Shure M95 - ostre sybilanty

Źródła dźwięku
ODPOWIEDZ
kylson

Shure M95 - ostre sybilanty

Post autor: kylson »

Cześć,

Przychodzę z małym problemem. Posiadam gramofon Dual 510 z wkładką M95-GLM i igłą eliptyczną z Wamatu. Nacisk jaki mam ustawiony to 1,4 g. Na większości płyt strasznie kłują w ucho sybilanty. Na starym wzmacniaczu miałem "High Filter", który odcinał zakresy powyżej 8Khz i nie było to tak odczuwalne, po wymianie wzmacniacza na nowy, który takiego filtra nie ma jest dużo gorzej. Lubię ciepłe brzmienie i w taki sposób mam dobrany zestaw stereo. Niestety większość płyt brzmi ostro i sykliwie. Jakie jest najlepsze rozwiązanie żeby to dobrze brzmiało? Zwiększenie nacisku w małym stopniu zmniejsza problem. Wymiana igły? Na jaką?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Shure M95 - ostre sybilanty

Post autor: Wojtek »

kylson pisze:
16 sty 2025, 10:45
Wymiana igły? Na jaką?
Tak. Na jakaś lepszą. Wiele zależy od budżetu.

https://www.dacapoaudio.com/2665-22942- ... -origin-jp

HE od Tonara albo nagi eliptyk JICO to już byłaby klasa.

Jeśli to za drogo - trzeba polować albo rozejrzeć się za inną wkładką.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
pablos
Gramofon: Technics SL-100c

Post autor: pablos »

Istnieje możliwość, że coś nie tak jest ustawione, ale na tej wkładce i dokładnie na tym samym gramofonie kiedyś miałem ten sam problem z igła z Wamatu - wyższe rejestry były zniekształcone/metaliczne. Pomogła wymiana igły. Zakupiłem igłę z tym samym szlifem, ale z
https://www.dacapoaudio.com/ lub https://www.thakker.eu/ i problemów już nie było
Technics SL-100C, Focal Aria 936, ASR Emitter 1 plus, Phase Tech ea-3ii, Cambridge Audio Azur 840C
kylson

Ok, to jest jakaś opcja. Zanim zdecyduję się na zakup to chciałbym jeszcze rozważyć inną wkładkę. Niestety nie mam żadnego punktu odniesienia, bo to mój pierwszy gramofon stąd pytanie - czy opłaca się inwestować w obecną wkładkę i próbować z lepszą igłą?
Awatar użytkownika
pablos
Gramofon: Technics SL-100c

Post autor: pablos »

kylson pisze:
16 sty 2025, 11:13
Ok, to jest jakaś opcja. Zanim zdecyduję się na zakup to chciałbym jeszcze rozważyć inną wkładkę. Niestety nie mam żadnego punktu odniesienia, bo to mój pierwszy gramofon stąd pytanie - czy opłaca się inwestować w obecną wkładkę i próbować z lepszą igłą?
Tak
Technics SL-100C, Focal Aria 936, ASR Emitter 1 plus, Phase Tech ea-3ii, Cambridge Audio Azur 840C
kylson

pablos pisze:
16 sty 2025, 11:11
Istnieje możliwość, że coś nie tak jest ustawione
Ramię ustawiłem równolegle do powierzchni balansując ciężarkiem i ustawiony został nacisk wraz z antyskatingiem na taką samą wartość, czyli 1,4 G. W tym gramofonie chyba nic więcej nie da się ustawić, więc zakładam, że tutaj jest ok.
kylson

Skoro tak, to próbuję z czymś lepszym. Dziękuję za pomoc!
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Tak, masz mocowanie Dualowskie więc przesięg/overhang masz ogarnięty. Jeśli dobrze wyważyłeś i ramię gramofonu jest sprawne to na 95% igła jest winowajcą.

Shure M95 to klasowa wkładka więc warto jej dać dobrą igłę.
Jakbyś chciał nową ze sklepu podobnej klasy to i tak musiałbyś mniej więcej tysiaka wyłożyć albo i lepiej.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Thorens TD-160 MK-II

Post autor: pavlos »

kylson pisze:
16 sty 2025, 11:21
Ramię ustawiłem równolegle do powierzchni
Upewnij się, że jednocześnie wkładka też jest równolegle do płyty. Bo nie musi - zależy od ramienia. To wkładka MUSI byś równoległa do płyty dając właściwy VTA.
ODPOWIEDZ