Jaka wkładka do ramienia Thorens TP16?
-
- Gramofon: Thorens TD160
Jaka wkładka do ramienia Thorens TP16?
Witam wszystkich...
Jak w tytule... Co byście polecili do średniego ramienia jakim jest Thorens TP16 z headshellem TP60 do gramofonu TD 160 na dzisiejsze realia do 500 zł. Mam obecnie Jasmine audio M2 ,ale tak mi syczą sybilanty ,że aż w nerwach zębów to czuję (zmiana nacisku i innych ustawień nic nie daje). Szukam wyjścia z sytuacji. Będę jeszcze sprawdzał ,czy czasem nie jest to wina przedwzmacniacza w amplitunerze Marantz NR1200 lub przewodów sygnałowych z gramofonu. Z góry dziękuję za sugestie.
Jak w tytule... Co byście polecili do średniego ramienia jakim jest Thorens TP16 z headshellem TP60 do gramofonu TD 160 na dzisiejsze realia do 500 zł. Mam obecnie Jasmine audio M2 ,ale tak mi syczą sybilanty ,że aż w nerwach zębów to czuję (zmiana nacisku i innych ustawień nic nie daje). Szukam wyjścia z sytuacji. Będę jeszcze sprawdzał ,czy czasem nie jest to wina przedwzmacniacza w amplitunerze Marantz NR1200 lub przewodów sygnałowych z gramofonu. Z góry dziękuję za sugestie.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Jaka wkładka do ramienia Thorens TP16?
Co Ciebie skłoniło do zakupu tej mało znanej wkładki?
Syczą sybilanty - na wszystkich płytach czy tylko niektórych?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Kto doradził... nie uwierzysz, ale Paweł Nowak (NowakAudio), a co do syczenia to np. Polskie Rock Ballads z Empiku fajnie brzmi ,ale jak zasyczy w kawałku TILT "Rzeka miłości, morze radości..." to ja pier....ę. Na płycie BAD M.Jacksona wydanie 1987 też daje się słyszeć ,choć nie tak mocno. W sobotę przyjdzie mi zewnętrzny preamp z interkonektem i zobaczę (usłyszę) czy to coś zmieni jak pominę wbudowany preamp w Marantza.
- kukiz 30
Ja bym spróbował powiesić np:
https://www.ebay.pl/itm/405432888547?mk ... =jM0oEgXAT
Ewentualnie poszukał jakiegoś Pickeringa xv15/625E lub blizniaczego Stantona 681EEE np :
https://www.ebay.pl/itm/405444040875?mk ... media=MORE
Miałem to na tym ramieniu i fajnie to się zgrywało.
A napewno szef Wojtek coś doradzi
.
https://www.ebay.pl/itm/405432888547?mk ... =jM0oEgXAT
Ewentualnie poszukał jakiegoś Pickeringa xv15/625E lub blizniaczego Stantona 681EEE np :
https://www.ebay.pl/itm/405444040875?mk ... media=MORE
Miałem to na tym ramieniu i fajnie to się zgrywało.
A napewno szef Wojtek coś doradzi

Mission Cyrus One,Sony PS-X6,2xPCM56 DAC by Martynka,Yamaha cdx-10,Infinity RS-4000.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Znam go. Wierzę, choć dawno nie rozmawiałem z nim.
Kiedyś regularnie wypytywał mnie o wkładki, gramofony i preampy.
Bardzo prawdopodobne że te nagrania po prostu tak mają. Co do skladanki Empiku to się nie wypowiem, ale Bad ma taką reputację.
Tak więc obstawiam że to może być bardziej wina płyt niż wkładki. Witamy w wesołym świecie winyli

Jako panaceum na sybilanty? No nie wiem

+ ten egzemplarz jest poza budżetem
Pewnie, dlatego tak dopytuję by ustalić warunki

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Dzięki za odzew... właśnie napadło mnie żeby zrealizować jakieś młodzieńcze zachwyty nad brzmieniem analoga. Jakieś 35-40 lat temu usłyszałem płytę Madonny na Bambino i to mi tak skutecznie zapadło w pamięć, że teraz to ucieleśniam. A co myślicie o czymś takim?
https://allegro.pl/oferta/goldring-e3-v ... 4645771166
https://allegro.pl/oferta/goldring-e3-v ... 4645771166
-
Mam też AC/DC "Highway to hell" 50th adv. i tam raczej tego nie słychać, także to raczej jest kwestia płyt, albo sygnału przechodzącego przez Marantza.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ten Twój Jasmine M2, ten Goldring i AT-VM95E to z grubsza ta sama półka wkładek. Rozumiem ograniczony budżet, ale siłą rzeczy patrzysz na coś co byłoby co najwyżej krokiem w bok, a nie do przodu.
Widzisz. Jak płytoteka póki co skromna jest to ciężko to tak jednoznacznie oceniać.
Oczywiście są wkładki które bardziej eksponują sybilanty i takie które nie eksponują.
Swoją drogą - jesteś 100% pewien ustawienia swojej wkładki w ramieniu? Sam to robiłeś czy ktoś?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Sam ustawiałem trzema różnymi szablonami. Mam wydłubane "oczko" z poziomicy i po podklejeniu do ramienia pokazuje minimalną odchyłkę poziomu ,gdy igła leży na płycie (pęcherzyk) nie dotyka kreski, a po podklejeniu do wkładki azymut też podobnie. Bez większych przechyłów.
-
Trudno mi znaleźć overhag dla tego ramienia. Do nacisku mam wagę. Chciałem z Vinylengine coś pobrać, ale rejestracja is disabled
-
Rozumiem ograniczony budżet, ale siłą rzeczy patrzysz na coś co byłoby co najwyżej krokiem w bok, a nie do przodu.
Pomińmy budżet. Co mógłbym innego powiesić na tym ramieniu?
Pomińmy budżet. Co mógłbym innego powiesić na tym ramieniu?
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Nagaoka MP-110 fajnie chodzi na tym ramieniu (ćwiczone oczywiście, hehe).
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ale że jednocześnie?

To jest TP16 mk1?
Dobrych wkładek jest pierdyliard. Musimy to jakoś zawęzić

Koniecznie nowe czy vintage również?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
I jakie to były szablony?
Dla mkIII jest effective 232 i overhang 16.4 czyli pivot-spindle 215.6
Pytanie czy w wersjach się to różniło.
Dla jedynki pivot spindle jest ten sam 215.6 ale overhang podają inny (14.4). Ale tak naprawdę jak zrobisz dobry szablon a potem wyregulujesz do niego i overhang i kąt to bedzie dobrze grało.
Zakładając że pivot spindle jest poprawny i że to niemcy więc użyli norm DIN to "idealne" geometrie wychodza trochę inaczej niż Thorensa. W każdym razie albo Lofgren A albo Stevnson możesz sobie wyrenerować tym internetowym generatorem łuków i oczywiście użyć tylko jednego do ustawiania i overhang i kąta.
Dla mkIII jest effective 232 i overhang 16.4 czyli pivot-spindle 215.6
Pytanie czy w wersjach się to różniło.
Dla jedynki pivot spindle jest ten sam 215.6 ale overhang podają inny (14.4). Ale tak naprawdę jak zrobisz dobry szablon a potem wyregulujesz do niego i overhang i kąt to bedzie dobrze grało.
Zakładając że pivot spindle jest poprawny i że to niemcy więc użyli norm DIN to "idealne" geometrie wychodza trochę inaczej niż Thorensa. W każdym razie albo Lofgren A albo Stevnson możesz sobie wyrenerować tym internetowym generatorem łuków i oczywiście użyć tylko jednego do ustawiania i overhang i kąta.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt: