Jednak nie ma tak, żeby wszystko było cacy

Jak już wszystko (prawie) poskładałem i gram na tym jak dziki, to zauważyłem, że w jednym z RA Labs Reference Mini Monitors zaczyna padać piankowe zawieszenie. Było tam od zakupu małe przecięcie, ale niestety, zgodnie z moim czarnym scenariuszem, oznaczało to jedynie, że pianka powoli mowi bye-bye i zaczyna się sypać w paru już miejscach. Do tego w drugiej kolumnie chyba wylał jakiś kondensator. Oba te problemy na razie nie wpływają na brzmienie, ale to nie jest stan, w którym chciałbym trwać. Stąd dwie prośby do Was:
1.
Kto dobrze i rozsądnie cenowo wymienia piankowe zawieszenia i ogarnie elektronikę w kolumnach? Kupione były tanio, więc może warto w nie zainwestować, bo brzmią świetnie. Niestety, podobno wymiana zawieszeń, ze względu na konstrukcję, nie jest taka banalna. No i czy całość przypadkiem nie przekroczy ceny czegoś lepszego?
ROZWAŻAM WIĘC ALTERNATYWNIE ZAKUP CZEGOŚ INNEGO:
2.
Jakie kolumny podstawkowe zagrają dobrze (najchętniej: bardzo dobrze
) ze Scottem 480A (85W/8Ohm)do jazzu, popu w stylu Sade, rocka w stylu Dire Straits i okazjonalnie muzyki filmowej i klasycznej? Podoba mi się ostatnio detal w dźwięku, ale całość nie powinna brzmieć jakoś mega klinicznie. Słucham dość cicho. Na powalającym basie absolutnie mi nie zależy - to co Scott wyciąga z RA Labs (małe, zamknięte obudowy, woofer 6 cali/15cm) w kwestii basu jest absolutnie wystarczające. Zależy mi na scenie, detalu, wokalach, muzykalności.
Wielkość: raczej nieduże, RA Labs mają 35cm wys i 22cm szer., stoją na 50cm podstawkach. Nowe mogą być trochę większe, ale raczej trochę.
Kolor: najchętniej czarne, ciemno-szare, lub białe
Cena: do 1000 zł idealnie, ale jeśli dołożenie 50% do ceny da 200% lepszego dźwięku, to....
Lokalizacja: idealnie Warszawa + 50km, Łódź, lub coś pomiędzy Łodzią i Warszawą, ale to oczywiście nie jest sztywne ograniczenie.
Co poradzicie???
Jest: Thorens TD-125 + ramię Micro Seiki (od Zbyszek1982), Arcam FMJ CD23, Grundig 5200 (od Kukiz30), Scott 480A, RA Labs Mini Reference Monitors
Był: Technics SL-Q2/1500C/1200GR, Luxman L435, JVC AX1, NIKKO TRM750, Scott A406, Dali Icon 6, Thiel Cs 1.2