Wzmacniacz do 1000 zł

Tematy związane z zakupem wszelkich przedwzmacniaczy i wzmacniaczy
ODPOWIEDZ
KriZ

Re: Wzmacniacz do 1000 zł

Post autor: KriZ »

Dziękuje Wam za powyższe rady.
Czyli dobrze rozumiem, żeby nie kupować Luxmana L400 w tych pieniądzach, bo to wszystko gnioty do naprawy?
Kenwood 990v kompletnie nie mój klimat jeśli chodzi o wygląd. Niestety do niczego nie będzie taki styl pasował w miejscu gdzie będzie eksponowany.
To jeszcze uzupełnię co do preampu Grześku. Mam to odsłuchane dość nawet, bo jest taki w rodzinie i pracuje pod Technicsem SL-1500C. Kuzyn jedzie via preamp przy wyłączonym pre gramofonu i na kiepskich akurat kolumnach (PRL jakiś jeszcze, ale zwrotnice wymienione) brzmi to na tyle dobrze, że aż sobie zrobiłem fotkę by nie zapomnieć modelu Onkyo.
Ten model Onkyo A-9010 jest wart uwagi? Nie ukrywam, że nawet czarny ładnie się prezentuje i w takiej stylistyce może warto też są innej firmy bądź modele na których warto poszukać?

Chyba że jeszcze inaczej zrobić, tylko kurczy mi się trochę pod to wszystko miejsce. Aktualnie mam bardzo rzadko używany apli Marantz sr5006 (mam go od nowości, niestety on jest bez phono) - może lepiej dokupić do niego przedwzmacniacz do gramofonu?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

KriZ pisze:
14 sty 2025, 08:45
Czyli dobrze rozumiem, żeby nie kupować Luxmana L400 w tych pieniądzach, bo to wszystko gnioty do naprawy?
Tak.
KriZ pisze:
Niestety do niczego nie będzie taki styl pasował w miejscu gdzie będzie eksponowany.
Najważniejsze w tym wszystkim :D
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Ukaniu
Kontakt:

Post autor: Ukaniu »

Wojtek pisze:
14 sty 2025, 09:46
KriZ pisze:
Tak.
Moje zdanie, oczywiście nieobiektywne z wiadomego powodu to
Kupować najładniejsze bo naprawić można a naładnić nie. Klientów na ładny i kulawy elektronicznie jest więcej niż na brzydki i sprawny.
Zwykle nie robi się porządnego serwisu przed sprzedażą. Bo koszty są porównywalne albo i bywa wyższe jak wartość tańszych sztuk.
Ceny kształtowane są przez rynek, porządne sprzęty nie są tanie bo jest na nie za dużo chętnych. Tańsze to albo problematyczne w serwisie albo brzydkie albo takie sobie jakościowo. Dla przykładu różnice konstrukcyjne pomiędzy L400 i L410 i cena 2x! Ale to nie jest 2x jakość.
Ja patrzę na Vintage z punktu widzenia inwestycji, gdzie wartość sprzętu jest pewnego rodzaju lokatą a rzeczywiste koszty to serwis. Stąd im bazowo urządzenie droższe tym z tego punktu widzenia sensowniejsze.
Co ja bym zrobił nieobiektywnie? Wybrał co chcę, kupił egzemplarz najładniejszy możliwie najtańszy sprawny i używał. Jak będzie pasował to zrobił serwis i wtedy zostawił pewny sprzęt. Wartość bazowa zostaje a serwis to tak jak przy zakupie nowego - kasa która znika po wyjeździe z salonu/sklepu.
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

Ukaniu pisze:
14 sty 2025, 12:14
Co ja bym zrobił nieobiektywnie? Wybrał co chcę, kupił egzemplarz najładniejszy możliwie najtańszy sprawny i używał. Jak będzie pasował to zrobił serwis i wtedy zostawił pewny sprzęt. Wartość bazowa zostaje a serwis to tak jak przy zakupie nowego - kasa która znika po wyjeździe z salonu/sklepu.
A jaka satysfakcja z udanego polowania :D . Plus oczywiście ta , że sprzęt taki został przywrócony do życia a sąsiad takiego nie ma :lol: , bo poszedł do markietu i se kupił co wpadło mu w oko. Nowe zdąży się zestarzeć, stare już nie bo jest. Inna kwestia to sensowny serwis. Wiem coś na ten temat bo z kolegami przerobiliśmy kilka i... tak wszyło na koniec jak w Koziołku Matołku :lol:
Ale to jest moje zdanie. Bo mnie cieszy jak taki szmelc ożyje :D
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
d0nk3y
Gramofon: Kenwood KP-990

Post autor: d0nk3y »

Ukaniu pisze:
13 sty 2025, 23:54
polecałem
Są 2 Kenwood KA-990v na Allegro poniżej 1k PLN. Jeden po dokładnie opisanym samodzielnie wykonanym serwisie, a drugi z gwarancją.
To nie moje, jakby co, ale jak Ukaniu poleca, to może warto się zainteresować 😉
Awatar użytkownika
amrowek

Te keny też są fajne tylko
https://www.olx.pl/d/oferta/kenwood-ka- ... derIndex=5
gość heble założył zamiast przycisków , ale chyba można przywrócić
:D
KriZ

