Gramofon Sony PS X-65
Pełen automat z silnikiem DD wyposażonym w blokadę kwarcową i ramieniem sterowanym komputerowo. VTA ramienia regulowane "w locie". Oprócz automatycznej obsługi - możliwość obsługi manualnej.
Koszyk Sony SH-165
Wykonanie w technice odlewu aluminiowego.
Wkładka Sony XL-15
Oryginalna sferyczna igła o nieznanym przebiegu - zawieszenie i walory muzyczne - OK.
Ori krążek do singli Sony
Made in Japan

Autotransformator ATS50VA
Zmodyfikowany na 100V zgodnie ze wymogami gramofonu.
Gramofon po przebyciu drogi morskiej z Japonii został poddany serwisowi w ŁDŁ Elektronika (nasz forumowy kolega Łukasz - Ukaniu). W telegraficznym skrócie lista pozycji serwisowych. Mam nadzieję, że nic tu nie pomyliłem - niektóre pozycję są dla mnie mało zrozumiałe

Silnik talerza - czyszczenie, poprawa-wymiana uszczelnienia, dołożenie sprężynki uziemienia talerza, polerowanie osi. smarowanie, oczyszczenie magnesu z opiłków.
Ramie - mycie łożysk ruchu horyzontalnego, regulacja, wymiana okablowania na litz 8x0,05, poprawa geometrii podstaw mocujących do plinty. Czyszczenie i smarowanie układu regulacji wysokości, regulacja kąta położenia gniazda headshell'a.
Automatyka - czyszczenie, smarowanie, regulacja położenia czujnika ruchu ramienia, poprawa prowadzenia kabli od napędu, lakierowanie cewek napędu.
Dodatkowe - wymiana przewodów wyjściowych na Sommer Sinus Control z wtykami Amphenol, powiększenie otworów w obudowie, modyfikacja uchwytów, regulacje położenia klawiszy i gałek.
Elektronika - wymiana kondensatorów elektrolitycznych, wymagane naprawy wad sterowania, wzmacniacz operacyjny, potencjometry, regulacja sterowania silnika - wzmocnienie układu z czujnikami halla i niezrównoważenie prądu cewek silnika, parametry pętli PLL automatyki - sygnały z czujnika położenia, z czujnika startu, niezrównoważenie prądu napędu horyzontalnego silnika ramienia.
Uwagi:
- Ogólny stan wizualny bardzo dobry minus - wytarty napis na klawiszem 33/45 - drobny odprysk na plastiku przy klawiszu Start.
- Dorabiana pokrywa, użytkowana wcześniej przeze mnie, posiadająca dwa drobne zadrapania i drobne oznaki użytkowania. Nową pokrywę (jakby ta wizualnie była nie do zaakceptowania) można również zakupić u naszego forumowego kolegi Marka (Peliks).
- Brak extra przeciwwagi.
- Brak gumowej zaślepki otworu śruby (plinta przy korpusie ramienia) regulującej miejsce opadu ramienia.
- Niedoskonałości wizualne wokół zagłębienia pokrętła antyskatingu.
Cena:
Sprzedane
Zapraszam do ewentualnego kontaktu w przypadku zainteresowania zakupem gramofonu.