Mam na imię Tomasz i chciałbym kupić swój pierwszy gramofon. Sprzęt jaki narazie mam to wzmacniacz Audiolab 6000A, kolumny Wharefedale Diamond 12.1 i reszta sprzętu(cd, minidisk, deck). Od razu pisze że chce kupić nowy gramofon. Moge przeznaczyć na to ma 1200 zł. I teraz mam pare pytań. Jako że jestem totalnie zielony więc prosze nie śmiejcie się

1.Jak poczytałem w necie potrzebny jest przedwzmacniacz gramofonowy aby można było słuchać. Niestety nie wiem czy ten mój Audiolab 6000A ma coś takiego. Ale jednak znalazłem, pisze że jest przedwzmacniacz dla wkładek MM w tym moim Audiolabie. Co to znaczy?
2. Co to są te MC i MM? Ale ok już znalazłem że wkładka MC jest lepsza ale droższa i wymaga wzmacniacza do niej przystosowanego. Więc musze mieć wkładke MM która jest gorsza ale mój Audiolab taką obsługuje.
3.Teraz się nie śmiejcie
 Bo winyle są dużymi płytami jak łapać w łapy tzn. jak mam brać winyl to nie dotykać domyślam się płyty tylko łapać za krawędzie i na talerz? Przepraszam za może głupie pytanie ale jestem zielony w temacie. Domyślam się że starać się nie dotykać płyty tak jak w cd.
 Bo winyle są dużymi płytami jak łapać w łapy tzn. jak mam brać winyl to nie dotykać domyślam się płyty tylko łapać za krawędzie i na talerz? Przepraszam za może głupie pytanie ale jestem zielony w temacie. Domyślam się że starać się nie dotykać płyty tak jak w cd.4.Teraz doradzcie mi jaki gramofon dla początkującego do 1200 zł będzie najlepszy. Troche tam poczytałem i chyba bym chciał z tym automatycznym ramieniem czy jakoś tak.
5. Jaki przewód jest potrzebny aby połączyć gramofon z wmacniaczem? Cinche?
6. I od razu zaznaczam że chce nowy gramofon tak jak pisałem.
Jeszcze będe miał pytania ale nie wszystko na raz.

....   Jak czytałeś forum to wiesz....
 ....   Jak czytałeś forum to wiesz....