"smażenie"

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

"smażenie"

Post autor: vinylpiotrek »

Robertson pisze: A tak swoją drogą to co robić z tymi samżakami.Utylizować ...bo przecierz kogoś innego "na minę" nie wsadzę :naughty:
Jeżeli lojalinie uprzedzisz.
Rzecz w tym, że w zalezności od sprzętu ten objaw, może być mniej lub bardziej dokuczliwy, albo ktoś ma dobrą płytę w uszkodzonej okładce i za parę groszzy kupi.
Obrazek
Robertson

"smażenie"

Post autor: Robertson »

Samżenie samżeniem ...dzisiaj odebrałem z poczty "Mob Rules" Black Sabbath ...cieszyłem sie jak dzieciak .Do momentu zapuszczenia go na garniak.O dziwo wygląda bardzo ładnie ! Smaży średnio aleee na rozbiegówce i między utworami włącza mi sie "UHF" :x Taki harcząco-szorujący szum .Toatalna masakra! Amerykańskie wydanie .Porządnie umyłem .Nie pomogło .Macie jakieś inne pomysły :?: Domyślam się , że był odtrawrzany na gramofonie z cyrklem zamiast ramienia :cry:
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

"smażenie"

Post autor: Wojtek »

Robertson pisze:Porządnie umyłem .Nie pomogło .Macie jakieś inne pomysły :?:
Panie, takie cuda to tylko w... ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Robertson

"smażenie"

Niestety masz rację... jest mechanicznie ściachana ! Kiedyś za czasów młodości mojego ojca robili takie nalewki na opony.Może coś takiego na zdarte płyty opatentować :lol:

A raz kozie śmierć ...namoczyłem ścierwo w ciepłej wodzie z odrobiną ludwika .W ostaniej chwili wyciagnąłem bo już label rozmiękał :lol: Syfu co nie miara.Gra lepiej .Zdecydowanie jakość się polepszyła ale niestey zmian nie cofnęło. Jak by troszku mniej harcze .Da sie słuchać ;)
Ostatnio zmieniony 25 lip 2013, 23:17 przez Robertson, łącznie zmieniany 2 razy.
eenneell

"smażenie"

Post autor: eenneell »

Takie płyty myję samochodowym płynem zimowym do szyb ;)
I pomaga :!: :)
Robertson

Re: "smażenie"

eenneell pisze:Takie płyty myję samochodowym płynem zimowym do szyb ;)
I pomaga :!: :)
Do -22 czy koncentratem do -80 :D A tak na poważnie ...takiej płycie juz nic nie zaszkodzi .Czy zwalczyłeś ten efekt , o którym pisałem ?
eenneell

"smażenie"

Robertson pisze:Do -22 czy koncentratem do -80 :D A tak na poważnie ...takiej płycie juz nic nie zaszkodzi
Błysk -22 i "super dodatki zapachowe" :D
Gnój z rowków usuwa... jeżeli płyta jest tylko "zgnojona", a nie "skatowana"- pomaga- igła nie "łapie syfu" ;)
eenneell

"smażenie"

...i nie smaży/szumi...
Robertson

"smażenie"

Oki ...spróbujemy .Bez kryptoreklamy - podobno Sonax Extreme Nano - Tech do -20 działa cuda :lol:

Denon DP-300F ... na takim sprzęcie byłemu właścicielowi płyta nie szumiała . Myślę , żę miał pasmo przenoszenia "od szumu wzwyż" :D
Awatar użytkownika
pan_winyl
Gramofon: Elac Miracord 750MII

"smażenie"

Post autor: pan_winyl »

Podzielę się swoją "mądrością" nabytą dnia dzisiejszego :)

Ostatnio po czyszczeniu headshell'a, igły i wkładki, miałem problem smażenia na wysokich tonach- uznałem że pewnie płyty brudne, a może i igła zużyta- zdarza się. Ale po umyciu płyt smażyło nadal. Igła nie mogła też być aż tak zużyta, wszak nie ma nawet pół roku. Dodatkowo coś nie pasowało mi w dźwięku.

Spojrzałem więc na headshell. Oczywiście. Podłączyłem kabelki na opak. Jeśli ktoś ma podobny problem- smażenie z niewiadomej przyczyny- sprawdźcie kabelki idące od ramienia do wkładki :) może i wy macie podobny do mojego problem "mądrości" przy łączeniu sprzętu.
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C

Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066

Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
ODPOWIEDZ