Za wąski otwór płyty
-
Za wąski otwór płyty
...coraz mniej jest starych dziewiczych płyt... - problem z za wąskim otworem robi się "małopowszechny":(
- motown
Re: Za wąski otwór płyty
W ogóle dziewice to gatunek na wymarciu i najpowszechniejszy problem jest ze zbyt szerokim otworem...eenneell pisze:...coraz mniej jest starych dziewiczych płyt... - problem z za wąskim otworem robi się "małopowszechny":(
Pay for that motherfucker record
The Motown Sound™
The Motown Sound™
-
Za wąski otwór płyty
Na ostatnio kupionej płycie zauważyłem ślady stopionego winylu, czyli ktos musial wypalac otwór. Dodam że nie wiem czy wpłynęło to na odtwarzanie, bo płyta była tak porysowana, że powiesiłem ją na ścianie 

- klin
- Gramofon: Thorens 125 MK II
Za wąski otwór płyty
Jakiż istotny ale i porywający wątek!
Już szukam odpowiedniego długopisu... 

-
Odkopałem stary temat.
Zakupiłem płytę z epoki - po wstępnym śledztwie na discogs wydaje się to być końcówka lat 70 tych. Płyta dość ciasno wlazła na szpindel i...... miałem spory problem aby zmienić stronę. Do tego winyl jest dość cienki więc mocno się wyginał podczas próby wyciągnięcia.
Co z tym robić? Słuchać i obserwować - wyrobi się, czy poszerzać? A tak nawiasem mówiąc cieszyć się, że album mało używany czy jednak traktować to w kategorii wady nośnika?
Zakupiłem płytę z epoki - po wstępnym śledztwie na discogs wydaje się to być końcówka lat 70 tych. Płyta dość ciasno wlazła na szpindel i...... miałem spory problem aby zmienić stronę. Do tego winyl jest dość cienki więc mocno się wyginał podczas próby wyciągnięcia.
Co z tym robić? Słuchać i obserwować - wyrobi się, czy poszerzać? A tak nawiasem mówiąc cieszyć się, że album mało używany czy jednak traktować to w kategorii wady nośnika?
- Peter007
- Gramofon: Dual 721
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Albo jak palisz w piecu gotówką to
https://www.winyle.pl/kalibracja/4671-w ... 00848.html
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- Peter007
- Gramofon: Dual 721
To już lepiej iść do byle marketu i kupić takie wiertło za kilka złotówek no a rękojeść se dorobić choćby z papieru i taśmy
https://allegro.pl/oferta/wiertlo-do-me ... 1968329439
https://allegro.pl/oferta/wiertlo-do-me ... 1968329439
- Bacek
Albo hamerykańskie 9/32 cala które w sumie jest ciut mniejsze.
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Palisz, nie palisz, w portfel nie zaglądam nikomu.Bacek pisze: ↑09 paź 2024, 15:22Albo jak palisz w piecu gotówką to
Zrzut ekranu 2024-10-09 152156.png
Z płytami winylowymi i muzyką, jest tak samo jak z paleniem i fajką, jeden pali papierosy, bo musi, drugi fajkę, bo chce, bo ma przyjemność z tego.
Nic dziwnego że ludzie lubią otaczać się gadżetami - dla samej przyjemności używania.
A określenie "palić w piecu gotówką" odbieram jako swego rodzaju drwinę z inteligencji użytkownika.
Osobiście wolał bym jakąś drewnianą, bądź metalową rękojeść do tego wiertła, no i wiertło wypolerowane na lustro...
- zelazny
Zdarzyło mi się nieraz wciskanie płyty na chama, ale ważne jest jak taką płytę zdejmujemy ze szpindla.
Najlepszy sposób to, opuszek kciuka prawej dłoni trzymamy na szpindlu trzymając pozostałymi palcami prawą stronę płyty.
Palce lewej dłoni trzymają płytę z lewej strony. Podnosimy płytę takimi kołysanymi ruchami do góry, cały czas trzymając kciuk na szpindlu. Żeby nie wiem jak ciężko było zdjąć, u mnie zawsze wychodzi bezpiecznie. Nie znam innej, równie bezpiecznej metody.
Najlepszy sposób to, opuszek kciuka prawej dłoni trzymamy na szpindlu trzymając pozostałymi palcami prawą stronę płyty.
Palce lewej dłoni trzymają płytę z lewej strony. Podnosimy płytę takimi kołysanymi ruchami do góry, cały czas trzymając kciuk na szpindlu. Żeby nie wiem jak ciężko było zdjąć, u mnie zawsze wychodzi bezpiecznie. Nie znam innej, równie bezpiecznej metody.
Ostatnio zmieniony 09 paź 2024, 21:57 przez zelazny, łącznie zmieniany 2 razy.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Ale, że szpindel się nie chce zmieścić, koledzy? Nie ma się co pieścić z tą chiromancją, wesele tyle kosztowało, że musi się zmieścić. 

- Bacek
Nadinterpretujesz. Żeby zarabiać tyle gotówki żeby móc palić nią w piecu coś jednak w tej głowie trzeba mieć i to pewnie nie mało.
Sam zresztą też mam co najmniej kilka gadgetów które klasyfikują się na kategorię palenia gotówka w piecu.
-
Dziękuję za duży odzew. Coś pewnie wybiorę choć podczas drugiej próby płyta już nie była taka zakleszczona i łatwiej zeszła ze szpindla niż za 1szym razem. Co ciekawe albo i nie - strona B schodzi łatwiej.
Nikt się nie odniósł do "A tak nawiasem mówiąc cieszyć się, że album mało używany czy jednak traktować to w kategorii wady nośnika?".
Potrzebuję uzupełnienie do notesika "wiedza, doświadczenie, ciekawostki"
Nikt się nie odniósł do "A tak nawiasem mówiąc cieszyć się, że album mało używany czy jednak traktować to w kategorii wady nośnika?".
Potrzebuję uzupełnienie do notesika "wiedza, doświadczenie, ciekawostki"