bms01pl pisze: ↑04 wrz 2024, 18:26
raczej bym nie polecał... może dla pasjonata z zacięciem warsztatowym...
Jeśli sprawny i trzyma obroty, co można sprawdzić, to w tej cenie, brać z pocałowaniem w rękę. Pokrywę można odświeżyć, drewno też. Przez długi czas był to mój podstawowy gramofon, grał z wkładkami od sferycznej (philips), po shibatę (na AT). I o dziwo - wbrew forumowym twierdzeniom, dał się ustawić.
Gdyby nie brak miejsca, pozostał bym dalej, ale musiałem wybrać, pomiędzy nim, a złożonym samodzielnie. Obecnie, dalej gra u kogoś innego...
@ Viorafa - na tym forum nie usłyszysz dobrego słowa o polskich gramofonach, za to obcmokają każdy szrot ściągnięty z zagranicy.
Chcesz kupić klasyka - z polskim rodowodem i słuchać muzykę - a nie "robić odsłuchy", kup ten, zależy Ci na nowym, z gwarancją, również do słuchania muzyki, dołóż trochę i kup Projecta jakiegoś.
Oba rozwiązania mają wadę - te gramofony nie są polecane na tym forum i tu raczej uznania nie znajdziesz...
Ale zawsze możesz zaryzykować i sprawdzić samemu - ja gdybym słuchał tutejszych wyroczni, nigdy nie odważył bym się na samodzielną konstrukcję, a tak, mam satysfakcję i różnice w brzmieniu płyt pozwalają mi na inwestowanie, na przykład w wydania japońskie.