Zróżnicowane natężenie basu
-
Zróżnicowane natężenie basu
Witam,
Jestem od niedawna użytkownikiem gramofonu .Do tej pory słuchałem dużo z CD, Flac i DSD. Mam duala 1224 z orginalną wkłądką DM-103 Gramofon tuningowany .Wymiana kabli, rozdzielenie mas i przywrócenie ustawień w kompletnie rozregulowanym sprzęcie. Używam preampów w dwóch wzmacniaczach zintegrowanych . Mam Kolumny Celestiony Diton 150 w małym pomieszczeniu 20m2 . Zauważyłem bardzo zróżnicowane granie basu na wielu różnych płytach . NA jednych musze mocno odkręcać potencjometr żeby brzmienie nie było tłumione dudnieniem niskich tonów. Przy odtwarzaniu z DAC plików cyfrowych nie miałem takiego problemu wcale . Zmieniłem kilka wzmacniaczy i na każdym jedne płyty dudnią basem więcej inne mniej, tak jakby to zależało od tłoczenia. Jak to jest , to kwestia preampu czy po prostu nagranej płyty? dodam ze dzieje sie tak z płytami nowymi i starymi. Wkładka skalibrowana i ustawiona chyba poprawnie. Nacisk 1g zalecany przez Shure
Jestem od niedawna użytkownikiem gramofonu .Do tej pory słuchałem dużo z CD, Flac i DSD. Mam duala 1224 z orginalną wkłądką DM-103 Gramofon tuningowany .Wymiana kabli, rozdzielenie mas i przywrócenie ustawień w kompletnie rozregulowanym sprzęcie. Używam preampów w dwóch wzmacniaczach zintegrowanych . Mam Kolumny Celestiony Diton 150 w małym pomieszczeniu 20m2 . Zauważyłem bardzo zróżnicowane granie basu na wielu różnych płytach . NA jednych musze mocno odkręcać potencjometr żeby brzmienie nie było tłumione dudnieniem niskich tonów. Przy odtwarzaniu z DAC plików cyfrowych nie miałem takiego problemu wcale . Zmieniłem kilka wzmacniaczy i na każdym jedne płyty dudnią basem więcej inne mniej, tak jakby to zależało od tłoczenia. Jak to jest , to kwestia preampu czy po prostu nagranej płyty? dodam ze dzieje sie tak z płytami nowymi i starymi. Wkładka skalibrowana i ustawiona chyba poprawnie. Nacisk 1g zalecany przez Shure
Ostatnio zmieniony 31 gru 2024, 13:09 przez iras67, łącznie zmieniany 1 raz.
1965-1975 absolutnie i bezdyskusyjnie najlepsze lata dla uszu 

- cobra
- Gramofon: PS-T15, GS464
Re: Zróżnicowane natężenie basu
Realizacja płyt jest bardzo różna i to jest przyczyna.
Sony PS-T15, Benz Micro Silver / Empire 4000 / Z-4s, PreamP THT, Denon DRA-F109 / lampa SE, STX F-200n
-
Buduje Pearl 3 z kitu DIY i zastanawiam się czy DIP Switch'em mozna zneutraizowac chociaż częściowo ten efekt?

- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Realizacji płyt nie poprawisz, a pasmo owszem możesz obciąć, tylko po co? Płyty tak mają po prostu. Rozwiązaniem jest kupowanie tych o bdb realizacji jak i gwarantowanym wydaniu.
Mamy w stajnie rodzinnej Ditton 15, właśnie planuję je ściągnąc do Polski lub nieco większe w Dże'wnianym design.
Bardzo fajne! Do połowy lat 80tych robione (do 1984) i cenione za jakość sporo przekraczającą cenę.
Mamy w stajnie rodzinnej Ditton 15, właśnie planuję je ściągnąc do Polski lub nieco większe w Dże'wnianym design.
To odpowiednik dualowski Shure M-91 jeśli dobrze pamiętam, igły bodaj N-91 wymiennie pasują.wkłądką DM-103
Ostatnio zmieniony 31 gru 2024, 13:47 przez darkman, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
A próbowałeś z innymi wkłądkami? Płyty są oczywiście różnie nagranie i nic tego nie zmieni, ale wkładki mogą sobie różnie radzić z tym basem.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- Piterski
- Gramofon: Pioneer PL70LII
Nacisk jest w zakresie 0,75 do 1,5 gram i w taki zakresie możesz się nim pobawić.
Jaki jest rezonans układu wkładka ramię na płycie testowej?
Jakiego szablonu użyłeś do kalibracji wkładki?
Czy gramofon jest izolowany od podłoża, może zachodzi interakcja z drganiami jakie generują kolumny.
Jaki jest rezonans układu wkładka ramię na płycie testowej?
Jakiego szablonu użyłeś do kalibracji wkładki?
Czy gramofon jest izolowany od podłoża, może zachodzi interakcja z drganiami jakie generują kolumny.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
-
musze poczytać jak to policzyć, nie wnikałem w to jeszcze.
żadnego:-P, Shure jest wciśniety na zatrzask w headshell orginalny Duala, i nie ma możliwości regulacji. Ramie jest z tych lekkich raczej chyba 8g ale tego nie wiem na sto procent...
Dodałem do niego cztery okrągłe nóżki z gąbkowym spodem, ale Dual 1224 ma oddzielony amortyzowany chassis na trzech sprężynach. Spróbuję poprzestawiać u siebie i dam zanać czy coś się zmieniło...Gramofon jest oddalkony jakieś 2m od głośników niskotonowych i jest poniżej nich jakieś 30 cm
Próbowałem Ortofona OM10 i efekt podobny chociaż grał eksponując zbytnio soprany ale dudbnienie basu nie ustepowało zbytnio. Ogólnie ta wkładka wypadła ponizej oczekiwań i gorzej od Shure który mam . Wkładka optycznie wygląda na niezbyt zajechaną . Polecono mi do tego gramofonu jako najodpowiedniejsza Ortofona OM 30. Jeszcze się zastanawiam nad Hana EL ale nie wiem czy tylko niska waga 5g jest odpowiednia ,czy inne parametry jej nie dyskryminują w tym sprzęcie?

