Naprawa SL-1600 mk II
- nadzorca2
- Gramofon: YAMAHA PX-3
Re: Naprawa SL-1600 mk II
Jednak sprzęgło ślizgowe…
Ostatnio zmieniony 09 lut 2025, 14:03 przez nadzorca2, łącznie zmieniany 2 razy.
Pioneer PL-707, Reloop Turn 5, Technics SL-1600 mk II, Sony X-555 ES, PrimaLuna DiaLogue Premium HP, WLM Diva, WLM Duo 15 Activ, Audeze LCD-4
- nadzorca2
Widzę po rozebraniu, że kółko zębate pomimo pęknięć trzyma się dobrze, pęknięte jest sprzęgło z trzpieniem mosiężnym , tam są duże naprężenia od strony tego trzpienia i trudno jest skleić solidnie
Pioneer PL-707, Reloop Turn 5, Technics SL-1600 mk II, Sony X-555 ES, PrimaLuna DiaLogue Premium HP, WLM Diva, WLM Duo 15 Activ, Audeze LCD-4
- nadzorca2
Tutaj trzpień wchodzi a wtedy wypadał
- nadzorca2
Koledzy rozgryzłem mechanizm automatyki tego gramofonu. Rozebrałem automatykę ramienia i windy do pojedynczych elementów i da się prawie wszystko naprawiać bez kupowania dodatkowych części zamiennych. Służę w przyszłości pomocą bo jeden serwis mi zaproponował naprawę za 2500-3000 zł za gramofon wart 3500-4000zl
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Elegancko!
Pochwalisz się jak naprawiłeś ten ubytek?
Pochwalisz się jak naprawiłeś ten ubytek?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- nadzorca2
Tak Wojtku, odtłuściłem i przygotowałem klej dwuskładnikowy z opiłkami metalu, a później iglakiem doszlifowałem. Praca zegarmistrzowska, ale sprzęgieł jako części zamiennych brak na rynku, tylko występują kółka zębate. Trzpień wyskakuje i łamie kółko z powodu zacierania się sprzęgła od starego smaru, sprzęgło służy nie tylko do łagodnego przenoszenia napędu od kółka zębatego ale również zabezpiecza inne elementy w momencie nieprzewidzianej blokady…a jeszcze jedno, ktoś w przede mną w serwisie niemieckim
użył smaru do kółek ciernych… nie wolno tego robić. Sprzęgło posiada silikonowe twarde podkładki i wszystko musi być czyste i suche. Jedynie poprzez dociskanie sprężyny głównej sprzęgła reguluje się moment zadziałania czyli przy jakim oporze ma się ślizgać żeby nie zerwać trzpienia. Wtedy pierwszym objawem jest problem z windą, bo później to nawet włączenie talerza jest problemem bo krzywki nieprawidłowo ustawiają się na mikrowyłącznikach…
użył smaru do kółek ciernych… nie wolno tego robić. Sprzęgło posiada silikonowe twarde podkładki i wszystko musi być czyste i suche. Jedynie poprzez dociskanie sprężyny głównej sprzęgła reguluje się moment zadziałania czyli przy jakim oporze ma się ślizgać żeby nie zerwać trzpienia. Wtedy pierwszym objawem jest problem z windą, bo później to nawet włączenie talerza jest problemem bo krzywki nieprawidłowo ustawiają się na mikrowyłącznikach…