Technics SL-1500C antyskating

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Technics i National Panasonic
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sk-victor
Gramofon: Technics SL-1500C

Technics SL-1500C antyskating

Post autor: sk-victor »

Ustawiłem w moim SL-1500C antyscating na wartość równą naciskowi igły. W moim przypadku 1,8g. Wziąłem dwupłytowy album Marka Bilińskiego, na którym na drugiej stronie drugiej płyty mamy czysty nie tłoczony winyl pod tytułem antyscating. Ta strona nie jest lustrzana tylko matowa, z głośników dobiega na niej delikatny szum, igła delikatnie drapie tą płytę. Do czego zmierzam. Na tej płycie przy antyscatingu ustawionym jak wyżej igła zdecydowanie zmierza do środka. Aby ustabilizować ramię, żeby stało w miejscu, muszę wartość a-s zwiększyć na max czyli wg. skali na pokrętle 3. Dodam, że gramofon jest oczywiście wypoziomowany w obu płaszczyznach z poziomicą leżącą na talerzu. Położyłem jeszcze na talerzu CD i sytuacja podobna, tylko wiadomo CD dużo mniejsze. Czy wg. Was coś jest nie tak ze sprężyną a-s?? Czy ktoś mógłby sprawdzić ewentualnie na swoim SL-1500C jak jest u niego?
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2024, 11:48 przez sk-victor, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Technics SL-1500C antyskating

Post autor: Wojtek »

Nie przejmuj się gładką stroną i wróć do 1.8 na pokrętle od AS.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
sk-victor

Sprawdzę jeszcze dzisiaj jak będzie z fabrycznym Ortofonem 2M Red, którego przykręciłem do innego headshella. Gdzieś na forum obcojęzycznym znalazłem wpis, że ktoś miał taki problem jak ja ale tylko z jakąś wkładką AT. Z fabrycznym Ortofonem było ok. Skating był kompensowany przy ~zgodnym ustawieniu.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Obojętnie z jaką wkładką czy igłą - nie traktuj gładkiej strony jako miarodajnego testu AS.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Ukaniu
Kontakt:

Post autor: Ukaniu »

Wojtek pisze:
02 wrz 2024, 11:51
Obojętnie z jaką wkładką czy igłą - nie traktuj gładkiej strony jako miarodajnego testu AS.
I zwykle przy prawidłowym AS igła zmierza wtedy do środka. Gładka strona też się rysuje i igła czasem jedzie po śladzie jaki zostawiła poprzednia próba.
Z AS można się bawić ale z oscyloskopem oglądając sygnał ścieżki maksymalnie zmodulowanej sinusem w górze pasma przenoszenia np 20 kHz. Wtedy widać, że igła zaczyna się odklejać od jednej ściany V albo od drugiej. Przy dzisiejszych względnie dużych naciskach precyzja ustawienia AS jest mniej istotna.
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Ukaniu pisze:
02 wrz 2024, 13:16
I zwykle przy prawidłowym AS igła zmierza wtedy do środka
Dokładnie.

Gładka strona w żaden sposób nie odwzorowuje warunków jakie igła napotyka w rowku z zapisem dźwiękowym, dlatego nie ma co się takim testem przejmować. Przedpotopowe metody.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
sk-victor

Ukaniu pisze:
02 wrz 2024, 13:16
Z AS można się bawić ale z oscyloskopem oglądając sygnał ścieżki maksymalnie zmodulowanej sinusem w górze pasma przenoszenia np 20 kHz. Wtedy widać, że igła zaczyna się odklejać od jednej ściany V albo od drugiej. Przy dzisiejszych względnie dużych naciskach precyzja ustawienia AS jest mniej istotna.
Z czystej ciekawości pobawił bym się. Oscyloskop mam tylko płyty testowej nie. A to nie są tanie rzeczy ;)
Awatar użytkownika
sk-victor

Spróbowałem na zrównoważonym ramieniu i AS na 0. Ramię lewituje w obu płaszczyznach swobodnie. Jakikolwiek ruch pokrętła AS już sprawia, że ramię powolutku zmierza ku podstawce. Tak że jest ok. Ktoś pisał że musiał przestawić nawet na 5 żeby ramię zauważyło siłę AS. Tutaj, dosłownie ruch pokrętłem do pierwszej kreseczki i już jest reakcja ramienia. Tak że łożyska też idealne.
Awatar użytkownika
winylowy_luke
Gramofon: Technics SL-1210GR
Kontakt:

Post autor: winylowy_luke »

sk-victor pisze:
02 wrz 2024, 18:20
Spróbowałem na zrównoważonym ramieniu i AS na 0. Ramię lewituje w obu płaszczyznach swobodnie. Jakikolwiek ruch pokrętła AS już sprawia, że ramię powolutku zmierza ku podstawce. Tak że jest ok. Ktoś pisał że musiał przestawić nawet na 5 żeby ramię zauważyło siłę AS. Tutaj, dosłownie ruch pokrętłem do pierwszej kreseczki i już jest reakcja ramienia. Tak że łożyska też idealne.
I tak ma być, w końcu to Technics!
Ustaw AS taki jak masz nacisk igły - sprawdzałem to u siebie na GR na wszystkich moich wkładkach. Z płytami testowymi, płytą CD-4. Wynik zawsze jest taki sam. AS=VTF.
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
Topping E50+L50+PA5/Audiosymptom i8 mod @Wilk-Audio-Projekt/Sennheiser HD 660S
ODPOWIEDZ