Konserwacja okładek
-
Re: Konserwacja okładek
Dobry wieczór. Jestem nowy, oglądnąłem film na Planete o kolekcjonerach winylów i postanowiłem powrócić do swoich dawno zbieranych winyli. Po drodze przyjmowałem od znajomych płyty, które trzymali np. w piwnicy i są trochę zatęchłe lub podgrzybiałe. Czy ktoś wie jak takie okładki wyczyścić?
- Winters
Konserwacja okładek
Zatęchłe, podgrzybiałe - najlepiej niestety wyrzucić, bo grzyb potrafi się rozprzestrzenić na całą kolekcję; o aspektach zdrowornych nawet nie wspomnę.
DIOMEDES KATO
-
Dzięki. No tak, trochę szkoda, ale racja. A co z takimi co mają lekki"zapaszek"? Widziałem na filmie na Planete+, że gościu czymś musiał odświeżać, bo potem je suszył.
- Robert007Lenert
- Kontakt:
Z tego co wiem sa srodki do konserwacji starych ksiazek, do odgrzybiania itp.
- Fafikdog
Konserwacja okładek
Jaki sposób wydruku:rozkminator pisze:jak dotąd jedynie w przypadku kilku płyt wydrukowałem po prostu nowe okładki w których umieszczam oryginały.
- drukarka?
- rodzaj papieru?
- rozmiar papieru?
- technika druku?
Moje DIY
Micro Seiki DD7
SME 3012
Shure V15 type IV
YAQIN MS-12B
Music Angel Meng X8 upgrade by LampizatOr (Fikus)
Indiana Line Tesi 561
Micro Seiki DD7
SME 3012
Shure V15 type IV
YAQIN MS-12B
Indiana Line Tesi 561
- Vaude
Konserwacja okładek
Podepnę się pod ten temat. Stałam się posiadaczem kilkudziesięciu płyt (głównie polskie wydania tonpres, muza, pronil, polskie nagrania) za przysłowiowe "piwo" bo gość w sumie miał je wyrzucić. Chciałam się upewnić co do słuszności mojego postępowania - okładki były mocno zawilgocone niestety i nie nadawały się moim zdaniem do niczego widać było na nich ślady grzybka i część z nich była posklejana więc praktycznie wszystkie trafiły na makulaturę
- wydaje mi się, że decyzja ta była słuszna. Okładki chcę zastąpić takimi:
http://winyle.pl/okladki-na-plyty/1009- ... biala.html
Jednak same płyty wyglądają całkiem nieźle (poza niektórymi labelami polskich nagrań) - i tu moje drugie pytanie czy po umyciu ich w miksturze forumowej będą się nadawały do użytku? (+ oczywiście nowe okładki antystatyczne)
Nie są to może jakieś białe kruki, ale kilku z nich chętnie posłucham

http://winyle.pl/okladki-na-plyty/1009- ... biala.html
Jednak same płyty wyglądają całkiem nieźle (poza niektórymi labelami polskich nagrań) - i tu moje drugie pytanie czy po umyciu ich w miksturze forumowej będą się nadawały do użytku? (+ oczywiście nowe okładki antystatyczne)
Nie są to może jakieś białe kruki, ale kilku z nich chętnie posłucham

- Winters
Konserwacja okładek
Jak najbardziej słusznie zrobiłaś. Przypadki pleśni która z jednej okładki rozeszła się na całą półkę z płytami są mi znane, więc lepiej uważać
Te okładki będą w porządku. Wewnętrzne też kup, bo ta tektura jest troche szorstka od środka.
A jeżeli chodzi o płyty - porządne mycie w Knosti z miksturą polecaną na forum powinno się rozprawić z większością syfu. Dla pewności można umyć dwa razy. Ewentualnie, z bardzo brudnymi płytami - na początku woda z mydłem, dobrze spłukać, a potem do myjki.

