Dali Zensor 7 problem z mocą i impedancją

Głośniki w kolumnach i inne słuchawki
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AudioAdrian
Gramofon: Metz TX 4963

Dali Zensor 7 problem z mocą i impedancją

Post autor: AudioAdrian »

Cześć, kupiłem kolumny Dali Zensor 7 i mam zamiar kupić nowy wzmacniacz. Aktualnie jestem na etapie poszukiwań i powiększania budżetu. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć czy jeżeli głośniki mają impedancję 6 ohmów i 150 wattów, to czy mógłbym je podłączyć do swojego wzmacniacza Yamaha A550 (8 ohmów i 2x 40 wattów na kanał)? Oczywiście słuchając muzyki, a nie robią imprezy, więc maks do 30% głośności. Czy jest szansa, że głośniki lub wzmacniacz może się spalić? Wcześniej miałem do tego wzmacniacza podłączone głośniki Sony (Impedancja 6 Ohm, 100 Watt) i zestaw ten grał całkiem ok. Jednak niespecjalnie zastanawiałem się czy cokolwiek może się zepsuć. Dobór nie był najbardziej optymalny, muzyki bardzo głośno nie słuchałem i też nic dziwnego się z nimi nie stało. Teraz jednak przy nowych głośnikach chciałbym ich posłuchać, ale głupio byłoby gdybym je podłączył i by się spaliły.

Reasumując moje pytanie brzmi: czy na tym zestawie w ogóle ma to sens i ewentualnie czego miałbym szukać. Może mial ktoś te głośniki i mógłby podpowiedzieć czym dobrze jest je napędzić (muzyka jazz, rock).

Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
Michal35

Re: Dali Zensor 7 problem z mocą i impedancją

Post autor: Michal35 »

Miałem te kolumny. Słuchałem z wzmacniaczem Marantz PM 6004(kupiłem razem z kolumnami z salonu) a potem z Hitachi HMA\HCA 7500 Mk II. Ten ma przełącznik 4 i 8 Ohma. Słuchałem i na 4 i na 8 przez kilka lat i nic się nie stało.
Gramofon: Sony PS-X 60, AT 440 Mlb, AT 33ML i wiele innych
Nuda dual mono.
Hitachi HMA 7500 + HCA 7500 MK II
Dali Ikon 6
Awatar użytkownika
AudioAdrian
Gramofon: Metz TX 4963

Re: Dali Zensor 7 problem z mocą i impedancją

Post autor: AudioAdrian »

Dzięki za odpowiedź. Hitachi jest niestety poza zasięgiem, ale nad nowszą wersją Marantza od kilku dni też myślę :roll:

Może ktoś jeszcze miał te głośniki i chciałby się pochwalić z czym u niego grały?
ODPOWIEDZ