dostatecznego chłodzenia tranzystorów końcówki mocy. Wzmacniacz pracujący w klasie AB i B grzeje się tym bardziej im większą moc dostarcza głośnikom.
Ze względu na brak dostatecznej cyrkulacji powietrza we wzmacniaczu stale panuje temperatura wyższa niż założona przez producenta, co niekorzystnie wpływa na jego elementy, szczególnie kondensatory elektrolityczne.
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
- Bart_S
- Gramofon: SONY PS-X60
przez chwilę zmartwiałem, że o l-435
bo płyta musi być prosta a dioda w l-435 nie może być niebieska!
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
- Viniu
Ok, zrobiłem dzisiaj w pierwszej kolejności przemeblowanie, zobaczymy czy różnica będzie znacząca.
Pierwsze minuty dają nadzieję, ale dzisiaj niedziela, wszyscy w domu więc nie ma jak porządnie potestować.
Ale gdyby nadal coś było na rzeczy, to jesywm wstępnie umówiony z Jaculkiem na przegląd
Pierwsze minuty dają nadzieję, ale dzisiaj niedziela, wszyscy w domu więc nie ma jak porządnie potestować.
Ale gdyby nadal coś było na rzeczy, to jesywm wstępnie umówiony z Jaculkiem na przegląd

- darkman
- Kontakt: