Przedwzmacniacz Buphono 2 prezentacja-opinie-testy (Lista do testu w 1 poście)

Klamoty domowej roboty
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wydra
Gramofon: Lenco L236

Re: Przedwzmacniacz Buphono 2 prezentacja-opinie-testy (Lista do testu w 1 poście)

Post autor: wydra »

darkman pisze:
17 sty 2025, 07:53
A w każdym razie nie nazywajmy tego testem, bo robi się śmiesznie.
"Przesłuchania w ciemno" to dużo lepsze określenie.
Gneralnie należałoby odróżnić testerów wprowadzając listę ograniczoną do kilku osób, a potem to już wypożyczenia na odsłuch zapoznawczy na zasadach ogólnych (np wadium czy co tam właściciel/konstruktor uzna za stosowne).
Dla mnie jest to test poprawności działania urządzenia w różnych torach, Ja nikogo nie zmuszam do testów ale zawsze to dla niektórych obcowanie z innym sprzętem w swoim torze, Czyli wg mnie każdy jest zadowolony. Wrażenia odsłuchowe to tez wartość dodana do projektu, choć nie ukrywam że fajnie by było porównać go z 1 w innych torach niż moje, ale tez każdy ma inne preferencje odsłuchowe mi się podoba i wg mnie jest lepiej, ale wiadomo że ja mogę dążyć do innego przekazu muzyki niż ktoś inny. Ale taki pre test już był i wtedy sam pisałem do osób czy chciałby przesłuchać mój nowy twór.

Dodam że przedwzmacniacz ruszył dziś na swój "Tour de Pologne"
Analog:
Lenco L236 /CEC MC20,AT95EX,AT120E/ Buphono MC/MM
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655

Instrukcja BUphono
https://drive.google.com/file/d/1C97HQF ... sp=sharing
SmokDiplodok
Gramofon: Technics SL-1500C

Re: Przedwzmacniacz Buphono 2 prezentacja-opinie-testy (Lista do testu w 1 poście)

Post autor: SmokDiplodok »

Dziękuję za dodanie do kolejki :) Absolutnie nie pcham się przed osoby bardziej kompetentne . W moim przypadku oceniałbym takie wykorzystanie raczej jako o testdrive przedzakupowy niż recenzję, z której może skorzystać więcej osób. Chętnie poczekam aż sprzęt odwiedzi wszystkich mających większe możliwości porównawcze.

Co do potrzeby wyprodukowania 50 postów to zaliczam się raczej do silent type - dużo czytam, mało się wypowiadam. Jestem obecny na kilku forach od wielu lat i nie mam na nich więcej niż kilkanaście postów. Ale nie mam problemu z wpłatą kaucji.

A co do porównania mojego bieżącego sprzętu ze sklepowym jak sugeruje @Wojtek to (i) zakładam, że różnica między pre zintegrowanym a rozbudowaniu zestawu o zewnętrzny będzie wyraźna (stąd w ogóle chęć apgrejdu i mój post); (ii) po przewertowaniu wątków forum nie planuję kupować sklepowego tylko właśnie jakiś forumowy projekt DIY; (iii) sprawdzanie alternatyw sklepowych nie powie mi czy dźwięk buphono mi odpowiada; oraz (iv) kupowanie czegoś z góry powziętym zamiarem zwrotu wydaje mi się jakieś... mało eleganckie ;)
Awatar użytkownika
kukiz 30

Post autor: kukiz 30 »

wydra pisze:
17 sty 2025, 09:00

Dodam że przedwzmacniacz ruszył dziś na swój "Tour de Pologne"
To będę pierwszym liderem Touru :lol:. Dzięki "Kinky"
W poniedziałek powinien być Rafał,także będzie słuchane :whistle:.
Mission Cyrus One,Sony PS-X6,2xPCM56 DAC by Martynka,Yamaha cdx-10,Infinity RS-4000.
zic10

Post autor: zic10 »

Proszę wpisać mnie na listę. Dziękuję
Technics SL-1610MK2, SL-1600MK2, SL-Q33, Schiit Mani, Shure V15 III, AT33ML, AT540ML, AT15S, AT150MLX, Signet TK7E, MP-110, EPC-300MC, Denon DL-103, DL-160, Ortofon Concorde 30, Empire 4000D/I, AKAI GX-635D, Denon PMA-1500R, Marantz PM7200, Jamo d590
Awatar użytkownika
Piterski
Gramofon: Pioneer PL70LII

Post autor: Piterski »

Jestem po pierwszych odsłuchach i mogę go przekazać dalej.
Pisałem już do Michal35 i czekam na odzew ale może ktoś z kolegów jest z mazowieckiego i chciałby się z kolegą zamienić w kolejce to proszę to ustalić.

PS. Zdaje się że Bartek86 jest też z Warszawy, może prościej by było gdybym go dał do niego a potem niech rusza nad nasze piękne wybrzeże?
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Awatar użytkownika
wydra

Tak zróbmy, klika dni wydaje mi się że nie powinno być problemem a jednak paczka nie będzie krążyć niepotrzebnie.
Piterski pisze:
29 sty 2025, 12:47
Jestem po pierwszych odsłuchach i mogę go przekazać dalej.
Szybko poszło napiszesz coś więcej :) Nikt nic nie pisze, Panowie słowa krytyki są jak najbardziej wskazane do rozwoju projektu i się ich nie boje, może wszystko idzie w złym kierunku w odniesieniu do pierwszej wersji, muszę to wiedzieć :)
Analog:
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655

Instrukcja BUphono
Awatar użytkownika
Piterski

Poszło we właściwym kierunku, wcześniej używałem wejścia MC na zasadzie no jest, teraz gra to już bardzo dobrze.
Szybko, bo jeszcze nie zagrał lepiej, od mojego obecnego ale charakter nie odbiega tak znacząco bym nie miał już wątpliwości co do jego klasy.

Może jest jeszcze odrobinę zbyt lekki zwiewny, ale gro osób używa wkładek MM, a te są bardziej mięsiste. Jego równowaga tonalna przypomina mi pierwszą z Husarii z jaką miałem styczność.
Tu jest trochę może odrobinę metaliczna i lekko chropowata góra. Jednak ja preferuję mocniejsze dociążenie w średnicy i więcej oddechu.
Mam takie nieodparte wrażenie że to kwestia zasilana. Jak gdyby brakowało trochę swobody wybrzmienia bo skala dynamiczna i atak jest na bardzo dobrym poziomie.

Spróbuj kiedyś i zrób zasilanie większe niż Ci wynika z obliczeń z dużą baterią ale mniejszych kondensatorów i zobacz.

Ja generalnie rekomenduje Twój preamp do posłuchania bo sam jestem Ciekaw jak wypadnie w bliższym mu klasowo środowisku bo u mnie nie wiele już brakowało bym się zaczął mocno zastanawiać.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Awatar użytkownika
wydra

Słuchałeś na zasilaniu wtyczkowym. Moze na zasilaczu zewnętrznym bo wtyczka umożliwia podłączenie zewnętrznego zasilacza symetrycznego zagrało by lepiej
Analog:
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655

Instrukcja BUphono
Awatar użytkownika
Piterski

Tak, na wtyczkowym, niestety nie mam innego bo Sensor robi podobnie jak Ty czy Ahaja na wtyczce wielopinowej.
Dużą wagę przyłożyłem do ustalenia wzmocnienia by uzyskać głośność na bardzo zbliżonym poziomie, to jest bardzo ważne bo tak najłatwiej się oszukać.

PS. By nie było popeliny słuchałem na wyjściach XLR na interkonektach Hijiri :D
Dlatego tym bardziej byłem zdziwiony, że tak mocno musiałem podbijać wzmocnienie na Gryphonie. XLR to z założenia powinno być chyba z +dB więcej.
Awatar użytkownika
wydra

Poziom xlr specjalnie jest zbliżony do poziomu RCA nie chciałem żeby wyjście xlr było faworyzowane ;)
Analog:
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655

Instrukcja BUphono
Awatar użytkownika
Bartek86

Post autor: Bartek86 »

Piterski pisze:
29 sty 2025, 12:47
PS. Zdaje się że Bartek86 jest też z Warszawy, może prościej by było gdybym go dał do niego a potem niech rusza nad nasze piękne wybrzeże?
Jestem i bardzo chętnie przejmę pre do testów na najbliższe dni! Odezwę się na priv
Wzmacniacz: NAD model 200, Gramofon: Kenwood KD 990, Wkładka: AT33PTG/II, Pre: ANK od Misse, SUT: Uesugi U-Bros-5, CD: Denon DCD 1600NE, Yamaha CDX 1060, Kolumny: Harbeth Monitor HL mk3
Awatar użytkownika
Piterski

No to jesteśmy z Bartkiem umówieni na poniedziałek, podjedzie do mnie po preamp.
Awatar użytkownika
Bartek86

Post autor: Bartek86 »

Mam! Preamp jest u mnie, dziękuję Piotrowi za gościnę i możliwość posłuchania swoich gratów ;) Niebawem opiszę swoje wrażenia z odsłuchów Buphono.
Wzmacniacz: NAD model 200, Gramofon: Kenwood KD 990, Wkładka: AT33PTG/II, Pre: ANK od Misse, SUT: Uesugi U-Bros-5, CD: Denon DCD 1600NE, Yamaha CDX 1060, Kolumny: Harbeth Monitor HL mk3
Awatar użytkownika
Piterski

Zawsze miło poznać forumowicza osobiście.
Awatar użytkownika
wydra

Bartek86 pisze:
03 lut 2025, 19:08
Mam! Preamp jest u mnie, dziękuję Piotrowi za gościnę i możliwość posłuchania swoich gratów ;) Niebawem opiszę swoje wrażenia z odsłuchów Buphono.
Jak dobrze pamiętam to będziesz mógł porównać z buphono 1 w wersji chyba dość świeżej
Analog:
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655

Instrukcja BUphono
ODPOWIEDZ