Gramofon do 1500 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
domibobi
Gramofon: Sony PS X65

Re: Gramofon do 1500 zł

Post autor: domibobi »

Koledze chodzi o pokrywę. Już wcześniej obudową ją nazwał.
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra

Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

OK, no to ulga :D
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Kufel212

Post autor: Kufel212 »

Tak, o pokrywę chodzi
Piotru

Post autor: Piotru »

Dzień dobry,

To mój pierwszy post na forum. Zamierzam kupić pierwszy gramofon do zestawu stereo. Postanowiłem że będzie to gramofon używany. Na podstawie innych tematów z forum oraz YT wyselekcjonowałem potencjalnych kandydatów z półki cenowej ok. 800-1500zł, jednak brak mi wiedzy szczegółowej i umiejętności oceny czy dana oferta jest dobra w sensie cena/jakość. Będę bardzo wdzięczny za opinie oraz sugestie.
Wolę dać więcej za lepszy sprzęt w okazyjnej cenie niż np. na siłę trzymać się niższych cen i dostać znacznie gorszy gramofon. Zależy mi na bezawaryjności, dobra wkładka na pokładzie też mile widziana ale jeśli cena jest okazyjna - mogę dokupić nową dobrą. Jestem elastyczny w tym zakresie. Gramofonu zamierzam używać z preampem we wzmacniaczu (rozważam głównie: Marantz PM6006, Cambridge CXA60, NAD C326 BEE, Nad3020). Mieszkam w Trójmieście - w kwestii ew. odsłuchu i odbioru osobistego.

Poniżej moje znaleziska z krótkim komentarzem, będę wdzięczny za ocenę ofert (kolejność losowa):

Pioneer PL-112D - dam radę dojechać do sprzedawcy, czytałem dobre opinie o nim
https://www.olx.pl/d/oferta/gramofon-pi ... er_profile

Pro-Ject Debut Carbon z wkładką Ortofon 2m Bronze - wiem że to nowy wynalazek ale może? Oferta z mojego miasta, mogę pojechać na żywo zobaczyć. No i ta wkładka. Maybe?
https://www.olx.pl/d/oferta/gramofon-pr ... 3QItN.html

Sony PS-22 - handlarz z mojego miasta, design mi się podoba. Uważam jednak że to dość drogo?
https://www.olx.pl/d/oferta/gramofon-so ... 40qIn.html

Hitachi ps 38 - od prywatnego sprzedawcy, niestety nie zobaczę na żywo.
https://www.olx.pl/d/oferta/hitachi-ps- ... derIndex=4

Dual cs-621 - od handlarza po serwisie, niby jest gwarancja, także nie zobaczę na żywo. Nie wiem jednak czy to dobry deal? W ogłoszeniu jest info o możliwości zainstalowania innej wkładki - może warto?
https://www.olx.pl/d/oferta/gramofon-du ... derIndex=6

Dual cs-604 - ten sam handlarz, gramofon chyba bardzo podobny, także ma dobre recenzje i sprawdzałem że to nie ULM więc dla mnie chyba mniej problemów? Także jest możliwe wybranie wkładki.
https://www.olx.pl/d/oferta/gramofon-du ... YVyfj.html

Nikko P70 (Pioneer PL 530) - od handlarza, dobre recenzje mnie kuszą jednak nie wiem czy cena jest adekwatna dla nie-pioneera?
https://www.olx.pl/d/oferta/gramofon-p7 ... 2RF4l.html

Technics SL-3210
- podoba mi się ale wkładka chyba do wymiany? i wydaje mi się w kiepskim stanie jak na te pieniądze? Co sądzicie?
https://www.olx.pl/d/oferta/technics-sl ... WcaVh.html

Universum F-2001 (Micro Seiki DQ44)
- ogłoszenie prywatne, mogę postarać się o odbiór osobisty przez znajomego. Wydaje mi się dobry stos. cena/jakość, srebrny panel przedni mniej mi się podoba niż drewno/czerń ale poza tym estetyka ok.
https://www.olx.pl/d/oferta/universum-f ... derIndex=0

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony 07 lut 2025, 01:11 przez Piotru, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Post autor: Obywatel »

Z praktycznych porad forumowych, doradzam samemu zrobić preselekcję i wrzucić linki do 5 - max 8 ofert lub przynajmniej nie wrzucać wszystkiego na raz, bo jak ktoś widzi 17 linków, to może to być przytłaczające.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Ja zrobiłbym jeszcze selekcje tych 17 pod kątem napędu. Czy na pewno pasek czy jednak bezposredni. Jak DD to juz z 5 odpadnie i bedzie mniej do wyboru. Potem jeszcze zastanowilbym sie nad wyborem Duali bo to tez pewna specyfika jest (ULM).
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
mrcnoos
Gramofon: Składak

Post autor: mrcnoos »

Jeśli możesz wybrać coś z okolic miejsca zamieszkania to tak wybierz, wysyłka gramofonu to jednak loteria.
Awatar użytkownika
Dario Antonio
Gramofon: Akai AP-100c

Post autor: Dario Antonio »

Piotru pisze:
05 lut 2025, 12:49
Dzień dobry,
Kultowy Schure V 15 III , nowa igła Jico ,rozwojowe ramię (możesz powiesić na nim prawie wszystko) ,ciężki talerz ( prawie 2,5 kilo) ,kable zrobione
(masy rozdzielone) , stan b. dobry ,po przeglądzie i z forum .
viewtopic.php?f=59&t=22261
Wkładka i igła to co najmniej 1000,0 .
Do 1500,0 nic lepszego nie kupisz .
Na aukcjach to można kupić z oględzinami i testem , albo trupa ,do remontu i za grosze.
Większość sprzedających na ogłoszeniach , to handlarze , przyciągają to ze świata , wieszają byle co do byle jakich koszyków , byle wydobywał się jakiś dźwięk i się kręciło.
Perełek już prawie nie ma .
Najbardziej boję się whisky , bo po niej , nie boję się niczego . 8-)
Piotru

amrowek pisze:
05 lut 2025, 14:18
Piotru pisze:
Zamierzam kupić pierwszy gramofon do zestawu stereo.
A możesz rozważyć jeszcze
Bardzo chętnie, już patrzę, poskładała mnie tylko choroba właśnie ale nadrabiam :)
Dario Antonio pisze:
05 lut 2025, 22:02
Piotru pisze:
Dzień dobry,
Kultowy Schure V 15 III , nowa igła Jico ,rozwojowe ramię (możesz powiesić na nim prawie wszystko) ,ciężki talerz ( prawie 2,5 kilo) ,kable zrobione
(masy rozdzielone) , stan b. dobry ,po przeglądzie i z forum .
Wkładka i igła to co najmniej 1000,0 .
Do 1500,0 nic lepszego nie kupisz .
Na aukcjach to można kupić z oględzinami i testem , albo trupa ,do remontu i za grosze.
Większość sprzedających na ogłoszeniach , to handlarze , przyciągają to ze świata , wieszają byle co do byle jakich koszyków , byle wydobywał się jakiś dźwięk i się kręciło.
Perełek już prawie nie ma .
Ważna uwaga, dla mnie jako początkujacego zwłaszcza istotna będzie bezawaryjność, naprawialność, dostępność części, rozwojowość. Rozumiem, że tu kolegom z forum ufamy w transakcjach :) Sprzęt wygląda pięknie, podoba mi się design, bardzo ponadczasowy design wg mnie, kocham minimalizm, telefunken brzmi cool i jak koledzy z forum mówią że to deal to serio zaczynam czytać o nim więcej :)
Zdaję sobie sprawę z tego jak wygląda rynek wtórny jednak gdzieś kupować trzeba i w sumie powiem Ci że wolałem dołożyć nawet 20% ale dostać gwarancję rozruchową na pół roku niż kupić coś do czego nikt nie zaglądał od 20 lat za niewiele mniejsze pieniądze. Czasem lubię kupić święty spokój. W sumie z reguły jak się nie znam na czymś. Dzięki.
Mawis pisze:
05 lut 2025, 18:12
Ja zrobiłbym jeszcze selekcje tych 17 pod kątem napędu. Czy na pewno pasek czy jednak bezposredni. Jak DD to juz z 5 odpadnie i bedzie mniej do wyboru. Potem jeszcze zastanowilbym sie nad wyborem Duali bo to tez pewna specyfika jest (ULM).
Poczytałem o ULM, wydaje mi się to ślepą uliczką i pułapką na żółtodzioba jak ja (co nie znaczy że muszą być to złe urządzenia - po prostu nie dla mnie).
Z tego co próbowałem się zorientować DD nie zawsze > od paska, dlatego trudno mi było jakąś selekcję w oparciu o to robić. Jedyna selekcja jaką mogę robić teraz to wygląd wizualny i deklarowany stan + googlowanie wkładek i igieł żeby nie kupić za 1500 z wkładką za 100. Dzięki.
mrcnoos pisze:
05 lut 2025, 18:36
Jeśli możesz wybrać coś z okolic miejsca zamieszkania to tak wybierz, wysyłka gramofonu to jednak loteria.
Chętnie, znalazłem listę najczęściej polecanych gramofonów na forum, niestety nie ma podziału budżetowego - przejrzę i poszukam po okolicy. Może to będzie tworzyło dobry filtr w selekcjonowaniu propozycji.
Obywatel pisze:
05 lut 2025, 18:03
Z praktycznych porad forumowych, doradzam samemu zrobić preselekcję i wrzucić linki do 5 - max 8 ofert lub przynajmniej nie wrzucać wszystkiego na raz, bo jak ktoś widzi 17 linków, to może to być przytłaczające.
Jasne, zrozumiała sprawa :) ograniczę je.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Piotru pisze:
06 lut 2025, 01:16
niestety nie ma podziału budżetowego
Nie ma, bo inaczej trzeba by to aktualizować co roku i podnosić poprzeczki cenowe.
Wsparcie finansowe forum
Piotru

Wojtek pisze:
06 lut 2025, 10:56
Piotru pisze:
06 lut 2025, 01:16
niestety nie ma podziału budżetowego
Nie ma, bo inaczej trzeba by to aktualizować co roku i podnosić poprzeczki cenowe.
Jasne, zrozumiała sprawa, zwłaszcza że ceny mocno się zmieniają. Często znajduję wpis na forum że ktoś coś kupił za 200zł 10 lat temu a teraz widzę ten sam sprzęt za 1200 :)
Obywatel pisze:
05 lut 2025, 18:03
Edytowałem pierwszy post, zrobiłem selekcję i dodałem komentarze.
Dario Antonio pisze:
05 lut 2025, 22:02
Jest jeden problem z tą ofertą - forumowicz nie zakłada wysyłki a to 600km ode mnie... Ale zapytam w wątku, może zmieni zdanie bo ogłoszenie jakiś czas już wisi.
Ostatnio zmieniony 07 lut 2025, 09:07 przez Piotru, łącznie zmieniany 1 raz.
Piotru

mrcnoos pisze:
05 lut 2025, 18:36
Znalazłem 2 sensowne opcje:
Pro-Ject Debut Carbon z wkładką Ortofon 2m Bronze - wiem że to nowy wynalazek ale może? Oferta z mojego miasta, mogę pojechać na żywo zobaczyć. Maybe?
https://www.olx.pl/d/oferta/gramofon-pr ... 3QItN.html

Sony PS-22 - handlarz z mojego miasta, design mi się podoba. Uważam jednak że to dość drogo?
https://www.olx.pl/d/oferta/gramofon-so ... 40qIn.html

Jeszcze jedną z moich okolic podesłał powyżej kolega - ok 100km dojazdu, nie znam firmy ale może to dobra opcja?
https://www.olx.pl/d/oferta/japonski-gr ... bserved_ad
Ostatnio zmieniony 07 lut 2025, 15:28 przez Piotru, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dwa pierwsze linki ci się źle wkleiły.
Wsparcie finansowe forum
Piotru

Wojtek pisze:
07 lut 2025, 12:59
Dwa pierwsze linki ci się źle wkleiły.
Poprawione. Zupdatowałem też listę w pierwszym poście, o tutaj:
Piotru pisze:
Poniżej moje znaleziska z krótkim komentarzem, będę wdzięczny za ocenę ofert (kolejność losowa):
ODPOWIEDZ