Nietypowe gniazdo uziemienia

Jak to wszystko połączyć?
ODPOWIEDZ
bpiotrow13

Nietypowe gniazdo uziemienia

Post autor: bpiotrow13 »

Cześć, kończę składać przedwzmacniacz ANK l3 phono i trochę zaskoczyło mnie gniazdo uziemienia. Wygląda jak terminal głośnikowy
IMG_4021.jpeg
Można tam podłączyć wtyk bananowy, widełek raczej nie, a już na pewno nie małe. Ja mam właśnie małe widełki w kablu gramofonowym. Widzę dwa wyjścia:

1) zainstalować inne gniazdo uziemienia (jakie?)
2) pokombinować z jakimś wtykiem bananowym i doczepić do niego widełki (nie znalazłem tylko odpowiedniego wtyku bananowego).

Nie che przerabiać kabla, chce dostosować gniazdo.

Czy ktoś miał do czynienia z takim gniazdem i ma na nie sposób?

Z góry dzięki.
Awatar użytkownika
cobra
Gramofon: PS-T15, GS464

Re: Nietypowe gniazdo uziemienia

Post autor: cobra »

bpiotrow13 pisze:
09 lut 2025, 19:55
Nie che przerabiać kabla, chce dostosować gniazdo.
Albo zrobić odpowiednią przejściówkę.
Sony PS-T15, Benz Micro Silver / Empire 4000 / Z-4s, PreamP THT, Denon DRA-F109 / lampa SE, STX F-200n
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Też opcja. Ifi Iphono ma taką fabryczną. Małe oczko do podłączenia do pre i większe gniazdo gdzie idą widełki lub przewód z gramofonu.
Załączniki
Zrzut ekranu 2025-02-10 084335.png
Zrzut ekranu 2025-02-10 084402.png
Zrzut ekranu 2025-02-10 084402.png (83.98 KiB) Przejrzano 1262 razy
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

Serio? Kolego zabrałeś się za składanie kita, a pytasz o taką pierdołę? Naprawdę nie masz koncepcji jak to rozwiązać?
To odkryję przed Tobą Amerykę... skoro składasz kita, to możesz zastosować inne, dowolne gniazdo. Ogromna większość jest mocowana na taką śrubę.
Dobierz sobie jakie Ci pasuje. No chyba że boisz się ograniczenia sceny i zakłócenia tego co Muniek Staszczyk chciał przekazać...
Awatar użytkownika
Piterski
Gramofon: Pioneer PL70LII

Post autor: Piterski »

Dale, coś chyba ciut dużo tej frustracji się z Ciebie wylewa. Tak co drugi wpis to w podobnym tonie. Ochłoń może bo sądzę, że Wojtek powinien dać Ci przynajmniej ostrzeżenie. Po co się wyrywasz z takimi wypowiedziami?
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Awatar użytkownika
dale

Piterski pisze:
10 lut 2025, 09:43
Po co się wyrywasz z takimi wypowiedziami?
Bo ludzie mylą fejsbuka z forum. Ja rozumiem że taki problem może mieć laik, ale laik nie zabiera się za składanie elektroniki. Zwłaszcza że sam, sobie odpowiada.
Kiedyś przeglądałem wszystkie nieczytane posty, teraz było by to spore wyzwanie. Jedyna frustracja jaka może we mnie tkwić, to ta wywołana spadkiem ludzkiej samodzielności w dobie internetu.
ps. zawsze możesz ignorować moje posty, zachęcam, będziesz szczęśliwszym człowiekiem.
Awatar użytkownika
Piterski

Nie chodzi o to bym Cię ignorował, po prostu warto się zastanowić po co wylewać swoją frustrację.
Niby banalne bo pyta o gniazdo uziemiające, ja takiego jak pokazał nie widziałem nie wiem jaki ma mechanizm, a zalew gniazd z zaciskiem jest po czubek głowy, ale niektóre mogą być lepsze od innych. Nie wnikam dlaczego akurat będą lepsze te czy inne. Chodzi mi o to, że lekceważenie ludzi którzy tu trafiają już powoli na tym i innych forach powoduje, że robi się z nich kałuża z trzema żabami na krzyż. Czy takiej przyszłości oczekujesz na tym forum?
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
bpiotrow13

