brzmienie Sony PS-X600

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Sony
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: brzmienie Sony PS-X600

Post autor: Wojtek »

franekbeton pisze:
10 gru 2024, 08:53
nie wiem, czy lepsze, czy gorsze
No właśnie to co napisałeś po tych słowach tak jakby samo-sobie przeczy bo próbujesz racjonalizować i na podstawie półki cenowej (chyba) określać który "powinien" lepiej brzmieć, a to tak nie działa.

Chciałeś się skupić na brzmieniu i jaki wpływ mają poszczególne elementy, odpowiedź dostałeś.
To co teraz napisałeś nic w tym nie zmienia :)
franekbeton pisze:
i szukam go na świecie, bo trudno znaleźć
Chyba łatwiej dostać jakiś inny egzemplarz na "dawcę" niż zdobyć samą kostkę.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
franekbeton

Post autor: franekbeton »

Wojtek pisze:
10 gru 2024, 10:06
franekbeton pisze:
nie wiem, czy lepsze, czy gorsze
No właśnie to co napisałeś po tych słowach tak jakby samo-sobie przeczy bo próbujesz racjonalizować i na podstawie półki cenowej (chyba) określać który "powinien" lepiej brzmieć, a to tak nie działa.

Chciałeś się skupić na brzmieniu i jaki wpływ mają poszczególne elementy, odpowiedź dostałeś.
To co teraz napisałeś nic w tym nie zmienia :)
franekbeton pisze:
i szukam go na świecie, bo trudno znaleźć
Chyba łatwiej dostać jakiś inny egzemplarz na "dawcę" niż zdobyć samą kostkę.
nigdy nie uważałem i nadal nie uważam, że to cena gra- ale po prostu wskazałem, że odpowiednikiem SP 15 był Sony Ps-x9, a nie Ps-X600, myślę, że jednak Sony wiedziało, co warta jest konkurencja i jak odpowiedzieć na jej produkty. Chyba jednak musisz się zgodzić z tezą, że gramofon za 200 zł. nie ma takiego wykonania i nie pozwala na uzyskanie brzmienia jak choćby omawiany. Inaczej to wystarczył by patyczek na którym osadzimy wkładkę i byłoby super. W jakimś celu producenci sami wprowadzają różne modele w różnych cenach, te tańsze są "gorsze" niż te droższe... ale zaczynamy odbiegać od tematu- a mianowicie pytania, jakie macie doświadczenia z charakterem brzmienia uzyskanego dzięki wprowadzeniu do toru tego gramofonu...
Awatar użytkownika
Ukaniu
Kontakt:

Post autor: Ukaniu »

franekbeton pisze:
10 gru 2024, 10:42

nigdy nie uważałem i nadal nie uważam, że to cena gra- ale po prostu wskazałem, że odpowiednikiem SP 15 był Sony Ps-x9, a nie Ps-X600, myślę, że jednak Sony wiedziało, co warta jest konkurencja i jak odpowiedzieć na jej produkty. gramofonu...
Nie posiadam ani X9 ani SP15. Naprawiałem oba. PS-X9 robi większe wrażenie swą potęgą. Jako całość ze zintegrowanym całkiem dobrym preampem, wkładką XL 55 pro, oddzielnie od plinty zawieszonym silnikiem z ramieniem. Jak dla mnie to jest naprawdę wyjątkowa jakość przy obcowaniu fizycznym i w dźwięku. Wadą oczywiście może być jedno ramię i konstrukcja zamknięta raczej na modyfikacje. Dla osób szukających pewniaka od strzału to zaleta. Drewienka nie ma... Przy porównaniu do innych, myślę że X9 mogę wyrozumiale stawiać obok EMT950, SP15 chyba nie - brakuje mu takiej brutalnej solidności, skrzyżowania z pralką, zintegrowania z preampem, i z tego powodu nie nazwał bym go sprzętem stricte studyjnym, tak jak pełną gębą jest nim 950 i może już całkiem blisko X9 ale też nie do końca bo nie ma wyjść symetrycznych na XLR :mrgreen: . Zresztą to branzdlomatyzm. Studyjne urządzenia głównie miały być gniotsa nie łamiotsa, mają działać jak obsługuje je pani Grażynka czy pan Mietek. Z szybką wymianą zintegrowanej wkładki, szybkim startem i obsługą z panelu konsolety, brakiem dywagacji o preampach itd. Sony jako marka profesjonalna w studiach TV i Radio była wszechobecna i jest bardzo szanowana, sprzętu Technicsa nie spotykam często.

Co do brzmienia gramofonu.
To układ mechaniczny, wibracje od igły niosą się po całości, odbijają się, wracają z powrotem, powstają rezonanse. Może nie tak jak ostro jak w instrumencie. Energia płynąca i wracająca ramieniem do wkładki wpływ na brzmienie jakiś może mieć. Z praktyki wychodzi że choć nie jest wielka to ma.
Nie dziwi mnie jak gramofon ustawiony na podwyższeniu gra deklem dolnym :mrgreen: to dowodzi ileż tych drgań mimo nikłej wielkości jest transmitowane. Jak zapukam w dekiel to słychać w głośnikach. Teraz trzeba stradivariusa do strojenia instrumentu :lol:

Który scalak spalił się w tym SP15? jak by było zapotrzebowanie to można by pomyśleć, czy nie da się go odtworzyć.
Tu też pewna zaleta X9 - tam całość jest praktycznie na ogólnodostępnych elementach zrobiona na piechotę, naprawić się da.
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
franekbeton

Cheap, ktry padł w Technics SP 15 to MN 4062, niestety, nie znalazłem go nigdzie, nie wiem, czy da się to obejść lub go skopiować. Nie widziałem i nie słyszałem SONY ps-x 9, więc nie mam jak go porównać z tym Technicsem. To sp-x 600 gra świetnie z wkładką Goldbug Medusa,
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Jak nie zależy Ci na pitch control to można zrobić obejście MN4062.
https://audiokarma.org/forums/index.php ... up.470930/
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
franekbeton

Bacek pisze:
12 gru 2024, 10:05
Jak nie zależy Ci na pitch control to można zrobić obejście MN4062.
https://audiokarma.org/forums/index.php ... up.470930/
nie zależy. Dzięki - wydaje mi się, że już jeden serwisant starał się to obejście zrobić i mu nie wyszło, ale może źle się starał.
swoją drogą pod tekstem było coś o Klipsch La Scala- akuratnie mam Klpisch Cornwall i bardzo je sobie chwalę
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

franekbeton pisze:
12 gru 2024, 13:24
akuratnie mam Klpisch Cornwall i bardzo je sobie chwalę
Którą wersję? Nie dziwię się że chwalisz sobie, bardzo fajne paczki. Zdecydowanie lepsze niż moje poprzednie Klipsche - Forte.
Moje La Scale aktualnie są dość mocno rozgrzebane, na aktywnych zwrotnicach, trochę odszedłem od oryginału.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
franekbeton

Bacek pisze:
12 gru 2024, 13:36
franekbeton pisze:
12 gru 2024, 13:24
akuratnie mam Klpisch Cornwall i bardzo je sobie chwalę
Którą wersję? Nie dziwię się że chwalisz sobie, bardzo fajne paczki. Zdecydowanie lepsze niż moje poprzednie Klipsche - Forte.
Moje La Scale aktualnie są dość mocno rozgrzebane, na aktywnych zwrotnicach, trochę odszedłem od oryginału.
mam mk III, poprzednia wersja od aktualnie sprzedawanej. Ale mam też Rogers LS 3/5a 15 omowe, z lat osiemdziesiątych, świetnie grające monitorki na licencji BBC. aktualnie one grają z tym SONY i jest świetne brzmienie (jak by ktoś nie uważał, że gramofon nie brzmi- u mnie brzmi :lol: )
franekbeton

ciekaw jestem brzmienia tych La Scali, nigdy nie słyszałem tych kolumn
ODPOWIEDZ