"DUAL" - gramofon nie dla każdego
- Ukaniu
- Kontakt:
Re: "DUAL" - gramofon nie dla każdego
Co do silników to nie wiem ale dodatkowy układ to przedwzmacniacz zapewne z korekcją RIAA, oparty na dobrych elementach. Na wejściu ktoś lutował obciążenie wkładki 47K i 170pF. Czyli chodził z wkładką MM. Wymienić elektrolity i powinno działać przyzwoicie.
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
-
Dzięki, za odpowiedź. to by znaczyło, że warto spróbować "tak jak jest", tylko aktualnie nie mam wzmacniacza z wejściem DIN5. Przejściówkę gdzieś bym wygrzebał ale z tego co pamiętam same adaptery potrafiły powodować buczenie (nie jestem pewien ale masa gramofonu jest połączona z masą kanałów i chyba przy przejściu na RCA trzeba to rozdzielić)
- Jaculek
- Gramofon: Dual 704, 721
Skoro w gramofonie został zainstalowany przedwzmacniacz to musiał on być, zdaniem producenta, zdolny do obsługi wkładek MM (piezoelektryki go nie potrzebują). Inna kwestia jest taka, czy ten gramofon z fabryki wyjechał z tym silnikiem
Może ktoś go już wymienił... Najlepiej po prostu sprawdzić jak będzie grał. Na VinylEngine ktoś napisał, że z M75 gra dobrze także ten z dwupolowym, asynchornicznym silnikiem.

Z tego co widzę, to kabelek sygnałowy jest typu 2x żyła plus oplot. Wystarczy tylko odciąć/odlutować wtyk DIN i każdy zestaw żyła/oplot przylutować do jednego wtyku CINCH. Oczywiście podłączasz do wejścia liniowego we wzmacniaczu.
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
-
Dzięki za odpowiedź. Fabrycznie (w zależności od wersji) były z silnikami 2 i 4 biegunowymi i chyba w zależności od tego były sprzedawane z różnymi wkładkami.
Obecność preampu rzeczywiście wskazywałaby na to, że ktoś używał z wkładkami MM także w pierwszej kolejności sprawdzę bez podmiany silnika (mam nadzieję, że w razie czego silniki da się wymienić 1:1).
W kwestii przerobienia na chinch to mam wątpliwości jedynie co do masy gramofonu. Wydawało mi się, że powinna iść osobnym przewodem do wzmacniacza. Przyjrzę się wieczorem, być może w opcji z preampem rozwiązano to jakoś inaczej.
Obecność preampu rzeczywiście wskazywałaby na to, że ktoś używał z wkładkami MM także w pierwszej kolejności sprawdzę bez podmiany silnika (mam nadzieję, że w razie czego silniki da się wymienić 1:1).
W kwestii przerobienia na chinch to mam wątpliwości jedynie co do masy gramofonu. Wydawało mi się, że powinna iść osobnym przewodem do wzmacniacza. Przyjrzę się wieczorem, być może w opcji z preampem rozwiązano to jakoś inaczej.
- Ukaniu
- Kontakt:
Z zasady "normalnie" oba kanały ich masy i sygnały idą oddzielnie wprost do wkładki i nie są galwanicznie połączone z obudową. Plinta, ramie i cała reszta osobnym kablem.
W przypadku zintegrowanego preampu na jego wyjściu będą wspólne masy obu kanałów razem, tak jak i jedna masa tego układu. Osobne uziemienie kablem nie powinno być konieczne tak jak i magnetofon czy CD takowego nie ma. Wysoki poziom sygnału.
Jak dokładnie rozprowadzona jest masa w środku tego Twojego pudła nie wiadomo, podłączyć i sprawdzić czy brumi czy nie

Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl