Prosty w obsłudze gramofon.

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
KRS1222

Prosty w obsłudze gramofon.

Post autor: KRS1222 »

Dzień dobry, noszę się z zamiarem kupna gramofonu. Mój sprzęt to Onkyo TX8250 i głośniki indiana line tesi 262. Jak na mój gust gra to ładnie, słucham głównie jazzu. I teraz wpadłem na pomysł żeby sobie tych wszystkich klasyków jazzowych posłuchać z płyt winylowych. Tyle tylko, że nie chciałbym wchodzić w całą tą zabawę w ustawianie wkładki i igły w 20 płaszczyznach. W związku z tym mam pytanie jaki gramofon jest najmniej kłopotliwy pod tym względem. I czy taki najprostszy gramofon da mi zauważalną różnicę w dźwięku. Obecnie słucham plików z serwisów streamingowych. Oczywiście jaki model jest warty uwagi.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: Prosty w obsłudze gramofon.

Post autor: darkman »

Określ sobie budżet, bo tak to trudno będzie coś doradzić.
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Post autor: Obywatel »

Szukaj Technics'a albo innego gramofonu z mocowaniem wkładki T4P. Taki gramofon łatwo rozpoznać po prostym ramieniu. Technicsy z tym systemem bywają bardzo różne - od niedrogich paskowców po wypasione DD.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Awatar użytkownika
zelazny

Post autor: zelazny »

Każdy gramofon jest do samodzielnego ogarnięcia, no chyba że mamy dwie lewe ręce. Jeżeli kupisz gramca z ramieniem prostym czy S z koszykiem, to my ci pomożemy, w razie pytań.
ODPOWIEDZ