Myjka ultrasoniczna (Humminguru), czy vacum (Pro-Ject VC-E2)

Czyścimy i dbamy o naszą kolekcję
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Re: Myjka ultrasoniczna (Humminguru), czy vacum (Pro-Ject VC-E2)

Post autor: Bacek »

W sumie każdym odkurzaczem można tylko mały separator wody trzeba dodać pomiędzy. Cena trochę spora.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
mirhon

Post autor: mirhon »

no moze nie jest to najtansza opcja…ale dla mnie ma fundamentalną zaletę - tam sie nie ma co zepsuć :D w przeciwienstwie do zmotoryzowanych myjek tego typu…
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Można jeszcze prościej ale to już się offtopic spory robi

https://www.ebay.es/itm/221961234174
https://www.youtube.com/watch?v=7pwTkIGs0xU
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
mirhon

a najlepsze jest to ze zasada dzialania i imho skutecznosc we wszystkich tych wynalazkach odsysających jest ta sama… reszta to kwestia wygody i kasy za logo na pudelku ;)
mirhon

a wracajac do tematu… czy te myjki ultrasoniczne wymiatają paprochy osadzone głeboko w rowkach? Mam problem z 2 plytami gdzie sa paprochy po papierowej kopercie. Moja myjka super wyczyscila powierzchnie plyty, ale w rowkach pelno mikroskopijnych bialych paprochow…
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Paprochy z głębi rowka to i Knosti i Analogis wyciągnie - kwestia płynu i szczoty.
Powierzchnia płyty niespecjalnie obchodzi igłę.

Tak więc czy ta myjka zrobiła "super" robotę jest wg mnie dyskusyjne :morda:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

mirhon pisze:
07 sty 2025, 10:05
a wracajac do tematu… czy te myjki ultrasoniczne wymiatają paprochy osadzone głeboko w rowkach? Mam problem z 2 plytami gdzie sa paprochy po papierowej kopercie. Moja myjka super wyczyscila powierzchnie plyty, ale w rowkach pelno mikroskopijnych bialych paprochow…
Wyczyści o ile nie są za mocno przyklejone do dna. Ja bym użył określenia "osad", mam Knosti i mam ultradźwiękową, trafiła mi się jedna seria płyt z targu staroci (4 sztuki), gdzie dopiero po wymyciu ultradźwiękową igła (shibata) przestała zbierać syf. Myłem w ręcznej zarówno w płynnie forumowym, jak i dostarczonym z myjką, do ultradźwiękowej używałem jakiegoś dedykowanego, kupionego na allegro od gościa który wystawiał myjki, nie chce mi się szukać po szafkach teraz, ale jeśli ktoś będzie ciekawy, poświęcę się :)
mirhon

@dale, a jaką masz tą myjke? a wracając do humminguru czy warto ewentualnie kupic ten starszy model przy założeniu ze myjka glownie bedzie uzywana przed odsluchem a wiekszosc plyt to nowe wydania i od czasu do czasu cos kupie z epoki, ale raczej nie zasyfione.
Pytam bo w tym starszym modelu ponoć gemerator troche za słaby?
Awatar użytkownika
daru0105

Post autor: daru0105 »

dale pisze:
07 sty 2025, 10:43
mirhon pisze:
07 sty 2025, 10:05
Wyczyści o ile nie są za mocno przyklejone do dna. Ja bym użył określenia "osad", mam Knosti i mam ultradźwiękową, trafiła mi się jedna seria płyt z targu staroci (4 sztuki), gdzie dopiero po wymyciu ultradźwiękową igła (shibata) przestała zbierać syf. Myłem w ręcznej zarówno w płynnie forumowym, jak i dostarczonym z myjką, do ultradźwiękowej używałem jakiegoś dedykowanego, kupionego na allegro od gościa który wystawiał myjki, nie chce mi się szukać po szafkach teraz, ale jeśli ktoś będzie ciekawy, poświęcę się :)
Od vinylspot?
https://allegro.pl/oferta/koncentrat-vi ... 2537368262
Kupiłęm też od nich myjkę ulradźwiękową

Jak nie, to prosiłbym o poświęcenie :)
Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
Awatar użytkownika
daru0105

Bacek pisze:
06 sty 2025, 21:11
W sumie każdym odkurzaczem można tylko mały separator wody trzeba dodać pomiędzy. Cena trochę spora.
Mam Karchera do mycia okien, muszę jakoś spróbować
Trzeba pewnie jakąś fibrą, albo inną szmatą ssawkę obłożyć, bo ta guma twarda jest i pewnie porysuję płytę
Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

daru0105 pisze:
07 sty 2025, 11:28
twarda jest i pewnie porysuję płytę
Daru to weź najdroższą z kolekcji i najrzadszą. :D Ten temat chłopki zaczyna być satyryczny całkiem, lubię takie.

Mirnin - Dale ma ultrasono z odsysaczem o bdb przetworniku/generatorze. Zdaje się, że podgrewaną.
Już to sprawdzaliśmy z Markiem na Led Zeppelin i płyty uszkodzonej fizycznie nie jest w stanie naprawić, ale się poświęciliśmy by to stwierdzić.

Humming ver I według MaćkaT (pierwszy i najdłuzysz posiadać Huminga na forum) różnice są znikome w obu wersjach. co do generatora brak danych konkretnych, zatem "podobno" jest całkowicie na miejscu.
Wydaje mi się, że pod postulowane przez Ciebie zastosowanie Humming będzie całkiem OK.
Maciek z tego co pamiętam zasugerował, że wziąłby drugą I-kę na zapas, a tę nową to niekoniecznie.
mirhon

kurde kusi mnie ta myjka ....
poczekam może na jakąś promocje i moze się skusze
Awatar użytkownika
dale

daru0105 pisze:
07 sty 2025, 11:25
Od vinylspot?
Tak, ale wersja na 6 l. - w innej butelce.
Ale płyn uniwersalny też działa i nie niszczy płyt - w wątku o myjkach był polecany.
Awatar użytkownika
daru0105

dale pisze:
09 sty 2025, 09:26
daru0105 pisze:
07 sty 2025, 11:25
Od vinylspot?
Tak, ale wersja na 6 l. - w innej butelce.
Ale płyn uniwersalny też działa i nie niszczy płyt - w wątku o myjkach był polecany.
Uniwersalny czyli forumowy?
Jeżeli tak to używałem też, ale wolę od vinylspota.
Przynajmniej nie śmierdzi po podgrzaniu, pięknie ścieka. Wysych kilka razy szybciej
Awatar użytkownika
dale

Nie, uniwersalny do myjek ultradźwiękowych, płyn forumowy umieszczam w kategorii płynów do płukania, jego właściwości myjące oceniam na relatywnie niskie.
ODPOWIEDZ