Thorens TD320 z ramieniem TP16 mkiv - problem z vta

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jamesfilth
Gramofon: JVC QL-A2

Thorens TD320 z ramieniem TP16 mkiv - problem z vta

Post autor: jamesfilth »

Witam!
Zakupiłem gramofon Thorens TD320 z ramieniem TP16 mkiv. Pierwszym problemem był luz na ramieniu. Dokręciłem górne łożysko wg instrukcji znalezionej w internecie. Teraz ramię pracuje płynnie i bez luzów. Po zamontowaniu wkładki Audiotechnica VM95SH okazało się, że ramię nie jest równolegle do płyty. Znalazłem instrukcję regulacji vta w internecie, odkręciłem 2 śrubki i opuściłem ramię do minimum, jednak nawet z podkładką pod wkładką (jakaś znaleziona w gratach w domu) ramię nadal jest minimalnie krzywo. Co z tym zrobić? Wykombinować jakąś grubszą podkładkę?
Jeszcze jedno, po odkręceniu śrubek od vta ramię się obróciło. Starałem się ustawić je z powrotem tak jak było. Czy to ma jakieś znaczenie, jeżeli ramię jest delikatnie obrócone? Jakieś negatywne skutki? Ewentualnie jak to ustawić?
To mój pierwszy Thorens więc jestem trochę pogubiony.
Pozdrawiam!
Ortofon Rondo Red, JVC QL-A2, Pioneer A400/NAD3020, Dynaudio Audience 52/AKG K240
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Thorens TD-160 MK-II

Re: Thorens TD320 z ramieniem TP16 mkiv - problem z vta

Post autor: pavlos »

Generalnie ramię powinno trzymać w swoim mocowaniu pion i poziom. Odchylenia pionowe wpływają na niestały azymut. Obrót w płaszczyźnie poziomej w podstawie wpływa na pracę antyskatingu.

Żeby - po zamocowaniu wkładki AT, z tych nowych - wypoziomować ramię, to oprócz opuszczenia całej podstawy ramienia (te dwie śrubki) podłożyłem drugą matę pod płytę. Teraz jest mniej-więcej OK, oczywiście jeśli sama płyta nie jest w kształcie kapelusza.

I tu pytanie do "uczonych we wkładkach" - czy rzeczywiście te nowe wkładki AT (VM95xx, VM5xx. VM7xx) są niższe w stosunku do przeciętnej wysokości wkładek innych firm? Że trzeba tak kombinować w celu uzyskania właściwego VTA?
Awatar użytkownika
jamesfilth

Czyli jak to teraz ustawić, żeby było dobrze? Zauważyłem, że razem z przesunięciem ramienia w poziomie, zmienia się punkt auto stopu. Przekręciłem ramię tak, żeby autostop łapał na końcu płyty. Ale czy to wystarczy?

Co do wysokości wkładek, założyłem też Shure m75. Było podobnie.
Ortofon Rondo Red, JVC QL-A2, Pioneer A400/NAD3020, Dynaudio Audience 52/AKG K240
Awatar użytkownika
pavlos

jamesfilth pisze:
11 sty 2025, 14:46
zmienia się punkt auto stopu.
A o tym nie pomyślałem. Rzeczywiście. Mój TD-160 to full-manual.
jamesfilth pisze:
11 sty 2025, 14:46
Czyli jak to teraz ustawić, żeby było dobrze?
Przyjrzałem się u siebie i rzeczywiście nie widzę żadnych punktów orientacyjnych. Autostop we właściwym momencie to dobra wskazówka. Dodatkowo poszukałbym w necie dobrego azymutalnego zdjęcia, albo z instrukcji. Trzeba wtedy na takim zdjęciu wyznaczyć sobie jakieś punkty odniesienia i potem ich użyć regulując u siebie. Jednym z nich może być kąt, pod jaki jest ustawiona głowica z regulacją antyskatingu.
Przechwytywanie.PNG
ahaja

Post autor: ahaja »

W serii 3xx zdaje się wszystkie ramiona oryginalne Thorensa miały auto stop/lift na końcu płyty. Jak zerkniesz pod dolną pokrywę/podłogę to znajdziesz na osi podstawy ramienia taki języczek - on wraz z ruchem ramienia przysłania fotoelement, który odcina przekaźnik. Z tego też powodu, jeśli przekręciłeś oś ramienia to zmieniła się pozycja owego 'języczka' i tym samym zmienił się zakres działania 'autostopuliftu'.
Tak to działa.

Rurka ramienia nie musi być równoległa do płyty.
Headshell musi być równoległy do płyty, a dokładniej jego powierzchnia do której przylega wkładka.
Awatar użytkownika
jamesfilth

Czyli jednak teoretycznie wystarczy przekręcić ramię tak, aby ten języczek przysłaniał fotoelement w odpowiednim momencie, czyli na końcu płyty, żeby było dobrze?
Awatar użytkownika
pavlos

Teoretycznie - tak.

