Porządkując jakiś czas temu poddasze odnalazłem swoja starą kolekcję winyli (pamiętają czasy komuny - szału nie ma hehe) oraz gramofon Dual (CS607) w stanie nawet OK - który o dziwo działa. Nawet udało mi się go podpiąć do amplitunera Denon, który na szczęście posiada wejście phono. Żaden ze mnie audiofil, ale dźwięk nie bardzo mi się podobał, taki radiowy, płaski - całkiem nie taki jak zapamiętałem z dawnych lat

No wiec po pierwsze skalibrowałem ramię według instrukcji na forum. Trochę pomogło ale niewiele. Następnie pomyślałem o wymianie wkładki lub igły ale okazało się, że ten Dual to ma ramię do którego wybór nowych wkładek czy igieł wydaje mi się ograniczony.
Już miałem lecieć do sklepu po jakiś preamp, no bo ten wbudowany w ampli to wiadomo... ale stwierdziłem, że może najpierw jednak dostosuję całe mocowanie wkładki w tym ramieniu (znalazłem na znanym portalu aukcyjnym takie przejściówki) i zamontuje standardowa wkładkę i igłę ale...
Wpadł mi kilka dni temu w oko gramofon Metz TX 4963 - poczytałem tu na forum, że w sumie to całkiem przyzwoita niskobudżetowa opcja. Wszedłem więc w jego posiadanie droga kupna, wymieniłem igłę na nową (AT), skalibrowałem wg instrukcji na forum i (na razie) nie lecę do sklepu po ten preamp. Z nie najnowszymi kolumnami KEF IQ 70 taki zestaw spełnia na razie moje oczekiwania. No może poeksperymentuję trochę z wkładkami czy innymi preampami

A chciałem sobie tylko przez chwilę posłuchać starych płyt...
Oprócz przywitania chciałem w tym miejscu podziękować serdecznie twórcom i uczestnikom tego forum za stworzenie takiej skarbnicy wiedzy winylowej.