Wzmacniacz vintage z wejściem phono

ODPOWIEDZ
w.johnny

Wzmacniacz vintage z wejściem phono

Post autor: w.johnny »

Witam jestem tutaj nowy więc proszę o wyrozumiałość.

Poszukuję wzmacniacza vintage z wbudowanym przedwzmacniaczem gramofnowym. Vintage to warunek konieczny. Coś typu Pioneer, Sansui może Luxman może coś innego? Rozważe wszystkie propozycje. Fajnie jakby obsługiwał wkładki zarówno MM jak i MC (aktualnie mam wkładkę MC).

Budżet do max 3000 zł, ale wolałbym się zmieścić w 2000 zł. Fajnie jakby była znana jakaś historia tego wzmacniacza.
Awatar użytkownika
domibobi
Gramofon: Sony PS X65

Re: Wzmacniacz vintage z wejściem phono

Post autor: domibobi »

analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra

Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: Wzmacniacz vintage z wejściem phono

Post autor: darkman »

w.johnny pisze:
02 gru 2024, 10:41
(aktualnie mam wkładkę MC).
Jaką?
w.johnny pisze:
02 gru 2024, 10:41
Budżet do max 3000 zł
W tym budżecie jeśli brać pod uwagę Luxy to zmieścisz to co linkuje Dominik od Kukiza, jak również w granicach 2,2 - 2,8 kupisz L-430 (ma MM i MC).

Natomiast przy nastawieniu na MC sprawa nie jest taka prosta, bo sam napis "sekacja MC" ma wiele, ale szukałbym też w Yamahach, wiele modeli ma dość dobrą sekcję MC i MM w tym i mniejszym sporo budżecie nawet. Natomiast to nieokreślone egz., vintage "do serwisu", to trzeba się liczyć z niemałym kosztem.
Natomiast L-405 ma bdb sekcję MC i można grać bez obsuwy.. choć i kolumny nie są tu bez znaczenia.
Dodatkowo egzemplarz od Pawła to niebywała okazja ze względu na pełny serwis z recapem, który opisano w stosownym wątku wraz ze zdjęciami.
Luxmany z tych lat produkcji mają parę przypadłości zwykle, które tu zostały zlokalizowane i usunięte. O ile pamiętam to również wymieniono terminale co jest diasko ważnym elementem ergonomii kablowej w tych modelach.
Prosto - powiem tak, szybciutko bym rezerwował i tyle. Jakość tej akurat sztuki grubo przewyższa jego cenę... choć nie za bardzo widać jaka ona jest w tej chwili 8-)
Piszę to bo pewnie wypada, gdyż w linkowanym wątku rezerwowałem ów wzmak u Pawła, a nie wziąłem go z powodów zgoła innych niż pozornie może się wydawać i niemających nic wspólnego ze stanem technicznym. Ot miałem już wtedy w domu L-560, który nie spełnił moich oczekiwań mimo wręcz genialnej ceny i ładnego stanu zachowania, a zaraz potem L-435: tu ten sam typ sekcji MC o bdb prezentacji i na tyle dobrej, że do tej pory nie chciało mi się podłączyć ani SUT ani Nudy mino iż stoją loozem tak z pól metra od Luxa. Piszę to by ktoś nie pomyślał, że "ale @darkman nie wziął, to znaczy coś nie teges".. ależ skąd, wszystko teges jak sądzę, a już na pewno z dobrej i udokumentowanej reki.. jak dla mnie zwykle to już na start 1/3 ceny na plus i za darmo w sensie jakości i zadbania. Warto też dodać, że sam serwis tego urządzenia to najczęściej niebanalny wydatek u serwisanta ogarniającego temat.
A to już jest na gotowo w tej ofercie.
ODPOWIEDZ