głośne granie

Żeby nie było za cicho
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Piterski
Gramofon: Pioneer PL70LII

Re: głośne granie

Post autor: Piterski »

Ja kreatywnie zamiast ustrojów z gąbki wykorzystałem śpiwory turystyczne. Raz, że im to służy jak wiszą, a nie są ściśnięte w workach a dwa mam ustrój ukryty na ścianie za zasłonką. Same pozytywy.
Inna sprawa to odkryte regały, u mnie z książkami, bardzo poprawiają akustykę ich wadą jest to że się kurzą.
Grubszy kawałek dywanu na podłodze też pomaga i tak jak wspomniano miękkie meble typu sofy, fotele najlepiej jednak nie skórzane.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Piterski pisze:
02 lip 2024, 09:04
Grubszy kawałek dywanu na podłodze też pomaga.
Szczególnie że to są pierwsze odbicia.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
michalec

Post autor: michalec »

Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi i wiele pomocy. Wstawiłem do pokoju regał . Wydaje mi się ,że echo trochę zmalało . Odsunąłem na próbę kolumny od ściany na około 60 -70 cm (odległość tylnej ściany kolumny od ściany pokoju ) , zsunąłem je do siebie bliżej , zagrały zdecydowanie lepiej, ciszej, mniej bucząco i basowo , czyściej . Pojawił się nowy głębszy wymiar.
Kiedy podsunąłem je znów pod ścianę wrócił znowu efekt rozlanego , dudniącego basu i znowu odruchowo ściszałem .
Teraz taka rozkmina :
1. Czy to wina bass reflexu z tyłu w Pearl 25 ? Czy wymiana kolumn na kolumny z bass reflex z przodu zastąpiłby mi potrzebę odsuwania ich od ściany , bo trochę bez sensu to wygląda - wystawiać kolumny przed regał rtv, i ustawiać je w ciągu przechodnim pokoju . Ktoś z Was mając np. salon ok 17 metrów w kształcie wąskiego prostokątu ustawia kolumny na metr od ściany ?
2. Czy Bass reflex nie ma tu znaczenia , a po prostu układ brzmień mojego pokoju łączy się lepiej kiedy kolumny stoją odsunięte tyle od ściany ?
Awatar użytkownika
Jozi
Gramofon: Sony PS-X60

Post autor: Jozi »

michalec pisze:
02 lip 2024, 18:44
Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi i wiele pomocy. Wstawiłem do pokoju regał . Wydaje mi się ,że echo trochę zmalało . Odsunąłem na próbę kolumny od ściany na około 60 -70 cm (odległość tylnej ściany kolumny od ściany pokoju ) , zsunąłem je do siebie bliżej , zagrały zdecydowanie lepiej, ciszej, mniej bucząco i basowo , czyściej . Pojawił się nowy głębszy wymiar.
Kiedy podsunąłem je znów pod ścianę wrócił znowu efekt rozlanego , dudniącego basu i znowu odruchowo ściszałem .
Teraz taka rozkmina :
1. Czy to wina bass reflexu z tyłu w Pearl 25 ? Czy wymiana kolumn na kolumny z bass reflex z przodu zastąpiłby mi potrzebę odsuwania ich od ściany , bo trochę bez sensu to wygląda - wystawiać kolumny przed regał rtv, i ustawiać je w ciągu przechodnim pokoju . Ktoś z Was mając np. salon ok 17 metrów w kształcie wąskiego prostokątu ustawia kolumny na metr od ściany ?
2. Czy Bass reflex nie ma tu znaczenia , a po prostu układ brzmień mojego pokoju łączy się lepiej kiedy kolumny stoją odsunięte tyle od ściany ?
Mam obecnie kolumny zamknięte, ale nawet jak miałem nowe podłogówki to z bas reflexem z przodu właśnie na brak możliwości technicznych odsunięcia od ściany.
Miałem jeszcze na testach takie i też się sprawdzały.
https://www.tophifi.pl/glosniki/glosnik ... E_deviceid
Jakbyś poszukał paczki zamknięte z epoki to zagrają bez odsuwania od ściany.
Obecnie grają u mnie heco professional 650 i jest lepiej jak dobrze, a stoją ściśnięte i przy ścianie.
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-analog]
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
michalec