Te okładki będą w porządku. Wewnętrzne też kup, bo ta tektura jest troche szorstka od środka.
A jeżeli chodzi o płyty - porządne mycie w Knosti z miksturą polecaną na forum powinno się rozprawić z większością syfu. Dla pewności można umyć dwa razy. Ewentualnie, z bardzo brudnymi płytami - na początku woda z mydłem, dobrze spłukać, a potem do myjki.
DIOMEDES KATO
- Vaude
Konserwacja okładek
No cóż teraz muszę poczekać jedynie na przypływ gotówki aby zakupić myjkę (bez płynu
) oraz okładki i zewnętrzne i wewnętrzne.
A potem to już tylko prać i prać
Z ciekawości zerknęłam teraz na płytki i nie wyglądają aż tak strasznie więc chyba się obejdzie bez wody z mydłem

A potem to już tylko prać i prać

Z ciekawości zerknęłam teraz na płytki i nie wyglądają aż tak strasznie więc chyba się obejdzie bez wody z mydłem

- Fafikdog
Konserwacja okładek
Żeby się pozbyć syfu z płyt, polecam mycie podciśnieniowe...
Moje DIY
Micro Seiki DD7
SME 3012
Shure V15 type IV
YAQIN MS-12B
Indiana Line Tesi 561
Micro Seiki DD7
SME 3012
Shure V15 type IV
YAQIN MS-12B
Indiana Line Tesi 561
-
- SantiagoOo
- Gramofon: Dual 622
Konserwacja okładek
Jak według Was najskuteczniej zapobiegać tzw. ringwearom? To dla mnie chyba najbardziej drażniąca rzecz, jak chodzi o okładki... Czy im więcej władowane jest do środka (papierowa koperta + foliowa koszulka + jakaś osobna wkładka od wydawcy) tym lepiej? A może na odwrót?
Wiadomo, trzymanie płyt w pozycji równej, pionowej to podstawa, ale w przypadku np. marnych, cienkich okładek Polskich Nagrań coś jeszcze można zrobić dla utrwalenia?
Wiadomo, trzymanie płyt w pozycji równej, pionowej to podstawa, ale w przypadku np. marnych, cienkich okładek Polskich Nagrań coś jeszcze można zrobić dla utrwalenia?
-
Konserwacja okładek
Puryści wsadzają do okładki kartonik, a płytę trzymają na zewnątrz w koszulce antystatycznej. Całość siedzi w kopercie foliowej.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Konserwacja okładek
Nie wkładać koperty z płytą do okładki.SantiagoOo pisze:Wiadomo, trzymanie płyt w pozycji równej, pionowej to podstawa, ale w przypadku np. marnych, cienkich okładek Polskich Nagrań coś jeszcze można zrobić dla utrwalenia?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- KathleenAnn
Witam wszystkich użytkowników forum!
Chciałabym zapytać Was jak radzicie sobie z odciskami palców na ciemnych (czarnych) okładkach? Macie jakiś sposób by usunąć je, bez spowodowania spustoszenia na okładce?
Do szewskiej pasji doprowadza mnie kiedy po każdym dotknięciu zarówno okładki LP, ale też książeczek CD zostają ślady linii papilarnych.
Chyba niedługo zakupię rękawiczki, żeby w nich dotykać płyt. LP koniecznie muszę włożyć w okładki zewnętrzne, ale najpierw muszę usunąć z nich te ślady. Podsuniecie jakiś pomysł, jak to zrobić?
Pozdrawiam!

Chciałabym zapytać Was jak radzicie sobie z odciskami palców na ciemnych (czarnych) okładkach? Macie jakiś sposób by usunąć je, bez spowodowania spustoszenia na okładce?

Do szewskiej pasji doprowadza mnie kiedy po każdym dotknięciu zarówno okładki LP, ale też książeczek CD zostają ślady linii papilarnych.

Pozdrawiam!

- Winters