Jaki wzmacniacz czy amplituner do 3000-4000zł?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Jaki wzmacniacz czy może amplituner ?
Jak już koledzy słusznie zaznaczyli - 5.1 czy DSD to raczej nie domena winylu czy CD. Ci co na poważnie podchodzą do tematu, ale z jakiegoś powodu potrzebują KD mają zwykle dwa zestawy albo przynajmniej wspólne kolumny frontowe z przełącznikiem.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- pavlos
- Gramofon: Thorens TD-160 MK-II
-
Wojtek a ty co z nowszych sprzętów byś polecił ?
Dziękuję ten ostatni AVM EVOLUTION A2 ciekawy. Muszę recenzje poczytać
Niestety nic. Jedynie u znajomych Technics czy Pioneer.
Ostatnio zmieniony 02 lis 2024, 08:24 przez dymek84, łącznie zmieniany 2 razy.
- pavlos
Nic? Aha. Czyli to dziewiczy początek.
Czy tam - gdzie mieszkasz - masz w okolicy jakiś sklep audio, inny niż z serialu reklamowego "Bogdan i Barbara"?
Gdzie można w jakichkolwiek warunkach cokolwiek posłuchać? O coś poprosić, żeby zestawili? Pożyczyć do domu?
A może jakiś punkt typu audio vintage?
Kolegów/koleżanki/krewnych z różnym sprzętem, żeby u nich coś poznać? Zaprosić do siebie?
Rodzinę, znajomych w większym mieście, żeby spędzić dzień/kilka dni i pomęczyć znudzonych sprzedawców w salonach audio?
Chociaż na AudioShow się pojawić? Właśnie się skończył, następny niestety za rok...
Przestrzegam przed jakąkolwiek decyzją zakupową opartą o lekturę recenzji, opinii klientów, forów, youtube'ów itp.
Szanse na trafienie w swoje gusta masz na pewno nie większe niż 50%.
Bo tak na prawdę NIE WIESZ czego chcesz, jakiego brzmienia szukasz, "co Ci zrobi dobrze".
Zacznij od tego właśnie, czyli od poznania siebie. Zmuś się do ruszenia z kanapy, wykazania inicjatywy i użycia uszu.
Sorki za morały... Sam przeszedłem ciężką drogę... Już wiele tat temu sprzedałem hurtem kilka roczników kolorowych świerszczyków, w których audio-recenzenci mniej lub bardziej podnieceni ślinili się w uniesieniach. Potem - gdy nadchodziły momenty (czyli kasa) na zmianę tego czy owego - to ...nadźwigałem się w życiu tego cholerstwa po schodach do mojego gniazda. Ale teraz siedzę, patrzę na swój ołtarzyk i słucham.. tak ma być. Tego chciałem. I odkładam na kolejne zmiany. Wiem na jaki komponent. Bo już "prawie" nirwana (uwaga - to autoironia). Jak przyjdzie czas, to się rozejrzę co i gdzie jest w zasięgu, żeby przywlec i podłączyć u siebie. Tylko tak podejmuję decyzje.
Chociaż ostatnio straaaaasznie bym wydawał na winyle...
-
- Jozi
- Gramofon: Sony PS-X60
Mądry bo jak napisał, uczył się na własnych błędach.
Chwała mu za to, że się dzieli swoimi spostrzeżeniami, wiedzą i jak zrobić aby zrobić i się nie narobić

Sam wiem jak to jest i co u mnie na strychu stoi

Ale cóż wiedza jest bezcenna i czasem kosztowna

[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-analog]
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Andy, wyraźnie napisane, że tel i się dowiesz co nie łorkin dżast hero!amrowek pisze: ↑01 lis 2024, 19:48https://www.olx.pl/d/oferta/luxman-l-51 ... derIndex=0
resztę wydasz na serwis, zadowolenie na lata

Zdecydowanie ryzykowny deal, ale jak coś to Łukasz zrobi całkiem nowy i po cenie czyli dobrze i tanio, choć to będzie duża kwota. Zasadniczo to urządzenie produkowane dość długo bo w latach 81-88... pytanie z którego jest roku i jaki jest ten stan "do przeglądu".
Czy to da zadowolenie na lata? No nie wiem, choć piec fajny i ładnie grzeje, a zima w drodze.
Jasne, tylko te "Mysłowice" to zero opisu, bo "sprawny" nic nie znaczy. Tak czy siak pewnie sporo do roboty, zatem 500+ warianty 1000 zeta. L-530 - świetny filmik naszego kolegi Ukaniu do obejrzenia na UT - pełna rewizja i przegląd, ogląda się jak Ptaki Hiczkoka i polecam w celu wyrobienia sobie zdania na czym polega przegląd.
W tym kontekście lepiej szukać w podobnej cenie ale z opisanym już serwisem i podaniem firmy serwisującej, choć i tak będzie coś do roboty zapewne. Są i takie na OLX. Klasa sprzętu dość fajna z obsługą MM/MC, a zakres ustawień load/imped lepszy w manualu panelowym niż L-560.
Problem tych wzmaków polega na tym, że wszystkie będą wymagały serwisu, choć generalnie są świetne.
W mojej opinii wyłącznie kontakt osobisty ze sprawdzeniem pracy z poszczególnymi źródłami: Gram_x2.. no bo łaski nie robi i po to m.in jest, CD, Tuner, MC+1.
W tym kontekście lepsze rozwiązanie to taki L-435 jak ma @Viniu z pewnej ręki od @Bart_S, po serwisie u Martynki = pewniak lub obecna ofert @Kukiza (L-405) też po serwisie u Martynki z pełnym opisem i fotkami. Oba po przeglądzie i serwisie, terminale wymienione itd, wprost z toru użytkowane na co dzień. nie grają w klasie A, ale za to w Z=zajebistej, a i nie grzeją się jak oszalałe piece martenowskie

Mogę tak długo.. ale to przy innej okazji.
Akurat Dynki warte rozważenia, ja bym brał pewnie.
Spoko. Tylko tu nie mamy problemu kardiologicznego lecz laryngologiczny

(MF, pewnie, że fajny - tylko kolega jeszcze nie zdecydował o kierunku, bo faktycznie jeśli pod 5.1 to dotychczasowe dywagacje mamy w zasadzie bezprzedmiotowe).
- pavlos
-
Miałem okazję posłuchać, ale w sumie tylko na Pioneer i Technics
Jednak pozostanę przy stereo.
Mam taki zestaw, lecz obecnie z niego nie korzystam.
Odtwarzacz CD Pioneer a reszta Diora
- amrowek
Aleś mnie Dark wypunktował aż mnie się uszy czerwone zrobiły...
ale większość tego leciwego sprzętu to w sumie na servis, ja jeszcze tylko Duala CR5960 nie oddałem na serwis

A wracając do tematu to na razie widzę, że są to czysto teoretyczne rozważania , hm może temat powinien nosić tytuł
"klub wesołego szampana"

Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Oj tam Andy przecież wiesz jak jest i nie o to chodzi. No co Ty?!

Jak kolega o którym nawet nie wiemy gdzie rezyduje - to ułatwia szukanie ofert, działał na Unitrze do tej pory to wielkiego sensu polecania mu wzmaków za 4y vintage nie widzę. Do kwoty 2,500-800, można na prawdę poszaleć. Raczej bym poszedł w kierunku dobrej integry i z nieco jednak młodszej produkcji. I tu te propozycje @pavlosa są całkiem nośne.
Co do Luxmanów to wiszą dwie L-430. Warszawa i Bydgoszcz, obie po serwisie (ujawnionym), ta warszawska nawet dwukrotnym, bo gadałem z gościem i jest papier na to.
Ja lubię brzmienie brytyjskie to pewnie bym poszedł w Cambridge Audio, a może NAD.(bowiem na etapie swoich audio przygód i doświadczeń zupełnie mnie lotto, że ludzie nie lubią CA, a NAD uważają za brzydkie - mnie to "nie biere". ALE NaDa i CA już miałem.. a Y nie. Najchętniej więc w Yamahę ale to już z tych droższych niestety (dobry sprzęt i mamy z głowy użeranie się serwisówką jakiegoś starego rzęcha, choćby i o najlepszych opiniach audio). Chociaż jeśli uwzględnić w takiej cenę phonostage i ją zminusować jako, że mają bdb pre MM/MC to zaczyna być interesująco. CA te droższe niestety nie mają wejścia phono, więc wydatek dodatkowy co najmniej CA Phono Solo/Duo 1500(nowy).
A bo zapomniałem dodać.. ja nie szukam wzmaka

- amrowek
Hm pewny jesteś

w cenie do 2.8K można jeszcze pomyśleć o
Abrahamsenie czy też Electrocompaniecie wzmacniacze jakie kipi tych firm.
-
Tak czytam i czytam to fajnym rozwiązaniem z ciekawym design są marki jak Luxman, McIntosh i Accuphase. Tylko niektóre nie mieszczą się w moim budżecie 

- amrowek
- Załączniki
-
- 1234.jpg (19.74 KiB) Przejrzano 1096 razy
-
W tobie co, nudzi Ci się ?amrowek pisze: ↑03 lis 2024, 21:13jestem przygotowany