A Kenwood KA-501?
Awatar użytkownika
amrowek

KriZ pisze:
14 sty 2025, 16:44
A Kenwood KA-501?
wg mnie nie
tu masz przyzwoity wzmak za przyzwoite pieniądze
https://www.olx.pl/d/oferta/wzmacniacz- ... derIndex=5
mam taki po serwisie u kolegi Ukania, sprzet gra naprawdę dobrze . Poszukaj opinii w sieci, bo moja może być stronnicza z uwagi na to , że mam :lol: . W cenie do 500 zł ba nawet do 1K to naprawdę fajny sprzęt i warty uwagi, na minus gniazda głośnikowe bo to jakieś nieporozumienie w stosunku do wyglądu i budowy całego wzmaka.
Ostatnio zmieniony 14 sty 2025, 16:58 przez amrowek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

amrowek pisze:
13 sty 2025, 09:44
Nie przesadzaj my też
https://www.olx.pl/d/oferta/luxman-l-40 ... PgvpQ.html
https://www.olx.pl/d/oferta/luxman-l-41 ... 2CVGO.html
Znaczy licytujemy się na najniższe ceny znalezione w sieci, czy co ? To proszę 3 stówki:
https://www.olx.pl/d/oferta/wzmacniacz- ... c_platform

Znaleźć można prawie wszystko, ten L-400 za 900 będzie miał do roboty właśnie prawie wszystko, przynajmniej nie trzeba szukać usterek .
amrowek pisze:
13 sty 2025, 09:44
Darku ...ale kupić lcka i dać go nawet na serwis to potem radocha na lata😁
Całkiem się podpisuję pod tą koncepcją i metodą, ale goście w tym wątku mają jeden tysiąc złotych polskich do wydania na niebo, a to miejsce w tym kontekście dla naiwnych.
Awatar użytkownika
amrowek

darkman pisze:
14 sty 2025, 16:58
Całkiem się podpisuję pod tą koncepcją i metodą, ale goście w tym wątku mają jeden tysiąc złotych polskich do wydania na niebo, a to miejsce w tym kontekście dla naiwnych.
Ja to bym olał kolor, ale to ja :D . A ten 210 za 300 ciekawa opcja. Jak front panel ładny to budę można pomalować. Jak nie dotykał go w środku ,żaden erotoman gawędziarz elektronik to spoko :D . Ale ja już bym Lucka nie kupił no chyba , że 430 i w górę . Mam 210 i bije się z myślami :D
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

amrowek pisze:
14 sty 2025, 17:02
darkman pisze:
14 sty 2025, 16:58
Ja to bym olał kolor, ale to ja :D . A ten 210 za 300 ciekawa opcja. Jak front panel ładny to budę można pomalować. Jak nie dotykał go w środku ,żaden erotoman gawędziarz elektronik to spoko :D . Ale ja już bym Lucka nie kupił no chyba , że 430 i w górę . Mam 210 i bije się z myślami :D
No raczej w miarę. Matematycznie to w budżecie, bo i ja i Bart_S robiliśmy kiedyś serwisowanie swoich wtedy, ale to parę lat już jakoś.. obecnie myślę, że razem z terminalami wyjdzie gdzieś się zmieścić na ciasno w 7 stówkach w zależności od stanu zastanego. To dość otwarta konstrukcja więc szansa jest, a gra dużo fajniej niż jego niski numer serii. W sumie bardzo lubiłem swój (Bartek dalej gra tym modelem jako dublerem). Zresztą po robocie - części+robocizna, sprzęt już zostaje, bo jego wartość rynkowa jest niższa od nakładów.
No to razem mamy tysiak. Kobyłka u płota. .. ale nie wiem jak z realnymi kosztami, bo to już serwisant wycenia po przeglądzie.
Awatar użytkownika
amrowek

darkman pisze:
14 sty 2025, 17:16
No to razem mamy tysiak. Kobyłka u płota. .. ale nie wiem jak z realnymi kosztami, bo to już serwisant wycenia po przeglądzie.
Dark , ten co wrzuciłeś to już poszedł :D , nabyłeś?
Jeżeli mamy ładny egzemplarz i nam odpowiada wizualnie i dźwiękowo to czemu nie zrobić mu SPA, jeśli zostawiamy go sobie. Za X czasu zwróci się być może ale to i inflacja ma na to wpływ jak też i dostępność na rynku i rozpoznawalność marki . :D
KriZ

Ok, to już na koniec, który z wymienionych będzie najbardziej odpowiedni? Przypomnę że zależy mi aby dźwięk był ciepły, miły dla ucha.
  • Kenwood KA990
  • Onkyo A-9010
  • ONKYO INTEGRA A-8470
  • Kenwood TRIO KA-7300 Dual Mono
  • Pioneer SA 6500 Mk ll
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

KriZ pisze:
16 sty 2025, 10:55
Przypomnę że zależy mi aby dźwięk był ciepły, miły dla ucha
To tak brzmi jakby większość wzmacniaczy katowało uszy :morda:

Ale jak chcesz ciepłe kluczy to Trio albo Pionek.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Bart_S
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: Bart_S »

miałem taką SABĘ, jaką pokazuje wyżej Andrzej. też była super, ale u mnie grała neutralnie. a lucek, o którym pisze Darek, gra co drugi dzień minimum osiem godzin umilając mi robotę.
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
ODPOWIEDZ