Ok, thx, czyli w tą stronę. Bo jakiś czas temu przy zakupie z ebay to właśnie ebay mi zwracał po przedstawieniu dokumentów z odprawy u nas.
To może jeszcze szybkie pytanie, czy idzie wyszukiwać płyty po kraju sprzedającego?
Ok, thx, czyli w tą stronę. Bo jakiś czas temu przy zakupie z ebay to właśnie ebay mi zwracał po przedstawieniu dokumentów z odprawy u nas.
Discogs doliczył mi VAT przy zapłacie za zamówienie a dzisiaj na poczcie musiałem zapłacić jak to Pani ujęła "należności celne" oraz obsługę celną w wysokości 8,5zł. Gdzie mam się odwoływać do Poczty Polskiej czy bezpośrednio do urzędu celnego?
Może źle się wyraziłem.
Jeżeli sprzedawca źle wypełni deklarację celną to zawsze zapłacisz po raz drugi VAT i nie ważne co napisze na przesyłce i tak nikt tego nie czyta.zic10 pisze: ↑07 lut 2025, 20:35Może źle się wyraziłem.
"Należności celne" w wysokości 67zł oraz obsługę celną w wysokości 8,5 zł razem wyszło ok 75,5zł. Obsługa celna to jasna sprawa. Reszta mnie ciekawi. Naleznosc celna jest bardzo zblizona do kwoty którą pobrał discogs. Poza tym na paczce jak byk jest informacja - myślę że od sprzedającego że VAT PAID !
Pewnie jest na to jakieś wyjaśnienie, ale to już trzeba by sprzedawcę zapytać.