Naprawa SL-1600 mk II
- nadzorca2
- Gramofon: YAMAHA PX-3
Naprawa SL-1600 mk II
Dzień dobry…czy ktoś z forumowiczów naprawiał mechanizm ramienia w Technics SL 1600 mk II ? Po zakończeniu płyty ramie nie wraca do początku a ucieka maksymalnie do osi talerza…
Pioneer PL-707, Reloop Turn 5, Technics SL-1600 mk II, Sony X-555 ES, PrimaLuna DiaLogue Premium HP, WLM Diva, WLM Duo 15 Activ, Audeze LCD-4
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Naprawa SL-1600 mk II
Tak jest od początku czy masz ten gramofon już dłuższy czas i "nagle" się popsuło?
Ramię się samo podnosi na końcu czy nie podnosi? Chodzi tylko o ruch powrotny?
Jeśli tak to brzmi jak pęknięte koło zębate. Da się dostać zamiennik z druku 3D.
Ramię się samo podnosi na końcu czy nie podnosi? Chodzi tylko o ruch powrotny?
Jeśli tak to brzmi jak pęknięte koło zębate. Da się dostać zamiennik z druku 3D.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- nadzorca2
Podnosi się na końcu i ucieka do środka, jak chce ręcznie wrócić to wrócę lekko do początku ono po puszczeniu ramienia wraca ponownie samoczynnie do środka. Jedynym sposobem powrotu do pozycji wyjściowej ramienia jest wyłączenie na chwilę zasilania
https://youtu.be/EAAbie-bCls?si=_FT2NBSkvCU4XYFz
Na filmie widać, że podniesienie przyciskiem ramienia powoduje uciekanie ramienia
Wojtek gramofon mam od początku od prawie 20 lat działał bez zarzutu
https://youtu.be/EAAbie-bCls?si=_FT2NBSkvCU4XYFz
Na filmie widać, że podniesienie przyciskiem ramienia powoduje uciekanie ramienia
Wojtek gramofon mam od początku od prawie 20 lat działał bez zarzutu
Pioneer PL-707, Reloop Turn 5, Technics SL-1600 mk II, Sony X-555 ES, PrimaLuna DiaLogue Premium HP, WLM Diva, WLM Duo 15 Activ, Audeze LCD-4
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
OK, ale chodzi Ci o to że u Ciebie jest tak samo jak na tym klipie?
Pytam bo nie masz go wymienionego w stopce, stąd nie miałem pewności czy to jakiś świeży zakup czy co.
Tak czy siak - dziwny objaw. Podniesienie windy nie powinno zaowocować uciekaniem ramienia w którąkolwiek stronę.
Bez zajrzenia do środka raczej nic nie wymyślimy. Może jakiś element haczy.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- nadzorca2
To jest mój filmik i mój gramofon
- nadzorca2
Mam 3 gramofony. Coś mechanicznie jest nie tak, bo po podniesieniu elektrycznie ramienia tak się dzieje, nigdy nie rozbierałem mechanizmu automatyki, ale wie, że są tam jakieś elementy do serwisowania, jakieś elementy cierne, podkładki z jakiejś fizeliny czy papieru…. Wysłałem też do Pawelec na priv zapytanie i czekam…
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ale ten klip jest sprzed 6 lat, a ty piszesz że problem objawił się teraz, więc jak to rozumieć?
Zbyt wiele sprzeczności w przekazie.
Zarówno lewarkiem przy podstawie ramienia jak i przyciskiem obsługujesz dokładnie ten sam mechanizm i silniczek windy.
W sensie że sam boisz się zajrzeć do środka i teraz szukasz serwisu?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- nadzorca2
Tak ręce mi drżą, bo choruje i mam już skończoną 60-tkę, dlatego ciężko mi się na takich pracach serwisowych
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
OK no to zrozumiała sprawa.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Jozi
- Gramofon: Sony PS-X60
Ja juz tez po południu i dlatego na stare lata wiodący garniak to automatyczny soniacz

By mieć więcej odwagi i łapa się nie telepała to zadaję trunku i jest spokój

[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-analog]
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
- nadzorca2
Może wrócę do problemu z moim SL 1600 mk2, otóż znalazłem wcześniejszy post od TDRK14, który miał podobny problem. W moim kółko zębate pokazane przez Pańskiego serwisanta wygląda podobnie jak u mnie. Objawy są następujące: jak włączę i nacisnę start to ramie ustawia się prawidłowo i gra do końca płyty i samoczynnie wraca jak wcześniej od nowości, ale jeżeli
wczytajcie nacisnę przyciski podniesienia ramienia lub dźwignia podniosę ramię to po podniesieniu do góry automatycznie ucieka do środka płyty przysamej osi, dopiero wyłączenie sieci n chwilę wszystko resetuje…czy tez może być scalak, trochę dziwne że taka sama przypadłość się przytrafiła koledze, tym bardziej wierzę w to pęknięte kółko zębate a nie znowu awarie scalaka??? Z serwisami bywa różnie i niektóre naciągają. Jak przedzwonił do dużego serwisu gramofonów to na odległość na podstawie tylko objawów stwierdził koszt naprawy na 2000-3500zł a to jest koszt zakupu sprawnego SL1600 na rynku wtórnym.
wczytajcie nacisnę przyciski podniesienia ramienia lub dźwignia podniosę ramię to po podniesieniu do góry automatycznie ucieka do środka płyty przysamej osi, dopiero wyłączenie sieci n chwilę wszystko resetuje…czy tez może być scalak, trochę dziwne że taka sama przypadłość się przytrafiła koledze, tym bardziej wierzę w to pęknięte kółko zębate a nie znowu awarie scalaka??? Z serwisami bywa różnie i niektóre naciągają. Jak przedzwonił do dużego serwisu gramofonów to na odległość na podstawie tylko objawów stwierdził koszt naprawy na 2000-3500zł a to jest koszt zakupu sprawnego SL1600 na rynku wtórnym.
- nadzorca2
Tak wygląda u mnie kółko
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Z tego co wiem, można sobie wydrukować to kółko (z odpowiednio solidnego filamentu itd.) albo zamówić gotowiec.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Lukasz31
- Gramofon: Thorens TD 125mkI