Godny polecenia serwis gramofonów?
- PLMaciej
- Gramofon: Sony PS-22
Godny polecenia serwis gramofonów?
Cześć, mój SONY PS-22 niestety zaczął sprawiać problemy. Napęd nie trzyma obrotów, z głośników słychać w tle dodatkowe dźwięki których być nie powinno - szum itd. - to drugie może być też winą wkładki (wątpię) albo przedwzmacniacza, ale wymaga sprawdzenia.
Dodatkowo jakość dźwięku się mocno pogorszyła - i to pewnie będzie igła, ale super jakby ktoś to był w stanie sprawdzić, szczególnie że z igłą do empire S2000Z może być ciężko.
Czy możecie polecić jakiś serwis do którego mógłbym wysłać gramofon?
Dodatkowo jakość dźwięku się mocno pogorszyła - i to pewnie będzie igła, ale super jakby ktoś to był w stanie sprawdzić, szczególnie że z igłą do empire S2000Z może być ciężko.
Czy możecie polecić jakiś serwis do którego mógłbym wysłać gramofon?
- domibobi
- Gramofon: Sony PS X65
Re: Godny polecenia serwis gramofonów?
Nie koniecznie https://www.dacapoaudio.com/1343-22755- ... -origin-jp
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
- PLMaciej
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Maciej na YT jest trochę matriałów nt tego gramofonu, m.in:
https://www.youtube.com/watch?v=dgjJkl2p_W4
Może coś trafisz z podpowiedzi akurat. Serwis to raczej ostateczność przy grubszej naprawie, której i tak nie będą umieli zrobić.
Sony.. hmm.. uderzyłbym do działu Sony
p.s. sprawna igła, to podstawa sprawdzenia czegokowiek - zacznij od tego oczywiście.
https://www.youtube.com/watch?v=dgjJkl2p_W4
Może coś trafisz z podpowiedzi akurat. Serwis to raczej ostateczność przy grubszej naprawie, której i tak nie będą umieli zrobić.
Sony.. hmm.. uderzyłbym do działu Sony

p.s. sprawna igła, to podstawa sprawdzenia czegokowiek - zacznij od tego oczywiście.
- PLMaciej
Powiem szczerze, że materiały fajne, ale jakoś nie widzę samodzielnej naprawy direct drive. Gramofon kupowałem za 200zł, drugie tyle kosztowała mnie regeneracja pokrywy, ale jakoś go lubię i chciałbym żeby ze mną został:) Nie jestem pewny czy problemem jest igła - kupowałem nową z wkładką od Wojtka parę lat temu, ale znowu jakiegoś wielkiego przebiegu nie zrobiłem.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Zależy co to znaczy że "jakość dźwięku się mocno pogorszyła" i jak szybko to się zadziało, bo igła nie degraduje się super szybko.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- PLMaciej
W sumie nie miałem tej kwestii przemyślanej:) Faktycznie jeśli nie zdarzył się wypadek, którego nie zauważyłem, typu uderzenie w twardą powierzchnię i mechaniczne uszkodzenie igły to to odpada. Bo spadek jakości jest nagły - dźwięk jest przyduszony, jak zza ściany, pamiętam, że chyba w winamp był efekt o nazwie bathroom czy coś takiego i to nieźle oddaje brzmienie muzyki z mojego gramofonu. Jak nałożyć to na nagłe spowolnienia odtwarzania, to zostaje samo cierpienie;)
Nota bene dogadałem się z Panem, który prowadzi Serwis gramofonów Klimek. Rozmawiałem z nim i zrobił na mnie pozytywne wrażenie - mam nadzieję, że postawi mojego staruszka na nogi.
Nota bene dogadałem się z Panem, który prowadzi Serwis gramofonów Klimek. Rozmawiałem z nim i zrobił na mnie pozytywne wrażenie - mam nadzieję, że postawi mojego staruszka na nogi.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Klimek ogarnia gramki co spadły z TIRa więc PS-22 też ogarnie 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- PLMaciej
Żeby nie zostawić tematu bez rozwiązania:
Gramofon trafił do Dawida Klimka (https://www.facebook.com/Serwisgramofonowklimek)
Bardzo sympatyczny i kompetentny człowiek, życzyłbym sobie zawsze trafiać na ludzi świadczących usługi na takim poziomie. Świetny kontakt, duże zaangażowanie i porządnie zrobiony gramofon - szczerze polecam.
Gramofon przeszedł pełne spa: czyszczenie mechaniki, czyszczenie potencjometrów, sprawdzenie kondensatorów, wymiana kondensatorów filtrujących, wymiana przewodów sygnałowych zewnętrznych, czyszczenie włączników krańcowych ,regulacja obrotów na płycie głównej, kalibracja ramienia, czyszczenie i smarowanie łożyska głównego silnika. Dostałem zestaw zdjęć i filmików z postępów.
Skutek: trzyma obroty perfekcyjnie, gra pięknie. Igła była ok, prawdopodobnie najgorszą robotę robiły przewody. Poza tym udało się rozwiązać problem zakłóceń - okazało się, że był problem z uziemieniem we wzmacniaczu. Podpiąłem przewód uziemiający pod wejście głośnikowe zamiast pod obudowę i sprzęt gra lepiej niż kiedykolwiek dotąd:)
Gramofon trafił do Dawida Klimka (https://www.facebook.com/Serwisgramofonowklimek)
Bardzo sympatyczny i kompetentny człowiek, życzyłbym sobie zawsze trafiać na ludzi świadczących usługi na takim poziomie. Świetny kontakt, duże zaangażowanie i porządnie zrobiony gramofon - szczerze polecam.
Gramofon przeszedł pełne spa: czyszczenie mechaniki, czyszczenie potencjometrów, sprawdzenie kondensatorów, wymiana kondensatorów filtrujących, wymiana przewodów sygnałowych zewnętrznych, czyszczenie włączników krańcowych ,regulacja obrotów na płycie głównej, kalibracja ramienia, czyszczenie i smarowanie łożyska głównego silnika. Dostałem zestaw zdjęć i filmików z postępów.
Skutek: trzyma obroty perfekcyjnie, gra pięknie. Igła była ok, prawdopodobnie najgorszą robotę robiły przewody. Poza tym udało się rozwiązać problem zakłóceń - okazało się, że był problem z uziemieniem we wzmacniaczu. Podpiąłem przewód uziemiający pod wejście głośnikowe zamiast pod obudowę i sprzęt gra lepiej niż kiedykolwiek dotąd:)