Masiuss pisze: ↑09 gru 2024, 15:16
Wiem że w DL-103R jest sferyczna
Tak, no własnie pytam dlatego, że większość potencjalnych użytkowników kwalifikuje ją, a nawet część kupuje w przekonaniu o szlifie eliptycznym. Tak nie jest. To szlif podstawowy, ale .. szatan nie kogut!

akurat niski w generacji szlif niewiele ma wspólnego z walorami tej konstrukcji, bo to właśnie wkładka skonstruowana i dedykowana rozgłośnią radiowym. A czy z radia słychać źle? no właśnie. U mnie to akurat wkładka tzw zadaniowa, ale to inna bajka całkiem. Ot lubię ją tak czy siak.
No właś czy może jednak pozostać przy MM i wymiana samej igły na coś lepszego ?[/quote]
nie ale wiesz jedno dziecko to jak jedna szklanka, mawiała moja babka i stąd
Masiuss pisze: ↑09 gru 2024, 15:16
czy może jednak pozostać przy MM i wymiana samej igły na coś lepszego ?
Wkładkę MM tak czy siak pewnie i tak będziesz miał, zatem wymiana igły to ruch dość typowo zalecany przy pozyskaniu starej z gramofonem. Dubler zawsze w pogotowiu, mówiąc o posiadaniu drugiej wkładki, to też dobry ruch.
Inne MC, no istnieją jasne i jest ich nie mało. Do lekkich to np rodzina Hana ma fajny wybór i tu pojawia się znowu kwestia zamiaru budżetowego. Na co zwracamy uwagę? No cóż cena x możliwości, szlif co za tym idzie w stosunku do innych propozycji, ciężar samej wkładki oraz jej impedancja, tu jednak masz dość szeroki zakres.
Gramofon bardzo fajny i jakoś nie widzę w nim ograniczeń wkładkowych, choć SPU bym nie powiesił. BTW.. Ortofon to też całkiem rasowa rodzina wkładek MC jeśli już przy nich jesteśmy, a i MM mają trochę zacnych i w szerokim wyborze.
Ostrzejsze szlify dość sensownie wychodzą budżetowo w Goldringach w relacji jakość/cena, choć tak z buta to nie pamiętam parametrów w tej chwili.