A mozesz opisać zasade działania pokrótce? I jak to się łaczy z urzadzeniami w innch pomieszczeniach? Z gniazdka kablem vzy wigi czy jak?Myszor pisze: ↑30 gru 2024, 22:04W sumie zależy co chcesz osiągnąć. U mnie router jest w salonie na dole ale w dzień pracujemy na piętrze.
Strop gruby i wifi jest słabe mimo mocnego Archera z czterema antenami.
Internet zatem wpuszczam w salonie do gniazdka 220V i mamy szybki net w każdym pokoju po kablu.
Robią to takie pudełeczka i super to działa.
https://allegro.pl/oferta/zestaw-trzech ... 3208412897
Transmiter/repeter wzmacniacz sygnału wifi
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Re: Transmiter/repeter wzmacniacz sygnału wifi
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- TomekT
A może by tak najpierw sprawdzić gdzie jest problem.
Czy z transmisją wifi w budynku (za routerem) czy z internetem po lte.
Bo czytając wątek to ja nie wiem…
Jeśli wifi - to PowerLine PLC - ktoś podawał już. Te skrzyneczki ktore jako medium wykorzystują instalacje elektryczną.
A jeśli to zasięg lte - to takie rozwiązanie: https://www.qnet.com.pl/co-to-jest-odu-idu-lte-5g/
Czy z transmisją wifi w budynku (za routerem) czy z internetem po lte.
Bo czytając wątek to ja nie wiem…
Jeśli wifi - to PowerLine PLC - ktoś podawał już. Te skrzyneczki ktore jako medium wykorzystują instalacje elektryczną.
A jeśli to zasięg lte - to takie rozwiązanie: https://www.qnet.com.pl/co-to-jest-odu-idu-lte-5g/
Pozdroofka
Bo w życiu chodzi o to, żeby nadać mu sens...

Technics SL-1600mk2 + Jogurt DL-301 II + PreamP Combo
Emotiva PT-100/A-300 -> Castle Knight 5
- TomekT
https://www.conrad.pl/pl/strefa-porad/s ... rline.html
Aaaa… i są takie działające na różnych fazach…
Pozdroofka

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
U mnie tak to pracowało. Funbox z Orange (światłowód) z wyłączonym wifi, po kablu wpięte w R7000 jako AP.
Niestety ze względu na sposób podpięcia światłowodu do domu - leżało to sobie na strychu

Nieidealne jak mamy kilka poziomów w domu i chcemy łapać cokolwiek w sensownej prędkości na parterze czy w piwnicy.
Więc dorzuciłem do układu repeaterek EX7000 2 poziomy niżej względem AP i problem z głowy.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- pavlos
- Gramofon: Thorens TD-160 MK-II
Tak - wtedy wtykasz dwa transmitery w różne fazy i łączysz je patchcordem, czyli budujesz ethernetowy mostek między fazami. (Modlisz się, żeby nie spieprzyli izolacji - napięcie międzyfazowe to 400V

I jeszcze cytat z podanego artykułu: "Nie należy korzystać z transmiterów sieciowych w listwach przeciwprzepięciowych oraz w zasilaczach awaryjnych UPS.". Dodam, że także w listwach z filtrami przeciwzakłóceniowymi. To oczywiste, bo wtedy zostają z kabli elektrycznych wycięte wysokie częstotliwości, na których pracują transmitery.
[edit] I w drugą stronę: zasilacze impulsowe wpięte w tą fazę mogą zakłócać pracę transmiterów. O tym już nie napisali. Takie zasilacze wtedy już bezwzględnie tylko przez listwę z filtrami.
- TomekT
No coś chyba nie teges. Nie widziałem jeszcze takiego rozwiązania. Możesz podać jakiś konkretny model - poczytam z ciekawości...
I cytat z brzegu:
Czy adaptery FRITZ!Powerline działają na różnych fazach zasilania?
Tak. Adaptery FRITZ!Powerline z serii 1210, 1220, 1240, 1260 mogą być również używane w różnych fazach domowego źródła zasilania (przewodach fazowych). Adaptery FRITZ!Powerline przesyłają dane do instalacji elektrycznej w postaci sygnału o wysokiej częstotliwości. Powoduje to „przesłuch” miedzy fazami, jeśli przewody fazowe biegną równolegle na odcinku co najmniej 0,5 metra. Ponieważ ma to miejsce w prawie każdym budynku, adaptery FRITZ!Powerline mogą być również używane na różnych fazach.
Pozdroofka

- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Dzięki Tomek za uwagi. Raczej to kwestia zasięgu, bo LTE w domu gsm nie odbiera, zdaje się, że odbiera w ogrodzie