Bacek pisze:
10 lut 2025, 08:45
Ifi Iphono ma taką fabryczną. Małe oczko do podłączenia do pre i większe gniazdo gdzie idą widełki lub przewód z gramofonu.
Dzięki ta ciekawa, potrzebowałbym odwrotnej tylko, ale to jest ciekawy trop, dzięki.
bpiotrow13

dale pisze:
10 lut 2025, 08:54
Serio? Kolego zabrałeś się za składanie kita, a pytasz o taką pierdołę? Naprawdę nie masz koncepcji jak to rozwiązać?
To odkryję przed Tobą Amerykę... skoro składasz kita, to możesz zastosować inne, dowolne gniazdo. Ogromna większość jest mocowana na taką śrubę.
Dzięki za konstruktywną odpowiedź. To, że inne gniazdo to przecież wspomniałem,ale napisałem posta, bo problem tyle banalny, co dziwny i może ktoś ma jakieś oczywiste rozwiązanie, które przeoczyłem. Ciekawe masz podejście do forum. Nie zachęcam do odpowiedzi.
Awatar użytkownika
dale

Piterski pisze:
10 lut 2025, 15:12
Nie chodzi o to bym Cię ignorował, po prostu warto się zastanowić po co wylewać swoją frustrację.
W ten sposób nie dojdziemy daleko bo każdy post z jakąkolwiek formą krytyki będzie frustracją.
To jest zwykły zacisk głośnikowy na kabel
https://www.ebay.co.uk/itm/314165944083 ... SwY0ZjNF3p

Tylko autor postu wie jakie ma widełki przyłączeniowe, ergo, tylko on może znaleźć złącze które będzie pasowało. Tylko on zna też średnicę mocowania gniazda, to oczywiście można obejść podkładkami albo wiertłem, ale fajnie było by dobrać w punkt. Nie wyobrażam sobie za bardzo jak ktoś może rzeczowo pomóc tutaj bez tych danych.
Piterski pisze:
10 lut 2025, 15:12
Chodzi mi o to, że lekceważenie ludzi którzy tu trafiają już powoli na tym i innych forach powoduje, że robi się z nich kałuża z trzema żabami na krzyż. Czy takiej przyszłości oczekujesz na tym forum?
Lekceważeniem było przejście do porządku dziennego nad zaistniałą sytuacją i postem. Olanie go, mówiąc pejoratywnie. Widzisz, Tobie przeszkadzają moje uwagi, uważasz je za przejaw frustracji czy innych kompleksów. Twoje prawo. Zwróć tylko uwagę że cała dyskusja zaczęła się od problemu, który autor powinien rozwiązać w dwie minuty, jeżeli jest na poziomie pozwalającym mu samodzielnie złożyć kita elektronicznego. My natomiast, nie znając podstawowych danych (średnic), nie jesteśmy w stanie merytorycznie wskazać innego, konkretnego rozwiązania.
Pomijam już tutaj wpływ jakości złącza uziemienia na jego skuteczność ponieważ jeśli tylko jest wykonany z metalu przewodzącego, poza wyglądem, jest żaden - czego dowodem są np. gniazda uziemienia mocowane bezpośrednio do aluminiowej obudowy (działające rozwiązania).

Zaś co do rozwiązania, to np. aby nie przerabiać gniazda i kabla, można kupić taki wtyk:
https://allegro.pl/oferta/wtyk-widelkow ... 0136001587
On ma odkręcane widełki i wtedy można po ich poluzowaniu, włożyć widełki przewodu uziemiającego, a te większe widełki w gniazdo
Nakamichi też robi banany które można podobnie zaimplementować
https://allegro.pl/oferta/nakamichi-wty ... 1690851106?
To tak w temacie innych rozwiązań niż wymiana gniazda.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Frustracja trochę nieuzasadniona wg mnie, ale przynajmniej jest w miarę kulturalnie ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
dale

Wojtek pisze:
10 lut 2025, 17:07
ale przynajmniej jest w miarę kulturalnie
Bo muzyka łagodzi obyczaje ...:/
Awatar użytkownika
Piterski

Bo można mieć odmienne zdanie wyrazić swoją opinię i nie obrażać rozmówcy. Z autopsji wiem, że czasem na forum idą iskry gdy w realnym świecie się potem da pogadać pospierać i nie lać się po pyskach :mrgreen:
ahaja

Post autor: ahaja »

Patrząc na ten wykwint od Audio Nota:
jak wykręcisz nakrętkę to nie widać tam otworu gdzie można wsadzić pocynowany przewód i dokręcić?

Jak nie to szukaj na allegro/TME nakrętek radełkowanych M3 lub M4.
Kupujesz jedną niską i jedną wysoką, osadzasz na śrubie M3 lub M4 (jaka Tobie pasuje) i masz... klasyczne rozwiązanie jak to drzewiej bywało.
Awatar użytkownika
Dario Antonio
Gramofon: Akai AP-100c

Post autor: Dario Antonio »

dale pisze:
10 lut 2025, 17:09
muzyka łagodzi obyczaje
IMO wyzwala emocje ;)
Najbardziej boję się whisky , bo po niej , nie boję się niczego . 8-)
ODPOWIEDZ