Na gramofon i wkładkę chyba, bo ten Elac to nic taniego akurat
Cambridge. Campfire to jakaś wersja harcerska raczej na ognisko.
Pierwsze słyszę, że do wzmaków CA. Owszem to dobre urządzenia ale zależy to od wersji. Czym wyższa tym lepsza. W stare konstrukcje pierwotne już bym nie wchodził. Aczkolwiek oferta z drugiej ręki o ile się zdarzy jest warta rozwagi.
Gramofon kupiłem od razu jako paczkę, o tym Elacu to na razie trudno mi znaleźć jakiekolwiek informacje
Wiem, że Buphono raczej drożej będzie trzeba, liczyłem że może się jakieś Nano znajdzie do 700... Tak jak mówiłem, rozważę każdą ofertę na te przedwzmacniacze
Czy w tym pakiecie za 500 dostaję tylko multimetr i krzyżaka, czy też komponenty? XD DIY mi jakoś bardzo nie straszne, robiłem ostatnio Gaggiuino i było całkiem ok, chociaż mała ilość czasu sugeruje, że lepszym pomysłem byłoby jednak kupno gotowca.darkman pisze: ↑10 gru 2024, 08:07Oczywiście nie byłbym sobą gdybym nie dodał, że do 500 to Wydra i Jacek wypożyczają multimetr i śrubokręt krzyżakowy i "zrób se sam" estetycznie![]()
Obecnie już chyba za tysiaka nic z tych konstrukcji się nie dostanie. Można pytać Jaculka czy czegoś nie może złożyć w kompletacji MM.
Sorki, pomyliło mi się z marką robiącą IEMy (słuchawki douszne). Oczywiście wzmacniacz to Cambridge.
Mógłbyś proszę wytłumaczyć dlaczego ma to znaczenie? Jestem niestety w "dużym" audio początkującym, sam wzmacniacz i kolumny dostałem od rodziny. Myślałem, że inwestycja w dobry preamp jest podstawą i nie wiedziałem, że trzymanie się marki ma duże znaczenie. Widzę na OLX zwłaszcza 551P w okolicach 450-550, lepiej iść w to niż w Buphono? Myślałem też nad Art DJ Pre II, którego to ludzie wychwalają jako króla budżetu.darkman pisze: ↑10 gru 2024, 08:07Obecnie do wzmacniaczy CA, które z założenia nie posiadają sekcji Phono (żaden) firma zaleca swoje preampy serii CA Phono Solo/Duo - najnowsze wypusty CA pod brandowe wzmacniacze zintegrowane dostaniesz za jakiś 1100 w porywach, a dawniej wersje wcześniejsze i tu akurat CA P 640 dopio lu 540 tylko MM (poziom 350 -400 zeta w używce, jeśli sprzedawca nie ma wybitnie wysokiej oceny własnych sprzętów, a zwykle ma i stąd brak nabywcy, bowiem są przewartościowane).
Bo nie ma. Jednak firma CA oferuje do swoich produktów dedykowane preampy w ww wersjach. Taka filozofia, bowiem nie oferują wzmacniaczy zintegrowanych z sekcjami phon, jak np Yamaha czy Marantz.
W zasadzie się nie porównuje, jednak we wzmiankowanym przez Ciebie budżecie to nie bedzie zły wybór.
Wiemy, że to zupełnie nie przekłada się na jakość. W tym wypadku to swego rodzaju fetysz, aczkolwiek są osoby które potrafią dowodzić wyższości lamp stopnia wstepnego nad Świętami Bożego Narodzenia. Osobiście do nich nie należę, choć jestem wierzący z natury.
Tu zasadnicze pytanie czy oczekujesz sprzętu plug in, bo takie są de facto CA i wiele innych, czy też z rozszerzonym default użytkownika (PreaP, buPhono, Nuda, itp). Chyba nie jesteś jeszcze przygotowany na świadomy wybór.
A wpadłeś może na pomysł wpisać magiczne 896 do forumowej wyszukiwarki?
Czego? Jest w naszym słowniku coś takiego jak igła
Ok, czyli raczej skreślam. Cambridge 551P są dostępne za pół ceny tego Tube Boxa, skoro grają lepiej, to nie ma co o Tube Boxie rozmawiać.
Wiem, że nie przekłada się na jakość nijak, zaledwie ciekawi mnie inne brzmienie. Zazwyczaj analitycznie słucham raczej na fantastycznych dousznych (UM MEST), więc tu szukam czegoś ciekawego, stąd pomysł lamp. Ale na razie widzę że to byłby przerost formy nad treścią.
Zgadza się, nie mam pojęcia o tym na razie. Szukam przede wszystkim dobrego grania na tym co mam.
1200-1500 to niestety sporo kasy, bardzo sporo kasy. Niestety poza budżetem. Wolałbym się zamknąć maksymalnie w 800, myślałem, że Buphono się da w tym budżecie złapać jakieśdarkman pisze: ↑10 gru 2024, 10:34W takiej relacji szedłbym w coś gotowego w granicach 1200-1500, np Rega Phono mkIV i MK V, ale tu wybór będzie pomiędzy phonostage MM lub MC (tylko).
Combo MM/MC to CA Phono Duo, obecnie z dostepnych lub coś DIY jw.w.
Na początek to i Rega mini Tobie wystarczy by poznać samą pracę toru pod preampem phono. Osobiście nie uznaję wersji zakupów "na początek:, bo to dla mnie nic nie znaczy.
DJ Art niestety nie wypełnia Twojego postulatu "dobry czy też jak najlepszy", to zwykły phono w klasie podstawowej, aczkolwiek faktycznie w swoim budżecie bardzo dobry, gdzie słowo budżetowy ma znaczenie podstawowe. Też może być na początek, ale wyżej przeczytasz co ja sądzę o "na początek" - to zapowiedź wymiany, po pewnym czasie, ale może to opcja dla Ciebie akceptowalna.
Moja rada, popatrz co ludzie mają w podpisach - jakie pre gramofonowe i z czym.
Pewnie że tak, przeczytałem wszystko co o niej pisałeś przed zakupem gramofonu jeszcze
Tak, pierwszy gramofon
Szkoda, myślałem, że może właśnie ktoś będzie chciał swojego sprzedać
Nie grają lepiej i nigdzie tego nie napisałem. Nie zrozumiałeś dobrze
Oryginalna igła 896 taka jest właśnie.
Dzięki wielkie! Z tego co wiem, facet od którego kupiłem gramofon jest zapaleńcem, czy powinienem wymienić igłę w Elacu na wszelki wypadek? Zakładam, że była trochę grana.
Napisane, ustalone
Widziałem go, bałem się wziąć ze względu na brak wiedzy, ale za 200 jestem bardzo ciekawy...zibi079 pisze: ↑10 gru 2024, 21:30To nie moje ogłoszenie, nie znam sprzedającego, nie wiem co to za pre ale za 200 pln to chyba warto dla samej obudowy
https://www.olx.pl/d/oferta/przedwzmacn ... bserved_ad
Jakiś czas temu pytałem sprzedającego o ten pre, wysłał mi nawet kilka fotek, niewiele na nich widać ale jak znajdę to wkleję.