(nie mam pewności co do tego czy się to nie zmieniło w ostatnim czasie - sprawdzę dokładnie).
Najpewniej to chyba jakąś firmę powinienem zamówić by rozwiązać problem.
No właśnie z tego i pozostałych powodów raczej to rozwiązanie odpada, choć wydaje się bardzo fajne. Mam kiepską instalację, która wymagała by sprawdzenia dokładnie. To zatem muszę odpuścić, a szkoda bo jakoś najbardziej mi się spodobało.
Dzięki za uwagi Pavlos.
Sieciowo to jestem kompletnie noga, więc te rozwiązania Wojtek i Amrowek to dla mnie magia nie do przeskoczenia w tej chwili, choć brzmi to sensownie. Określenia sieciowe nie są mi obce jednak to jak chińszczyzna pisana robakami.
Czyli najpierw muszę dokładnie stwierdzić co ja tu mam z tym zasięgiem itd.
BTW jakoś w ubiegłym roku tormado zwaliło mi solidną wiśnię i przyjechali chopcy z miejscowej jednostki SPoż, co by pociąć to drzewo na drewno i odblokować drogę. wyszedłem przed dom i widzę jakiś gościu drutuje zerwane kable, się go pytam: Panie, a co to Q za druty co mi 2m od sypialnie zap...ją? On: To światłowód jest.
Co za światłowód to do tej pory nie wiem i też muszę to sprawdzić, bo może rozwiązanie prowajderskie jest w zasięgu ręki. Ale czy to internet to nie wiem.

- TomekT
A zobacz tu: https://internet.gov.pl/
Po zalogowaniu np. profilem zaufanym widać konkretnych dostawców. Można też zgłosić potrzebę...
Pożyczyć, wetknąć i sprawdzić

Pozdroofka

- pavlos
Ale to nie potrzebuje żadnej specjalnej funkcji transmitera. Zawsze może do transmitera podłączyć patchcordem cokolwiek z interfejsem sieciowym. Czemu nie kolejny transmiter?
Z tym zwarciem międzyfazowym to też ryzyko niewiększe niż ogólne, że któryś transmiter ma wewnętrzne przebicie i wystawia fazę na któryś z przewodów w gniazdku Ethernetowym. W nowszych instalacjach elektrycznych zadziała wtedy mechanizm różnicowy i wywali na głównym zabezpieczeniu trójfazowym. Więc miał być to raczej żart.

- Myszor
- Gramofon: PD-300
Router połączyłem kablem z pudełeczkiem i wpiąłem w gniazdko sieciowe.
W pokojach biurowych (mamy z żoną osobne by sobie nie przeszkadzać) w gniazdka wpiąłem kolejne pudełka i kablem idzie internet do komputerów.
Pracujemy przy biurkach więc kabel jest idealny bo pewny i szybki.
Ale jak się chce to można w gniazdko wpiąć nadajnik i zrobić sobie wifi.
Jednak prędkość znacząco spada w takim rozwiązaniu.
Mam taki zestaw Netisa AV600, leży w garażu bez celu. Jak chcesz to ci wyślę to się pobawisz. Tylko trzeba ogarniać temat trochę bo nie pamiętam jakie tam hasło było i trzeba sobie zresetować. 4 jednostki z czego jedna robi wifi.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- TomekT
To oczywista oczywistość... Po to one są, po to są one

Zrozumiałem, że żeby transmitery działały na różnych fazach, trzeba je podłączyć dodatkowym patchcordem. A to bez sensu już...Tak - wtedy wtykasz dwa transmitery w różne fazy i łączysz je patchcordem, czyli budujesz ethernetowy mostek między fazami
Pozdroofka

- Bart_S
- Gramofon: SONY PS-X60
ja się zupełnie na tym nie znam, nie wiem, czy to dobre, ale sąsiad nie narzeka:
1) Wzmacniacz sieci XIAOMI Mi RA75 DVB4270GL 2.4 / 5 GHz, Wi-Fi 5 (802.11 b/g/n/ac)
2) Wzmacniacz sieci XIAOMI Range Extender N300 2.4 GHz, Wi-Fi 4 (802.11 b/g/n)
ten pierwszy chyba 5G obsługuje.
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
- pavlos
To żadna ujma! Kilka użytych tutaj słów tej chińszczyzny:
- "Ethernet" - standard kablowej sieci komputerowej
- "WiFi" - standard bezprzewodowej komunikacji z sieciach komputerowych na niewielkie odległości. Sieć domowa/firmowa jest zwykle kombinacją tych dwóch.
- "LTE" - standard bezprzewodowej komunikacji w sieciach komórkowych
- "skrętka" - przewód sygnałowy zbudowany z jednej lub kilku skręconych ze sobą par przewodów, "skrętka czteroparowa" ma czyery takie pary i na niej opiera się okablowanie w standardzie Ethernet
- "patchcord" - to kabelek połączeniowy zbudowany z kawałka skrętki czteroparowej zakończonej wtykami RJ-45 stosowanymi w połączeniach Ethernet
- "RJ-45" to standard łącza w sieci Ethernetowej - gniazdka i wtyczki. Ma 8 styków (cztery pary to osiem

- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Właśnie koledzy sprawdziłem zasięg domowy i nie mam problemu w żadnym pomieszczeniu nawet w postulowanym przez Andyego tym gdzie król chodzi piechotą. Parter i piętro ten sam zasięg na 3 koble. Zresztą pisuję do Was z niego często
.. żarcik.. bo tylko we wqrviających mnie wątkach
Czyli problem u mnie leży w dostawie internetu, zdecydowanie.
Zatem pewnie muszę zmienić dostawcę czy jakoś tak.

Czyli problem u mnie leży w dostawie internetu, zdecydowanie.
Zatem pewnie muszę zmienić dostawcę czy jakoś tak.
- pavlos