Pomoc przy wyborze

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: Pomoc przy wyborze

Post autor: darkman »

Białe jest białe. A nowe jest nowe.
A po co malować białe? Żeby było bielsze, skoro kolega zdecydował się na nowy i wyraźnie to napisał /?
Co się tak napalacie Panowie z tym starymi trupami? I czemu chcecie na siłę zmieniać gościowi punkt widzenia świata audio? Przecież zadał proste pytanie. Czyż nie?

Przychodzi gość do marketu i prosi o podpaski (białe i nowe)... wychodzi z jachtem pełnomorskim, bo "co się Pan będziesz nudził przez tydzień". Koledzy doradzili. :mrgreen:

Sam gdybym obecnie kupował gramofon pierwszy w życiu, to wziąłbym Pechnicsa 100C lub 1500C. I po sprawie. Ma wszystko co ma mieć i dla mnie zupełnie wystarczająco, a fajny jest.
Czy są białe? Nie wiem, ale ja wolę czerwone, choć Porsche nie posiadam i nie zamierzam, mimo mam kumpelę co mi obiecała parę lat temu, że jak podjadę do niej Cayenne to mi się odda na masce. :roll: A niezła d.. z niej znaczy laska i nie ma wymagań co do koloru.
Kufel212

Post autor: Kufel212 »

15 wpisów z czego tylko jedna odpowiedź na pytanie, reszta to mniejsza czy większa szydera lub nic nie wnoszące odpowiedzi, no ale aktywność dość duża.
Szanowni Panowie i Panie:
- tylko do odsłuchu - bo nie potrzebuje BT, USB czy innym nikomu nie potrzebnych głupot - to miał autor na myśli.
- nowy - bo nie mam czasu zastanawiać się co się popsuło albo kiedy to nastąpi, jestem zwolennikiem takiego rozwiązani, nie będę jeździł Dacią ani Porsche, ja wolę nową za gotówkę z salonu Toyotę którą będę wymieniał jak się skończy gwarancja;
- biały - ponieważ o to prosiła mnie żona która jest najwspanialszą osobą na świecie i jak by powiedziała że chce gramofon w kwiatki albo w kotki to taki bym kupił albo wykonał na zamówienie i już.

Na podstawie jednej odpowiedzi grona specjalistów wnioskuje że najlepszy będzie Rega Planer ale model wyżej czyli 2.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Jeśli możesz dołożyć to tak, a jeszcze lepiej Planar 3, ale wiadomo, tak można bez końca i gdzieś trzeba granicę ustalić :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Thorens TD-160 MK-II

Post autor: pavlos »

Ewentualne dokładanie do Planar 2 rozpatrywałbym raczej w kierunku lepszej wkładki niż lepszej platformy, która - na tym poziomie cenowym - przecież się całkiem dobrze broni. Takie mam doświadczenie z wkładkami AT - dołożenie 1000-1500 zł do wkładki startowej VM95E może dać więcej, niż dołożenie tego do samej platformy.

Więc czy warto wymienić na starcie "stockową" Rega Carbon MM za niecałe 200 pln na coś wyżej? Nie wiem, ale na 101% warto posłuchać wyższych modeli. Ponieważ ramię nie ma regulacji VTA trzeba jedynie zapewnić, by wkładka była tej samej wysokości co Rega Carbon MM.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

O cholera, a już myślałem że się wycofali z Carbona (znana bardziej jako Audio-Technica AT91).

Wkładka Regi pojawia się dopiero w zestawie z P3.

Dogadaj może ze sprzedawcą dopłatę do lepszej wkładki, niekoniecznie AT-VM95 która od środka jest z grubsza tym samym co AT91 :)
Wsparcie finansowe forum
Kufel212

Super dzięki, tak jak radzicie pomyślę nad zmianą wkładki niż nad dopłata 1000 zł za wyższy model.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

2-ka trochę i tak wykroczy poza budżet, ale jeśli możesz się dofinansować, to będzie z pewną korzyścią. Co prawda obecnie już i 1 i 2 mają aluminiowy talerzyk przeniesienia napędu, więc to jest plus, tak czy siak.
Na pewno warto w momencie zakupu negocjować zmianę wkładki, bo się to zredukować powinno w cenie samej wkładki solo, potem. Czyli warto.
Nawet jeśli operacja byłaby nieakceptowalna finansowo przy zakupie, to warto popytać w kilku salonach czy u reselerów i może akurat. Jeśli nie to warto pograć na wkładce zastanej i sobie wyrobić zdanie "na przeczekanie" i potem w miarę oswajania się z zestawem audio coś pomyśleć.
BTW czasem u nas na giełdzie ktoś sprzedaje wkładki dedykowane Rega już z zestawów wyższych P-3 i bywają ceny zgoła okazyjne.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

darkman pisze:
04 gru 2024, 15:21
BTW czasem u nas na giełdzie ktoś sprzedaje wkładki dedykowane Rega już z zestawów wyższych P-3 i bywają ceny zgoła okazyjne.
Czasem tak, ale dosyć rzadko to się zdarza.
Wsparcie finansowe forum
Kufel212

darkman pisze:
04 gru 2024, 15:21
Jeśli nie to warto pograć na wkładce zastanej i sobie wyrobić zdanie "na przeczekanie" i potem w miarę oswajania się z zestawem audio coś pomyśleć.
Nie no sprawa jasna.

Może jednak pomyślę nad 2 a w miarę „nabierania doświadczenia” będę wymieniał wkładkę. Dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