Praktycznie - sprawdź, czy antyskating równomiernie utrzymuje ramię w miejscu dla położeń blisko brzegu i blisko środka płyty. Zdaje się, że bez gładkiej płyty (takiej do antyskatingu, bez rowków, o które może zaczepiać igła) będzie to trudno sprawdzić... Chyba że są inne patenty - ja za młody (stażem) jestem... :geek:

A ja sobie właśnie zrobię i pieczołowicie zarchiwizuję fotkę mojego gramofonu, fragment z obiektywem prostopadle nad zawieszeniem ramienia. W razie potrzeby. Bo nie mam autostopu...
Awatar użytkownika
jamesfilth

Miałem gdzieś taką płytę, muszę jej poszukać. Jakby ktoś miał jeszcze jakieś inne patenty, to poproszę.

Jakbym mógł prosić zdjęcie gramofonu to byłbym wdzięczny :D
ahaja

Post autor: ahaja »

Nie sprawdza się AS na gładkiej powierzchni bo to nie działa - kiedy igła jest na gładkiej powierzchni nie działa siła skatingowa stąd i nie ma czego kompensować.

Igła musi być w rowku, bo wtedy działa siła, którą kompensujemy AS.
Awatar użytkownika
pavlos

ahaja pisze:
11 sty 2025, 16:20
Rurka ramienia nie musi być równoległa do płyty.
Headshell musi być równoległy do płyty, a dokładniej jego powierzchnia do której przylega wkładka.
Sprawdziłem. Poniżej fotki:
Screenshot_20250111_172118.png
Screenshot_20250111_172353.png
Sam headshell czymś docisnąłem do biurka, zakładam, że jego górna powierzchnia jest równoległa do biurka.
Dodałem jeszcze kilka linii poziomych, żeby "coś" było widać.
I - na tyle na ile da się to ocenić "na oko" - zdjęcia potwierdzają powyższe, także, że górna powierzchnia samej wkładki jest "dosyć dobrze" równoległa do powierzchni headshella.
:handgestures-thumbup:

Natomiast druga wiadomość jest fatalna: ramię powinno iść lekko do góry, żeby wyrównać headshell do poziomu. Co oznacza jeszcze niżej opuścić kolumnę zawieszenia ramienia, albo dołożyć jeszcze jedną matę. To DLA MOJEGO headshella. Nie wiem, czy wszystkie tak mają/

Pytania do ogółu Thorensowców na forum z ramieniem TP16 i główką TP63:
- Czy też tak macie? Tzn, że sam uchwyt wkładki opada w stosunku do linii rurki?
- Czy da się to wyprostować? Ktoś próbował? Zanim sam przyłożę wektor i urwę...

PS. Sorki @jamesfilth za użycie Twojego wątku, myślę, że moje obserwacje mają zastosowanie także do Twojego ramienia. I jest w bezpośrednim związku z ustawianiem VTA.
Awatar użytkownika
pavlos

jamesfilth pisze:
11 sty 2025, 16:59
Jakbym mógł prosić zdjęcie gramofonu to byłbym wdzięczny
20250111_175434.jpg
Mój drapak to TD-160 Mk-II z ramieniem TP16 Mk III i główką TP63. Odkręcona jeszcze główka do poprzednich fotek. No i na wierzchu mata od Adama :oops: - zamiast niej "się właśnie kupuje" coś lepszego...

Idąc za https://www.theanalogdept.com/Thorens-tonearms.html u Ciebie jest TP16 Mk IV z główką TP68 - ma na wylot dziurki do przykręcania wkładki. Wydaje się, że podstawa ramienia TP16 Mk III i Mk IV są geometrycznie tożsame.
Awatar użytkownika
jamesfilth

Tak to u mnie aktualnie wygląda. Ramię opuszczone na maksa. Między wkładką a headshellem jest podkładka. Autostop działa dobrze.
image0.jpeg
image1.jpeg
image2.jpeg
image3.jpeg
Swoją drogą, dobrze ustawiłem antiskating? Strasznie to skomplikowanie opisali w instrukcji. Ma być 2g eliptyk na tej skali suchej.
Awatar użytkownika
pavlos

Masz rację. To ja mam źle ustawiony, bo 2g, ale na mokro. Na ile widać na Twojej fotce - u Ciebie jest dobrze.
Doczytałem. Ewidentnie słucham "na sucho". Nawet jeśli płyty czyszczę na mokro, to są suche przy odtwarzaniu.

Człowiek się uczy cały czas...

Poniżej wycinki z instrukcji. Wraz z fragmentem jak ustawiać antiskating "na ucho".
Screenshot_20250111_184232.png
Screenshot_20250111_184232.png (73.77 KiB) Przejrzano 514 razy
Screenshot_20250111_184323.png
Screenshot_20250111_184456.png
Awatar użytkownika
jamesfilth

To ciekawe, w mojej wersji instrukcji jest takie zdjęcie
IMG_0995.jpeg
I też twierdzą, że to ustawienie 1,5g dla eliptyka na sucho. Dlatego zwątpiłem, ale to chyba jakiś błąd.
Awatar użytkownika
pavlos

To ewidentnie błąd. Tym bardziej, że na ząbkowanym pokrętle ustawiono WTF jest na ponad 1,5g, co by się zgadzało z tekstem.
ODPOWIEDZ