Pomoc w doborze gramofonu i głośników
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Re: Pomoc w doborze gramofonu i głośników
AT-LP120 byłby nawet godny polecenia w niektórych przypadkach, ale ten felerny układ przedwzmacniacza dyskwalifikuje w moich oczach ten gramofon nawet dla początkującego winylomaniaka bo jakiejkolwiek wkładki by tam nie powiesić, to nigdy nie będzie ona grała na 100% swoich możliwości. A im droższa wkładka, tym głębsza degradacja dźwięku.
No chyba że ktoś jest na tyle ogarnięty żeby sobie wykonać taką modyfikację:
https://www.youtube.com/watch?v=ddvzgjFDwIE
No chyba że ktoś jest na tyle ogarnięty żeby sobie wykonać taką modyfikację:
https://www.youtube.com/watch?v=ddvzgjFDwIE
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
+ częściej niż nie, zdarza się że łożyska ramienia są trafione i trzeba wymieniać egzemplarz już po rozpakowaniu, ale laik może się nawet nie skapnąć że jest jakiś problem i pomyśli że tak ma być
Wszystko to zresztą było omawiane w przytaczanym wątku o nowych tanich gramofonach.
Wszystko to zresztą było omawiane w przytaczanym wątku o nowych tanich gramofonach.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- kraf101
A. co? Bez pięciu koła, do winylu nie podchodź?

A to nie można go na bypass plus preamp za stówkę?
https://allegro.pl/oferta/analogis-easy ... ba9e29865a
- Obywatel
No to już jest bardzo nieciekawa sytuacja, ale niestety CCC - cena czyni cuda - zarówno w sensie pozytywnym jak i negatywnym. Nie wiem dlaczego taka szanowana marka pozwala sobie na takie kwiatki.
No tak by trzeba było, ale nie każdy ma możliwości i umiejętności, no i utrata gwarancji.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jeśli takie masz o mnie zdanie to innymi słowy nawet nie masz pojęcia dlaczego lata temu powstało winyl.net

Najpopularniejsze wątki zakupowe gramofonów nie przekraczają 1-2k.
Nie mam pojęcia skąd się Tobie bierze, że tutaj siedzą tylko bogate snoby ze sprzętem wartości mieszkania i dlatego patrzą z góry na wszystko inne. 4 lata bytowania to chyba dość długo by mieć rozeznanie w klimacie?
Ślepota czy jak?

Czyli ty nie jesteś świadomy że jak przełączasz w tym sprzęcie na "line" to nie omijasz układu który psuje dźwięk?
Zakładasz że ludzie są idiotami i wylutowują ten układ dla picu?
Nie ma to jak polecać coś "w bojowej kontrze", a jednocześnie żyć w błogiej nieświadomości problemów związanych z polecajką.
Sam ten gramek polecam, jak ktoś już musi mieć nowy i niedrogi itd., ale zawsze wspominam o znanych mankamentach, bo tak wypada.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- kraf101
Kiedyś miałem bekę z audiofili i słuchaczy kabli za tysięce, ale chyba mi przeszło. To jak upgrejd dziewczyny zegarkiem Cartier ze 10K€, który chodzi tak samo jak ten za 39,99.
No wydaję mi się, że przełączenie na Phono, omija preampa.Wojtek pisze: ↑05 sty 2025, 00:00Czyli ty nie jesteś świadomy że jak przełączasz w tym sprzęcie na "line" to nie omijasz układu który psuje dźwięk?
Zakładasz że ludzie są idiotami i wylutowują ten układ dla picu?
(...)
Sam ten gramek polecam, jak ktoś już musi mieć nowy i niedrogi itd., ale zawsze wspominam o znanych mankamentach, bo tak wypada.
Bardzo dobrze, że mówisz znanych Ci mankamentach, ale też uważasz, że jest godny polecenia. To co się wkurzasz, że inni też polecają.
Ja do tego dokładam swoją opinie, że dla początkującego optymalny jest gramek nowy, na gwarancji. A jak jest już w branży, to na spokojnie może sobie zbierać kasę i szukać jakiegoś docelowego klasyka w boazerii, z kilku miesięcznym oczekiwaniem na serwis.
- Obywatel
Wszystko jest dobre w jakichś rozsądnych granicach cenowych. Kable za kilkadziesiąt zł robią różnicę w porównaniu do tych za kilka zł. Ale takie za kilkaset czy kilka tys. zł to już

I tak powinno być, ale niestety nie jest.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Zapewne masz rację. Ja natomiast mam przejściówkę do starego Altusa jeszcze z czasó∑ gdy nie kupowało się z Chin za to wszyscy słyszeli o Mao. Dziś jest odwrotnie

Kolejny rax masz rację, jednak na tym poziomie sprzętu w mojej opinii nie ma to znaczenia.
No ale co dalej? Kolega ma szukać np CD i dajmy na to tunera z DIN?

