Fenton RP 165 - za szybkie obroty gramofonu

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
Kacper3010

Fenton RP 165 - za szybkie obroty gramofonu

Post autor: Kacper3010 »

Witam :D
Niedawno zacząłem swoją przygodę z płytami winylowymi i moim głównym problemem jest gramofon, a w zasadzie urządzenie „podobne” do gramofonu, ponieważ jest to nowy gramofon niezbyt dobrej jakości. Postanowiłem takowy zakupić, bo nie rozumiałem jeszcze jak ważna jest jakość gramofonu w odtwarzaniu płyt… Jestem dosyć młodym użytkownikiem tego sprzętu, i płyty winylowe to raczej nie moja epoka, ale wracając do tematu mój problem polega na tym, że gramofon zamiast 33 obrotów na minutę, kręci się z prędkością 34 obrotów ( tak samo jest z prędkością 45) Gramofon ma napęd paskowy i zastanawiam się, czy cokolwiek mogę zrobić, aby choć trochę zwolnił tępo, czy jest to już przesądzone i musi odtwarzać płyty z taką prędkością.
Awatar użytkownika
Ukaniu
Kontakt:

Re: za szybkie obroty gramofonu

Post autor: Ukaniu »

Kacper3010 pisze:
04 gru 2024, 17:30
kręci się z prędkością 34 obrotów
Co to za gramofon?
Czym mierzone?
Zwykle jest regulacja prędkości.
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Kacper3010

Re: za szybkie obroty gramofonu

Ukaniu pisze:
04 gru 2024, 17:33
Kacper3010 pisze:
kręci się z prędkością 34 obrotów
Co to za gramofon?
Czym mierzone?
Zwykle jest regulacja prędkości.
Jest to fenton RP 165, początkowo coś nie pasowało mi kiedy usłyszałem dobrze znane utwory, już wiedziałem, że coś jest nie tak z obrotami. Mierzyłem za pomocą aplikacji na telefonie, oraz sam liczyłem obroty płyty i faktycznie nawet wzrokowo wychodzi po 34
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Thorens TD-160 MK-II

Re: Fenton RP 165 - za szybkie obroty gramofonu

Post autor: pavlos »

Ze zdjęć nie wygląda, żeby miał na wierzchu jakąś regulację-strojenie obrotów. Może serwisowo od środka...
Kacper3010 pisze:
...Postanowiłem takowy zakupić...
Jeśli kupiłeś od sprzedawcy na terenie EU przez internet i nie minęło 14 dni - odstąp od umowy i odzyskaj kasę.
Jeśli już minęło i masz gwarancję? Reklamuj u sprzedawcy.
Nie masz gwarancji? Pozostaje pogrzebać samemu...
A jeśli nie chcesz samemu grzebać, to pozbądź się za każde pieniądze. Dawać do płatnego serwisu raczej się nie opłaci...
furgon

Post autor: furgon »

A masz w nim przełącznik 50/60Hz?
Awatar użytkownika
pavlos

furgon pisze:
04 gru 2024, 21:14
Oczywiście do sprawdzenia, ale moim zdaniem to nie ten trop. Zbyt mały błąd w rpm.
Kacper3010

pavlos pisze:
04 gru 2024, 21:11
Ze zdjęć nie wygląda, żeby miał na wierzchu jakąś regulację-strojenie obrotów. Może serwisowo od środka...
Kacper3010 pisze:
...Postanowiłem takowy zakupić...
Jeśli kupiłeś od sprzedawcy na terenie EU przez internet i nie minęło 14 dni - odstąp od umowy i odzyskaj kasę.
Jeśli już minęło i masz gwarancję? Reklamuj u sprzedawcy.
Nie masz gwarancji? Pozostaje pogrzebać samemu...
A jeśli nie chcesz samemu grzebać, to pozbądź się za każde pieniądze. Dawać do płatnego serwisu raczej się nie opłaci...
A jeśli sprawdzać samemu, to od czego polecałbyś zacząć? Na co zwrócić szczególnie uwagę?
Kacper3010

furgon pisze:
04 gru 2024, 21:14
Musiałbym sprawdzić, bo szczerze powiedziawszy to nawet nie patrzyłem do środka jak on wygląda
Awatar użytkownika
pavlos

Widzę, że zasilanie jest prądem stałym 12V. Więc częstotliwość sieci 50/60Hz nie ma żadnego znaczenia. Przełącznika nie będzie.
Oznacza, że obroty są sterowane elektronicznie. Pozostaje dostać się do środka i obwąchać układy, może jakiś potencjometr, trymer się znajdzie.
Przed odwróceniem do góry nogami zabezpiecz ramię i zdejmij talerz - zakładam, że zdejmowalny.
Zdejmij spodnią obudowę i się rozejrzyj. Wrzuć parę ostrych zdjęć.

Jak nic się z tym nie poradzi, to w następnym kroku przyjrzymy się napędowi paskowemu, a konkretnie jak wygląda wałek na osi silnika, napędzający pasek na talerz. Może dałoby się ten wałek zdjąć i minimalnie zeszlifować? Mniejsza średnica, to mniejsza prędkość liniowa na pasku i wolniejsze obroty talerza.
Kacper3010

pavlos pisze:
04 gru 2024, 22:03
Widzę, że zasilanie jest prądem stałym 12V. Więc częstotliwość sieci 50/60Hz nie ma żadnego znaczenia. Przełącznika nie będzie.
Oznacza, że obroty są sterowane elektronicznie. Pozostaje dostać się do środka i obwąchać układy, może jakiś potencjometr, trymer się znajdzie.
Przed odwróceniem do góry nogami zabezpiecz ramię i zdejmij talerz - zakładam, że zdejmowalny.
Zdejmij spodnią obudowę i się rozejrzyj. Wrzuć parę ostrych zdjęć.

Jak nic się z tym nie poradzi, to w następnym kroku przyjrzymy się napędowi paskowemu, a konkretnie jak wygląda wałek na osi silnika, napędzający pasek na talerz. Może dałoby się ten wałek zdjąć i minimalnie zeszlifować? Mniejsza średnica, to mniejsza prędkość liniowa na pasku i wolniejsze obroty talerza.
Okej, dziękuje za podpowiedź, jeśli znajdę chwile, to spróbuje do niego zajrzeć
Awatar użytkownika
pavlos

Jeszcze jeden trop: sprawdź miernikiem czy na zasilaczu masz dokładnie 12V, a może trochę więcej. A jeśli więcej, to przydałoby się dorwać na chwilę zasilacz o płynnie regulowanym napięciu, ustawić na 12V i sprawdzić, czy zmiany +/- 1V wpływają w ogóle na obroty. Bo napięcie z zasilacza może, ale nie musi wpływać, zależy to od rodzaju elektroniki zasilającej silniczek napędowy.
Kacper3010

pavlos pisze:
04 gru 2024, 22:32
Jeszcze jeden trop: sprawdź miernikiem czy na zasilaczu masz dokładnie 12V, a może trochę więcej. A jeśli więcej, to przydałoby się dorwać na chwilę zasilacz o płynnie regulowanym napięciu, ustawić na 12V i sprawdzić, czy zmiany +/- 1V wpływają w ogóle na obroty. Bo napięcie z zasilacza może, ale nie musi wpływać, zależy to od rodzaju elektroniki zasilającej silniczek napędowy.
Okej, bardzo dziękuje
ODPOWIEDZ