Ta naklejka NIC nie znaczy, dyskutowaliśmy tu o tym kilka miesięcy temu. Nadawca wprowadził dane elektronicznie przy nadawaniu przesyłki i dlatego zapłaciłeś tylko 8.50.
Cło za jeden winyl z Wielkiej Brytanii?
- krolix
Re: Cło za jeden winyl z Wielkiej Brytanii?
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Sprzedajesz na discogs ?
Jeśli tak to powinieneś znać ich zalecenia dotyczące pakowania przesyłek.
Wyraźnie piszą by deklatacja była na opakowaniu.
Gdyby to było bez znaczenia to nie zawracaliby sobie głowy.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- krolix
- Myszor
W sumie to nie wiem o co ci chodzi krolix
Że discogs źle pisze? Źe sprzedawcy źle robią ?

Że discogs źle pisze? Źe sprzedawcy źle robią ?
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Chyba chodzi o to ze ta naklejka bez wprowadzenia przez sprzedawce poprawnych danych do systemu ekektronicznego jest nic nie warta?
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- Myszor
A tego to ja nie wiem i nie kwestionuję.
Pokazuję jedynie że discogs to zaleca a dobrzy sprzedawcy tak robią.
A ja wtedy nie mam problemów. I tyle.
Pokazuję jedynie że discogs to zaleca a dobrzy sprzedawcy tak robią.
A ja wtedy nie mam problemów. I tyle.
- krolix
Dokładnie to mu od początku tłumaczę, ale on albo udaje, albo rzeczywiście nie rozumie.

- net
- Gramofon: Audio Technica
Re: 5 polskich klasykow ;)
Nie wiem czy w dobrym dziale piszę, więc jeśli ten dział nie jest właściwy, to proszę admina o przeniesienie tam gdzie powinno to być.
Zakupiłem 2 płyty poza UE. Z Japonii dostałem do zapłaty kwot 8,20 zł. a z UK 22,50 zł. Discogs dolicza przy transakcji podatek VAT (PL) i było to napisane na opakowaniu płyty. Cło do naliczenia się nie należy, bo przedmiot w swojej wartości jest poniżej 150 Euro. Co to za oplata ? Nawet listonosz nie wie gdzie idzie ta kasa.
Zakupiłem 2 płyty poza UE. Z Japonii dostałem do zapłaty kwot 8,20 zł. a z UK 22,50 zł. Discogs dolicza przy transakcji podatek VAT (PL) i było to napisane na opakowaniu płyty. Cło do naliczenia się nie należy, bo przedmiot w swojej wartości jest poniżej 150 Euro. Co to za oplata ? Nawet listonosz nie wie gdzie idzie ta kasa.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Poczta nalicza opłatę 8.50 nawet jak nie ma VATu do opłacenia 
Skoro listonosz takich rzeczy nie wie to chyba nie robili szkolenia (dawno temu).

Skoro listonosz takich rzeczy nie wie to chyba nie robili szkolenia (dawno temu).
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
2LP za 22,50 to coś za dużo policzone.
Do 700g, 8,50 zł, obojętne czy np książka czy płyta/płyty.
Liczy się jako Large Letter i jeśli załączono Customs Declaration CN22, to nie ma innych opłat.
Do 700g, 8,50 zł, obojętne czy np książka czy płyta/płyty.
Liczy się jako Large Letter i jeśli załączono Customs Declaration CN22, to nie ma innych opłat.
- krolix
Wystarczy przeczytać wątek. Żeby opłata wyniosła standardowe 8.50 zł to sprzedawca z discogs musi w momencie nadawania przesyłki wprowadzić do systemu elektronicznego info o tym, że pobrano już VAT. Niestety sprzedawcy notorycznie mają to gdzieś załączając papierowe faktury itp. Skutek jest taki, że VAT płacisz dwa razy.net pisze: ↑31 paź 2024, 12:24Nie wiem czy w dobrym dziale piszę, więc jeśli ten dział nie jest właściwy, to proszę admina o przeniesienie tam gdzie powinno to być.
- net
- Gramofon: Audio Technica
Napisałem przecież w poście, że informacja o podatku została napisana na opakowaniu (tax paid). Było to w jednym i drugim przypadku. Jeśli napisano to na opakowaniu, to myślę, że sprzedawca wprowadził dane do systemu elektronicznego.krolix pisze: ↑31 paź 2024, 21:03Wystarczy przeczytać wątek. Żeby opłata wyniosła standardowe 8.50 zł to sprzedawca z discogs musi w momencie nadawania przesyłki wprowadzić do systemu elektronicznego info o tym, że pobrano już VAT. Niestety sprzedawcy notorycznie mają to gdzieś załączając papierowe faktury itp. Skutek jest taki, że VAT płacisz dwa razy.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Zgadza się. Takich informacji nie ma na etykietach przesyłki. Jest tylko customer reference i adnotacja poczty polskiej. Dokładnie ten rodzaj domniemania jest prawidłowy.net pisze: ↑01 lis 2024, 21:06Napisałem przecież w poście, że informacja o podatku została napisana na opakowaniu (tax paid). Było to w jednym i drugim przypadku. Jeśli napisano to na opakowaniu, to myślę, że sprzedawca wprowadził dane do systemu elektronicznego.krolix pisze: ↑31 paź 2024, 21:03Wystarczy przeczytać wątek. Żeby opłata wyniosła standardowe 8.50 zł to sprzedawca z discogs musi w momencie nadawania przesyłki wprowadzić do systemu elektronicznego info o tym, że pobrano już VAT. Niestety sprzedawcy notorycznie mają to gdzieś załączając papierowe faktury itp. Skutek jest taki, że VAT płacisz dwa razy.
- krolix
Czy Ty serio uważasz, że pracownik Poczty Polskiej ustala fakt zapłacenia podatku po czyimś napisie na opakowaniu albo nawet po załączonej fakturze? Otóż nie, nadawca musi wprowadzić IOSS do elektronicznego systemu w momencie nadawania przesyłki. Proces sprawdzania także odbywa się elektronicznie. To że ktoś nabazgrał o zapłaconym podatku świadczy raczej o tym, że IOSS w momencie nadawania przesyłki nie wprowadził, bo gdyby miał o tym procesie pojęcie to by wiedział, że żadnych informacji na opakowaniu nie musi podawać.net pisze: ↑01 lis 2024, 21:06Napisałem przecież w poście, że informacja o podatku została napisana na opakowaniu (tax paid). Było to w jednym i drugim przypadku. Jeśli napisano to na opakowaniu, to myślę, że sprzedawca wprowadził dane do systemu elektronicznego.krolix pisze: ↑31 paź 2024, 21:03Wystarczy przeczytać wątek. Żeby opłata wyniosła standardowe 8.50 zł to sprzedawca z discogs musi w momencie nadawania przesyłki wprowadzić do systemu elektronicznego info o tym, że pobrano już VAT. Niestety sprzedawcy notorycznie mają to gdzieś załączając papierowe faktury itp. Skutek jest taki, że VAT płacisz dwa razy.
Z mojego doświadczenia wynika, że ludzie z UK mają na to wywalone, nawet jeśli im podkreślisz, żeby ten IOSS wpisali. Zresztą sam piekliłem się na ten temat nie tak dawno temu.

-
i to jest ten ból kupowania z Zagranicy cło, podatki etc więcej kosztują niż sama płyta. To samo Niemcy,Holandia niby blisko a kurier kosztuje nie raz więcej niż płyta. gdyby nie to to winyle można było by za 100 zł sprowadzać ,które u rodzimych handlarzy po 300 w góre są