Waga headshella, a nacisk igły
- michmaz
Zastanawia mnie czy jak zmieniłem headshell na cieższy to czy ustawianie nacisku zgodnie z podziałką ma jakikolwiek sens, bo nawet moja podstawowa wiedza z zakresu fizyki podpowiada mi, że nie ale może się mylę 

- pman16
Waga headshella a nacisk igły
Ma sens o ile tylko wypoziomujesz ramię, tak żeby przy wskazywanym na podziałce 0 lewitowało poziomo. Potem ustawiasz nacisk normalnie wg podziałki - to zwiększy go o odpowiednią ilość gramów.
Poza tym to było wielokrotnie opisywane, więc jeśli chcesz poznać szczegóły sugeruję zagłębienie się w forum.
Poza tym to było wielokrotnie opisywane, więc jeśli chcesz poznać szczegóły sugeruję zagłębienie się w forum.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jakakolwiek zmiana masy z przodu ramienia (czy to będzie zmiana wkładki, igły, headshella czy też dołożenie/usunięcie jakiegoś ciężarka) pociąga za sobą konieczność ponownego wypoziomowania ramienia poprzez zmianę pozycji przeciwwagi.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Ja zauważyłem (w Dualu), że ciężar wkładki/headschela ma wpływ na AS i co za tym idzie na tracking!
W Dualu 1228 do headschela jest od góry przyklejona "taka blaszka", ,której u mnie brak!
Męczyłem się z ustawieniem AS, aż do momentu kiedy brak owej blaszki zastąpiłem przyklejając 1 grosz do headschela=> wszystko udało się wyregulować
W Dualu 1228 do headschela jest od góry przyklejona "taka blaszka", ,której u mnie brak!
Męczyłem się z ustawieniem AS, aż do momentu kiedy brak owej blaszki zastąpiłem przyklejając 1 grosz do headschela=> wszystko udało się wyregulować

- michmaz
Bardziej zadajac to pytanie mialem na mysli wyskalowanie podziałki do wagi oryginalnego headshella. Gdy ramie jest wypoziomowane to nie ma znaczenia jednak po przesunieciu odwaznika na pozycje 2 czy nacisk igly nadal bedzie wynosil ok 2g z cięższym headshellem, czy sa to rożnice marginalne ? Wagi niestety nie mam zeby to sprawdzic i stąd pytanie 

Ostatnio zmieniony 24 cze 2013, 18:10 przez michmaz, łącznie zmieniany 1 raz.
- krolix
Re: Waga headshella, a nacisk igły
Gdyby to miało stanowić problem, to nie wymienialibyśmy tak powszechnie wkładek i headshelli.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To właśnie rozumiemy przez proces wypoziomowania/kalibracji ramienia.michmaz pisze:Bardziej zadajac to pytanie mialem na mysli wyskalowanie podziałki do wagi oryginalnego headshella.
Poczytaj: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=11&t=152
Inaczej: jak masz wypoziomowane ramię to czy headshell jest cięższy czy lżejszy nie ma znaczenia, bo jak masz wypoziomowane ramię to innymi słowy w stanie równowagi masz nacisk równy 0g.michmaz pisze:Gdy ramie jest wypoziomowane to nie ma znaczenia jednak po przesunieciu odwaznika na pozycje 2 czy nacisk igly nadal bedzie wynosil ok 2g z cięższym headshellem, czy sa to rożnice marginalne ?
Dlatego po zmianie headshella należy od razu za to się zabrać, zamiast się zastanawiać czy 0g to nadal 0g po zmianie

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum