Zakupy płytowe (temat ogólny)

Wszystko na temat kupowania płyt
ODPOWIEDZ
Andy05

Re: Zakupy płytowe (temat ogólny)

Post autor: Andy05 »

pavlos pisze:
14 lis 2024, 11:31
O! Taka ciekawostka. Opcja na tańsze przesyłki w Europie.
https://www.telepolis.pl/wiadomosci/wyd ... zna-suluga
:) - to nie ciekawostka, toć to REWOLUCJA oczekiwana od dawna :dance:

Sprawdziłem na stronie INPOST - faktycznie opcja już działa.
Nadwyżki z kolekcji KASET i płyt: viewtopic.php?p=473594#p473594
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Thorens TD-160 MK-II

Post autor: pavlos »

Ciekawe czy kiedyś Dojczlandię ogarną... To dopiero by było...
Zrzut ekranu_20241114_130830.png
Awatar użytkownika
arturxyz
Gramofon: JVC QL-A7 ps-x60

Post autor: arturxyz »

Dzisiaj przyszła
Załączniki
IMG20241119183251.jpg
IMG20241119183339.jpg
JVC QL-A7
SONY PS-X60
JVC XL-Z 555
ONKYO INTEGRA A-8780
JAMO S 606
Awatar użytkownika
Jozi
Gramofon: Sony PS-X60

Post autor: Jozi »

Nie wiem czy można uznać to za promocję ale warto zakupić.
https://allegro.pl/oferta/acker-bilk-th ... 3744048298
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-analog]
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
Awatar użytkownika
net
Gramofon: Audio Technica

Post autor: net »

CRX2 pisze:
18 paź 2024, 10:08
Czy ktoś może kupował jakieś płyty online w https://imusic.pl/ ? (imusic.dk)
Mają dużo dostępnych ciekawych albumów, ale czy oni nie działają na takiej zasadzie jak rodzimy fan.pl, który niby mówi, że coś ściągnie od dystrybutora, a po miesiącu mówi, że nigdzie tego nie ma i zostaje się z niczym? Czy jednak działają dużo sprawniej?
Teraz mogę napisać, że zakupiłem i wszystko jest OK.
Popełniłem przy okazji zamówienia mały błąd i kupując przez PayPal dwa razy wyszła płatność do akceptacji przez sprzedawcę. Opisałem moją pomyłkę i bez problemu sklep jedną transakcję anulował. Ogólnie polecam.
Awatar użytkownika
net

A to zakup do mojej odpowiedzi powyżej.
Wydanie ładne, można nazwać bajeranckie, cieszące oko dobre na prezent. Tylko co z tego jak słabo to nagrano. Przede wszystkim zbyt cicho, płasko i mało w tym energii. Żeby zabrzmiało lepiej trzeba wcisnąć loudness i zrobić głośniej, ale wówczas w przerwie między utworami mamy szum odkręconego kranu z wodą na maxa.
Jeśli ktoś chce dobrą jakość dźwięku to odradzam.
Załączniki
IM1.jpg
IM.jpg
Awatar użytkownika
winylowy_luke
Gramofon: Technics SL-1210GR
Kontakt:

Post autor: winylowy_luke »

net pisze:
21 lis 2024, 19:53
A to zakup do mojej odpowiedzi powyżej.
Master z 2015 i jeszcze PictureDisc? Ło panie to nie miało prawa się udać. Ale wygląda ładnie.
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
Topping E50+L50+PA5/Audiosymptom i8 mod @Wilk-Audio-Projekt/Sennheiser HD 660S
Awatar użytkownika
net

Dałem też się zbajerować na PictureDisc z filmu Top Gun 2. Też słabo nagrane. Zbyt cicho, płasko, w ogóle krótko kwitując do d....
Zastanawiam się, czy ogólnie gorsza jakość to reguła w wydaniach PictureDisk.
Awatar użytkownika
Peter007
Gramofon: Dual 721

Post autor: Peter007 »

net pisze:
21 lis 2024, 21:18
Śmiało można tak założyć. Obrazki to się wiesza na ścianie a nie kładzie na talerz ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

net pisze:
21 lis 2024, 21:18
Tak. Pisaliśmy o tym "od zarania dziejów". PD ładnie wyglądają i na tym zabawa się kończy.

Dlatego jestem strasznie poirytowany jak wychodzą fajne nowe rzeczy, ale wydawca postanawia wykluczyć opcję czarnej płyty i zostawić same "bajery".
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
net

Dziękuję za info. Człowiek się uczy całe życie ...
furgon

Post autor: furgon »

Jaki wpływ na wartość płyty/ocenę ma taka sytuacja? Okładka przetarta acetonem. Zmyty kolor. Ok 10 cm
Załączniki
IMG_20241217_164209_copy_1200x1413.jpg
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

-30% z ceny (choć to zależy od albumu, wydania itd.. jak nowa i współczesna to -50%, bo np Winylownia za samo otwarcie folii przy zwrocie nalicza -30%, a to powyże jest uszkodzeniem już, stan VG. A czemu pytasz, rozwiń pse pytanie.
No i czemó'' acetonem? Są lepsze sposoby na usunięcie "czegoś tam". Aceton zbyt agresywny i zmywa wszystko razem, hihi, niemal zawsze matowi powierzchnię.
furgon

Post autor: furgon »

darkman pisze:
18 gru 2024, 09:25
-30% z ceny (choć to zależy od albumu, wydania itd.. jak nowa i współczesna to -50%, bo np Winylownia za samo otwarcie folii przy zwrocie nalicza -30%, a to powyże jest uszkodzeniem już, stan VG. A czemu pytasz, rozwiń pse pytanie.
No i czemó'' acetonem? Są lepsze sposoby na usunięcie "czegoś tam". Aceton zbyt agresywny i zmywa wszystko razem, hihi, niemal zawsze matowi powierzchnię.
Miałem dwie płyty upaćkane markerem olejowym. Jedną, gatefold, podpisujący zamknął po podpisaniu i drugą widoczną na załączonym obrazku. Pierwszą, w myśl zasady przetestuj przed użyciem, przetarłem delikatnie patyczkiem bawełnianym zanurzonym w acetonie, benzynie ekstrakcyjnej i izo. Aceton przyniósł najlepszy efekt, więc przetarłem większą powierzchnie i efekt rewelacja. żadnych zmatowień itd Pomyślałem, że skoro tak fajnie idzie to przetrę drugą. W drugiej pominąłem etap testowania i wyszło jak wyszło :) Zamówiłem drugi egzemplarz, a ten uszkodzony wystawiłem do sprzedaży (oczywiście opisując uszkodzenie) i nie bardzo wiedziałem czy się nie wygłupiłem z ceną więc dlatego zapytałem. W sumie na płytę szybko znalazł się nabywca a sprzedawca z all...o anulował zakup nowej sztuki bo płyta już niedostępna. Finalnie zostawiłem tą ze zdjęcia. Lepszy rydz jak nic.

PS
Nie łatwo było mi upublicznić tą historię :) Stary chłop a jak dzieciak. A jaki ubaw ma moja żona :) :)
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Um :doh: , no dobrze zacząłeś, bo to się właśnie tamponuje. Żmudnie, bo punkt po punkcie. dobrze jest zacząć od czegoś mniej agresywnego i zrobić próbę w miejscu mniej eksponowanym czyli np w środku gate lub na back side coveru.
Jednak aceton to środek zbyt mocny i mamy od razu vulgar dispaly of power. Zaczynamy od sody kaustycznej skropionej sokiem z cytryny - tamponujemy i chwilę czekamy, slad powinien zacząć blednąć, niestety jest to proces kilkuetapowy.
Silniejszy roztwór to soda/ocet/nieco kwasku cytrynowego - lekko żrący i tamponujemy, tylko tamponujemy bez przecierania (przecieramy podłogę.. ale mopem 8-) )
W zależności od efektu zabrudzenia dobry efekt daje też roztwór amoniaku, tu uwaga na oczy - jest to środek grzybobójczy i lotny / może mieć i ma negatywne działanie na organ wzroku (!). (amoniak występuje w wersji pachnącej jako środek chemii domowej do szkła gospodarczego).
Dość dobry jest też Tymol C10OH140, to dwu izopropylo pięciometylofenol - preparat biohumusowy w kryształkach - Uwaga, również niebezpieczny dla oczu. Nakładamy kryształki i czekamy na uwolnienie. Można też zrobić roztwór z łyżeczką wody i nakładać pędzelkiem lub wacikiem (do dostania w Pewexie : ), roztwór wyciąga przebarwienie po jakimś czasie - niestety nie należy dopuszczać do przemoknięcia kartonu.

To co się już zepsuło - aceton rozpuścił najprawdopodobniej pierwszą warstwę lakierowanej powłoki okładki (prawdopodobnie wytworzyłeś powłokę styropianową).
Co można zrobić?
(musiałbym to widzieć fuzycznie)
- jakoś z tym żyć :)
- bardzo lekko natłuścić oliwą - efekt przetarcia i rozpuszczenia będzie mniej widoczny, ale nadal zostanie
inna metoda:
- w zależności czy powłoka jest matowa czy błyszcząca - można ją werniksować, pędzelkiem, a werniks "dla plastyków" mat lub błyszczący j.w. i oczywiście przezroczysty.
To dość dobra metoda, choć nie idealna. Oczywiście wcześniej robimy próbę i pozostawiamy do wyschnięcia.

Niestety renowacja kartonów to bodaj mierzenie się z najtrudniejszym materiałem do usuwania plam i zabrudzeń.

Są też korektory do usuwania śladów flamastra, ale raczej spirytusowego.. no ale to już masz usunięte i nawet widać :D
Spray do usuwania naklejek odradzam w takim i innych przypadkach do okładek albumów, bo bardzo łatwo przesącza karton, zostawia plamę i jest trudny do wysuszenia, choć samą powierzchnię naklejki można tym potraktować.

UWAGA ogólna - niczego nie przecieramy! Wszystko tamponujemy patyczkiem higienicznym.

Aha, dla śladu naniesionego pisakiem olejowym dobry efekt może też dać tamponowanie perhydrolem. Zapach wyjątkowo silny i paskudny, działam na wolnym powietrzu, podwórko - balkon. Zmycie/rozpusczalnik to woda. Perhydrol powinien podnieść drobiny warstwy samego czynnika flamastra.
ODPOWIEDZ