Swoją drogą, to kolega zdaje się nie pójdzie w ogóle w ten gramofon, zatem DIN nam się wykoleił.
- pawelgrab
no..zwłaszcza Audio-Technica AT-LP120XBT-USB - radzisz jak ten z yt co poleca bo ma dwa i puszcza muzę w jakiś audycjach radiowych

powiedzmy prawdę - jest to wyrób gramofonopodobny typu platikfantastik dla młodszej młodzieży, która muzycznie i manualnie nie chce się rozwijać ale chce być trendii - słuchając barachoły ogólnie pojętej, a przy tym jest wygodna, i puszczająca dźwięk do odsłuchu przez okablowany pokój do aktywnych pierdzawek i narzekająca wiecznie, że mało basu - tak to wygląda

Tak jak ten grubas z yt puszcza nie nadający się do normalnego odsłuchu strumień "winyla" przez studyjny mikser do komputera - tam przez korektor podbija pasma dźwiękowe i jeszcze daje filtr typu "dudniąca łazienka" - więc co to ma wspólnego z czarna płytą to nie wiem

przyznał się natomiast, że mata filcowa tak się naelektryzowała, że zdejmując płytę przykleiła się do niej a następnie lecąc kosząco ścięła igłę eliptyka (at95) więc kupił microline bo warto i teraz POLECA jej wymianę wszystkim bo przy takim wiście wkładki nie trza ruszać - ot wygodny imbecyl

Daję przykład taki - znajomy (starsza młodzież przed czterdziestką) posiadający te lp120 wysyłał go dwa razy na gwarancji do serwisu a oni odsyłali, że sprawny - nie zapytał - pożyczyłem mu wagę - i się okazało, że jego dedykowana za 80 peelenów, pokazywała w innych jednostkach nacisk , przeliczając na gramy zamiast dwóch moja pokazała ponad 3,5 - on ustawiał antyskating zgodnie ze wskazaniami swojej wagi i mu ramię ciągnęło to odsyłał - dobrze, że w końcu zapytał bo już nie wiedział , czy ma trzeci raz nieść do sklepu do wysyłki na stolicę - tak to wygląda

Podsumowując idąc tropem tej dyskusji można polecić początkującym najtańszy, bez ustawień, z wkładką pizo na sztywno- będzie łatwiej , taniej i na początek wystarczy

luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
- Obywatel
Chodziło mi o to, że nowszy sprzęt typu CD czy tuner (z sygnałem liniowym) można podłączać do starszych wzmacniaczy za pomocą takich kabli i dźwięk na tym nie ucierpi. Również pozdrawiamdarkman pisze: ↑05 sty 2025, 07:48No ale co dalej? Kolega ma szukać np CD i dajmy na to tunera z DIN?

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ja za to mam cały czas bekę z centusiów co wytykają innym że wydają za dużo

Brzmi znajomo?
W wątku o Humminguru jakby te same nuty grały

Ergo - mało wiesz o sprzęcie który polecasz świeżakowi

Dzięki za przyznanie się.
Temat AT120LP wałkowany był na forum już wielokrotnie, więc były okazje na zapoznanie się z tematyką.
Wkurza mnie że polecają bądź co bądź szajsowatą jakość w kontrze do innych sensownych alternatyw, nie mając pojęcia że polecają szajsowatą jakość

Tak dla jasności i lepszego zobrazowania:
A) Jeśli już MUSI być nowy i Ci się podoba to bierz tego, ale musisz wiedzieć że ... (tu lista rzeczy o których warto wiedzieć/na co zwrócić uwagę)
B) Bierz tego, ważne że nowy i na gwarancji
Widzisz różnicę czy jednak masz klapki na oczach?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Zrezygnowałam z tego Metza końcowo, ale po przeczytaniu niektórych wątków i opinii wiem, że wolę kupić sprzęt używany i już po serwisie, nie mam jeszcze nic konkretnie wybranego, ale tutaj kolega z forum pomoże mi z zestawemdarkman pisze: ↑05 sty 2025, 07:48Zapewne masz rację. Ja natomiast mam przejściówkę do starego Altusa jeszcze z czasó∑ gdy nie kupowało się z Chin za to wszyscy słyszeli o Mao. Dziś jest odwrotnie
Kolejny rax masz rację, jednak na tym poziomie sprzętu w mojej opinii nie ma to znaczenia.
No ale co dalej? Kolega ma szukać np CD i dajmy na to tunera z DIN?OBI jak Ciebie szanuję, to ze streamerem i phonostage jajca mogą być! I pozdrawiam jak zwykle.
Swoją drogą, to kolega zdaje się nie pójdzie w ogóle w ten gramofon, zatem DIN nam się wykoleił.