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jakie kable? Model i długość.
Czy jest wydzielony przewód masowy?
Czy gramofon buczy jak podgłośnisz (nie słuchając płyty)?
Jakie płyty dudnią? Konkretne egzemplarze, czyli jaki album i wydanie.
Wiem że odległość niby niemała, ale jak ktoś ma fantazję z meblościanką to różne rzeczy powstają
Choć oczywiście jak powiesisz to zagra.
Czy jest wydzielony przewód masowy?
Czy gramofon buczy jak podgłośnisz (nie słuchając płyty)?
Jakie płyty dudnią? Konkretne egzemplarze, czyli jaki album i wydanie.
Ale gramofon stoi na jakimś meblu, a kolumny na podłodze czy może kolumny też stoją na tym samym meblu?
Wiem że odległość niby niemała, ale jak ktoś ma fantazję z meblościanką to różne rzeczy powstają

Nie wiem kto poleca, ale przypomnę że jest to tani klunkier z napędem kółkowym, niespecjalnie wart jakichś dużych inwestycji.
Choć oczywiście jak powiesisz to zagra.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Bacek
Ew co za podłoga? Dechy na legarach, panele, coś sztywnego?
-
Sommer sinus control, niebieski (OFC) 2x035mm jakieś 40 cm . W tym moim Dualu masy były spięte razem , i wygląda to na fabryczne rozwiązanie. Buczał i wzbudzał się mocno . Po rozdzieleniu masdla kazdego sygnału oddzielnie i wyprowadzeniu osobnego przewodu uziemienia podłoczengo do Chassis nawet przy bardzo dużej głośności brum jest niewiele wiekszy od brumu wzmacniacza słyszalny ale bez wpływu na dźwięk, niewiele wiekszy kiedy przełącze phono na aux z DAC . Podłączałem do Pionnera 450R ,Marantza PM-72 i Marantza PM-75 który ma najlepszy z nich preamp gramofonowy. Efekt na wszystkich ten sam dudnienie na niektórych płytach wyraźne .

-
Gramofon jest na biurku które ma bardzo sztywny 30 cm blat . Podłoga betonowa z wykładziną pcv i dywanem wysokim pseudo audio:-)

-
Mam Pioneera PL-12D ale nie mogę go uruchomić jeszcze bo wymaga gruntownego serwisu i napewno dobrej lepszej i innej wkładki niż ta w Dualu .Ciekawe czy te płyty wtedy zagrają podobnie(dudnienie basu) ? Pioneer jest tym nazwijmy docelowym gramofonem na ten moment o ile nie pójdę w nowsze konstrukcje . Ja jestem starszą osobą która ma ograniczone zaufanie do nowego sprzetu budżetowego i raczej lubie naprawiać starocie lub budować DIY,przy okazji zdobywać wiedzę niż kupować nowe droższe. Domyślnie chce mieć system na Preampie Pearl 3 i wzmacniaczu lampowym DIY na lampach 300B który grał do tej pory z DAC . Trochę mnie nurtuje problem barwy dźwięku bo w takim systemie Pearl3 i końcówka na 300B gdzie nie ma regulacji barwy może być nieciekawie.

- Bacek
Nie mam i od lat nie miałem systemu z regulacją barwy i jakoś nie czuję potrzeby posiadania.
Zawsze możesz podłączyć heretycki korektor.
-
Przy dźwieku z DAC nie mam z tym problemu żadnego , żle to wygląda z gramofonu , jesli to przypadłość złych płyt to nie dobrze , bo słucham głownie starych nagrań z lat 60-50tych których brzmienie z gramofonu jest poprostu bajeczne... jeśli bas jest ok:-)
.
.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ogólnie to kiepski wybór do phono/gramofonu, ale jak tylko 40cm to ujdzie.
Bo tak to robią przy DIN5. Przy 2x RCA masy są rozłączane. Fabrycznie.
Dual szykował interkonekt w zależności od rynku na który trafiał egzemplarz.
Napisano o tym m.in. w serwisówce.
Tak więc dobrze że rozdzieliłeś przy okazji wymiany, ale nie bądź zdziwiony że przed zmianą było jak było.
Czemu? Shure M75/M91 to żaden śmieć, a zarazem PL12D to też żaden haj lajf.
To był taki podstawczak "dla Kowalskiego", coś jak nasze Bernardy

Skąd wiesz skoro u Ciebie dudni?

Nadal czekam na odpowiedź:
Może być że napęd w połączeniu z tymi płytami dudni, a na innym napędzie, z tą samą wkładką, nie będzie dudniało.
Jak się bierze idlera to musi to być świadomy wybór.
Ale na razie to tylko takie moje przypuszczenia.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum