Dual 505-3. Wkładka czy sama igła?

Tematy związane z zakupem wkładek i igieł
ODPOWIEDZ
Zjadacz

Dual 505-3. Wkładka czy sama igła?

Post autor: Zjadacz »

Cześć wszystkim,

Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Duala 505-3. Ogólnie bardzo fajny gramofon jak dla mnie (Nie jestem jakiś mega mega wymagający). Niemniej naszła mnie myśl nad wymianą igły/wkładki. Obecnie jest tam założona Igła oznaczona jako DN 165 E. Z tego co wyczytałem, to odpowiedniki Igieł Ortofona dla Duala. I teraz celuję w Ortofon OM20, natomiast pojawia się pytanie, czy wystarczy dokupić igłę i podejdzie ona do posiadanej wkładki, czy trzeba wymienić całość? Jeśli sama igłą podejdzie, to czy będą odczuwalne różnice między pozostawieniem starej wkładki a założeniem nowej?

Na Thakkerze różnica w cenie między samą igłą a wkładką z igłą nie jest jakaś kolosalna, dlatego zastanawiam się jak to ogarnąć.

Poniżej zdjęcia mojej obecnej wkładki i igły

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Re: Dual 505-3. Wkładka czy sama igła?

Post autor: Bacek »

To body jest odchudzone w wadze bo to ramię ULM, więc igła będzie bardziej pasować niż cała wkładka z nowym body. Oryginalne Ortofon OM są cięższe. Pewnie da się wyważyć ale blisko granicy.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Bacek, ale Ortofony OM mają w sobie ciężarek i jak go wyjmiesz z dachu to otrzymujesz wagę taką samą jak w przypadku wkładek dedykowanych do ULM :) 5g kontra 2.5g masy własnej.

Tak czy siak - igła DN165E to odpowiednik igły 10.
Nowa igła OM 20 będzie pasować.
Nie trzeba zmieniać całej wkładki.

Nadal można nabyć oryginalne igły DN165E, także w Polsce, ale nie wiem czy wychodzą taniej czy drożej od igieł 10.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Wojtek pisze:
18 paź 2024, 16:12
Nadal można nabyć oryginalne igły DN165E, także w Polsce, ale nie wiem czy wychodzą taniej czy drożej od igieł 10.
OM10 trochę taniej wychodzi.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Zjadacz

Ale zakładam że na 20 zagra lepiej, niż nawet na nowej DN165E.

I teraz czy jak kupię tylko igłę i założę to będzie grało identycznie jak przy wymianie wkładki, czy jednak wymiana coś da na plus? Różnica w cenie nie jest jakaś spektakularna, więc jak ma coś dać to już wolę dopłacić.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Wkładki się nie degradują. Wymiana nic Tobie nie da jeśli chodzi o dźwięk.

Natomiast nowsze body OM jest praktyczniejsze dzięki wspomnianemu ciężarkowi - jak kiedyś zmienisz gramofon to będzie można wkładkę przełożyć.
Jakbyś chciał przełożyć tą 165E na inny gramofon to prawdopodobnie będzie problem z wyważeniem.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Zjadacz

Ok, wszystko wiem. Dzięki za odpowiedź.
ODPOWIEDZ