Wzmacniacz lub amplituner do 400zł

Tematy związane z zakupem wszelkich przedwzmacniaczy i wzmacniaczy
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tyrystor
Gramofon: SL-1410mk2

Post autor: Tyrystor »

Ten SA-500 to dobry sprzęt i ma całkiem niezłą cenę. Można brać, pewnie będziesz zadowolony :)

Kenwood i sony też są niczego sobie i nie są przewartościowane. Również bym się nad nimi zastanawiał, gdybym szukał amplitunera. ;)
Zestaw L1: Technics SL-1410mk2 + Shure M95HE + Denon PMA-777 + Telefunken TLX
Zestaw L2: Aiwa AD-F810 + Nakamichi OMS-2E + JVC AX-555 + Canton GLE40
Awatar użytkownika
zoombie

Post autor: zoombie »

Tyrystor pisze:Za 200 zł to nic tylko brać i się cieszyć.
Dzięki, cenne info. I trafne - ktoś był szybszy :(
Awatar użytkownika
wesh

Re: Wzmacniacz lub amplituner do 400zł

Post autor: wesh »

zoombie pisze:
Tyrystor pisze:Za 200 zł to nic tylko brać i się cieszyć.
Dzięki, cenne info. I trafne - ktoś był szybszy :(
Ach ten czas...
Tyrystor pisze:Ten SA-500 to dobry sprzęt i ma całkiem niezłą cenę. Można brać, pewnie będziesz zadowolony :)
Kenwood i sony też są niczego sobie i nie są przewartościowane. Również bym się nad nimi zastanawiał, gdybym szukał amplitunera. ;)
No właśnie podobnie myślałem, jeszcze zastanawiam się nad Marantzem, lecz jego zakup jednak za mocno nadweręża budżet.

No to pozostają w grze: Technics, Sony i Kenwood( z przewagą 2 pierwszych...) Chociaż nie omieszkam wysłuchać innych opini.
Tylko w zestawieniu z moim obecnym wzmacniaczem, zmiana na Amplituner- może być krokiem w tył? :?
Nie lubię odkurzać!
...chyba, że półkę z płytami.
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

wesh pisze:zmiana na Amplituner- może być krokiem w tył?
Na któreś z tych? Raczej nie.

Ja bym się akurat przychylał do Kenwooda. Drewniana obudowa nie jest tak bardzo często spotykana, większość ma blaszaną. Amplituner sam w sobie też raczej przyzwoity. W tej cenie - dobry zakup.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
wesh

Ok, dziękuję za Wasze opinie. :)
Sony przyjrzałem się jeszcze raz i jednak odpada...
Pozostaje wybór między nowocześniej wyglądającym Technicsem, a klasycznym Kenwoodem.
(Najchętniej widziałbym u siebie oba.)
Nie lubię odkurzać!
Awatar użytkownika
threaz

Post autor: threaz »

Zawsze można się jeszcze zastanowić nad Luxmanem http://allegro.pl/luxman-l-190-duo-b-ci ... 47088.html
Awatar użytkownika
wesh

Abstrahując od Amplitunerów... A coś takiego...?
Sansui A-80
http://allegro.pl/wzmacniacz-sansui-a-8 ... 47657.html Wcześniej nie zwróciłem uwagi na tę markę.
Nie lubię odkurzać!
Awatar użytkownika
Tyrystor
Gramofon: SL-1410mk2

Post autor: Tyrystor »

Threaz - dobry luxman nie jest zły (sam też mam wzmacniacz tej firmy i bardzo go sobie chwalę), ale za te pieniądze można już czasem kupić np. L-230, a to jest jeszcze lepszy model

Wesh - dobry sansui też nie jest zły, ale akurat tego bym nie polecił z czystym sumieniem. Nie za te pieniądze. ;)
Zestaw L1: Technics SL-1410mk2 + Shure M95HE + Denon PMA-777 + Telefunken TLX
Zestaw L2: Aiwa AD-F810 + Nakamichi OMS-2E + JVC AX-555 + Canton GLE40
Awatar użytkownika
Winters

Tyrystor dobrze mówi.

Weź Pan zrób ene due rike fake i wybierz Technicsa albo Kenwooda.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
wesh

threaz pisze:Zawsze można się jeszcze zastanowić nad Luxmanem http://allegro.pl/luxman-l-190-duo-b-ci ... 47088.html
Również ciekawa propozycja, ale nastawiłem się na Amplituner.
Tyrystor pisze:Threaz - dobry luxman nie jest zły (sam też mam wzmacniacz tej firmy i bardzo go sobie chwalę), ale za te pieniądze można już czasem kupić np. L-230, a to jest jeszcze lepszy model

Wesh - dobry sansui też nie jest zły, ale akurat tego bym nie polecił z czystym sumieniem. Nie za te pieniądze. ;)
a co do tego Sansui- zapytałem z czystej ciekawości. :) Wskaźniki zrobiły na mnie po prostu wrażenie. :oops:

Dopytałem się o szczegóły Technicsa A-500, sprzedawca napisał, że wszystko jest z nim ok, dlatego zaufam mu i sprawię sobie właśnie ten amplituner.
Dziękuję wszystkim za poświęcony czas i pomoc! ;)
Sprzedawca Kenwooda nie odpowiadał.
Winters pisze:Tyrystor dobrze mówi.

Weź Pan zrób ene due rike fake i wybierz Technicsa albo Kenwooda.
Winters, Ty to wiesz jak zmotywować człowieka! ;)
Nie lubię odkurzać!
Awatar użytkownika
patrykut

Amplituner stereo do 300-400 zł

Post autor: patrykut »

Witam.

Chciałem kupić amplituner stereo. Do przeznaczenia mam 300-400 zł i raczej nie chciałbym przekraczać budżetu. Muzyka jakiej słucham to łagodniejsze rockowe brzmienia lat '60, ewentualnie z czegoś "mocniejszego" to Zeppelini, Hendrix, AC/DC, Cream i tym podobne. Do amplitunera będzie podłączony komputer, z którego ta muzyka ma lecieć (wszystkie pliki muzyczne mam we FLAC'u) + ewentualnie osobny odtwarzacz CD który posiadam. Jeśli chodzi o takie pierdoły, to amplituner musiałby być koloru szarego ze względu na pokój. Fajnie, gdyby był typu vintage. Oczywiście w grę jak najbardziej wchodzi używany sprzęt.

Proszę o doradzenie jakiegoś cacka.
"Moja idea nagrywania, to próba uchwycenia żywego brzmienia w studiu, nastroju całej chwili i przekazanie tego innym... Należy uchwycić jak najwięcej brzmienia charakterystycznego dla danego pomieszczenia. To jest podstawa." - Jimmy Page
Awatar użytkownika
Winters

DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
patrykut

Właśnie trochę zainteresowałem się tym Kenwoodem i złych opinii o nim nie ma, ktoś z doświadczenia jeszcze mógłby się o nim wypowiedzieć jakby się sprawdził w podanych przeze mnie warunkach? Dodam, że super moc nie jest mi potrzebna, bo mam mały pokój i tylko tam chcę słuchać muzyki.
"Moja idea nagrywania, to próba uchwycenia żywego brzmienia w studiu, nastroju całej chwili i przekazanie tego innym... Należy uchwycić jak najwięcej brzmienia charakterystycznego dla danego pomieszczenia. To jest podstawa." - Jimmy Page
Awatar użytkownika
dalmatyn
Gramofon: Grundig PS3500
Kontakt:

Post autor: dalmatyn »

Jako użytkownik marki Sansui mogę ją polecić. Wprawdzie mam tuner + wzmacniacz, ale charakter brzmienia w tym przedziale cenowym jest zbliżony. Jest dość transparentny w przekazie, nie podbarwia żadnych pasm, nie narzuca specjalnie charakteru. Bezpieczny wybór. Nie gra spektakularnie, przez co jest uniwersalny.

Przetestowany na szerokim zakresie gatunków muzyczny, od elektroniki, przez instrumenty akustyczne po ciężkie brzmienia. Ładna dynamika, miło brzmi również na niskich głośnościach. Napędza bez problemu (to co mam ja) małe głośniki podstawkowe, średniej wielkości Tonsile jak również podłogowe Infinity. Tu moja "fachowość" się kończy ;)

Zaletą jest dobra kontrola głośników, również o niskich impedancjach (tzw. trudnych w napędzeniu), nawet przez niższe modele.

Dodam, ze na niezbyt lubianym tutaj audiostereo jest wątek klub miłośników Sansui, gdzie można poczytać na temat marki (niestety jak to tam często bywa głównie o droższych modelach, ale na szczęście nie tylko).

Poprawcie mnie jeśli się mylę. Kenwood jest nieco twardszy w brzmieniu, basik jest bardziej kopiący niż misiowaty. Do rocka jak znalazł.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
patrykut

Muszę zwrócić tutaj uwagę na wygląd ze względu na pokój, dlatego chciałbym jedynie coś z tych "vintage". Jeśli nie padnie więcej propozycji, chyba zdecyduję się na tego Kenwooda KR-5030.
ODPOWIEDZ