Jozi pisze:
02 lip 2024, 18:56
michalec pisze:
Teraz taka rozkmina :
Mam obecnie kolumny zamknięte, ale nawet jak miałem nowe podłogówki to z bas reflexem z przodu właśnie na brak możliwości technicznych odsunięcia od ściany.
Obecnie grają u mnie heco professional 650 i jest lepiej jak dobrze, a stoją ściśnięte i przy ścianie.
Jaką masz odległość kolumny od kolumny? i jak daleko od nich sobie ich słuchasz? Pytam ,
bo czytam o tym słynnym trójkącie równoramiennym ustawienia kolumn i np. fotela , sofy , i wydaje mi się ,że to też zaczyna w moim wypadku mieć znaczenie. Moje Pylony są rozstrzelone na krańcach ściany , a siedzę do nich, w stosunku do tej zasady, chyba za za blisko
Awatar użytkownika
Jozi

michalec pisze:
02 lip 2024, 22:02
Jozi pisze:
02 lip 2024, 18:56
michalec pisze:
Teraz taka rozkmina :
Jaką masz odległość kolumny od kolumny? i jak daleko od nich sobie ich słuchasz? Pytam ,
bo czytam o tym słynnym trójkącie równoramiennym ustawienia kolumn i np. fotela , sofy , i wydaje mi się ,że to też zaczyna w moim wypadku mieć znaczenie. Moje Pylony są rozstrzelone na krańcach ściany , a siedzę do nich, w stosunku do tej zasady, chyba za za blisko
A tak na "oko" to jakieś 2,5m i w podobnej siedzę jak słucham, jak leżę to się robi 3,5m.
Nie zwracam na odległości uwagi, ale jak siedzę to mam najlepszy odsłuch.......
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Piterski pisze:
że im to służy jak wiszą, a nie są ściśnięte w workach
Bo Psze Pana przyzwoity śpiwór ma dwa worki. 1, to kompresyjny służący do przenoszenia i transportu np w plecaku; 2, tzw "biwakowy dzienny" o pojemności ok 4x większej, który słuzy do przechowywania śpiwora w warunkach biwakowo bazowych np namiot, garderoba czy garage ze srzętem turystycznym. Dotycz to głownie śpiworów puchowych ale robi dla wszystkich rodzajów czy to kaczka czy np tinsulate.
BTW;
Piterski pisze:
to odkryte regały, u mnie z książkami, bardzo poprawiają akustykę
U mnie też z tym, że obecnie mam tak ustawione regały z płytami częściowo. CD powysuwane nierównomiernie też robią robotę.
Piterski pisze:
meble typu sofy, fotele najlepiej jednak nie skórzane.
Też potwierdzam, ale ze skórą bez przesady, już kill'em all jakiś lub ciuszek rzucony na nie załatwa sprawę, zresztą to kwestia kształy i gabarytu bardziej niż pokrycia.

michalec pisze:
salon ok 17 metrów
Słucham? :D .. że salon? No nie mam, tyle mam w kuchni i nie jest to wąski prostokąt :D ale spoko w tego typu "salonie" trzymasz się jednak zasady trójkąta równoramiennego na ile się uda. To bdb zasada.
REflex z przodu nie jest do tego by kolumny mogły stać sklejone ze ścianą, tak czy siak odsuwasz je tyle ile się da bez zaburzania ustroju ergonomii pokoiku znaczy salonu.. sorka :)
Jozi pisze:
03 lip 2024, 07:10
jak leżę
Józku w naszym wieku, to jest podstawowa pozycja audio ;) Mistrz! :D Stosuję z dużym powodzeniem i mam efekty.
Awatar użytkownika
Piterski

Z ustawieniem kolumn można eksperymentować na różne sposoby. Generalnie od miejsca słuchacza do każdej z kolumn odległość powinna być zachowana taka sama. W końcu chcesz mieć bazę stereo, a bez tego jej poprawnie nie zbudujesz. Kolumny z BR zawsze mają jakieś wyraźne podbicie pasma dlatego zaleca się by miały trochę oddechu wokół siebie. Ściany wzmacniają odbitą falę i masz efekt dudnienia. Warto je przesuwać nawet po te kilka cm i sprawdzać bo w pomieszczeniu tworzą się węzły fal takie wzmacniające i osłabiające pewne częstotliwości. Tak więc czeka Cię dużo zabawy.
Pamiętam jak u kolegi w takim "tramwaju" ustawiłem mu AP Tempo w 1/3 długości salonu odsunięte od tylnej ściany, mimo że do bocznych było blisko i to już było zupełnie inne granie.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

michalec pisze:
I tak i nie. Dla dowolnych głośników przesunięcie głośnika do ściany albo do rogu podbija bass. Nie jest to jednoznacznie niepożądany efekt, zależy od paczek. Bass reflexy zazwyczaj są podbite w tym zakresie więc ściana czy narożnik mogą dawać już za dużo. Natomiast reflex z tytłu i przy samej ściane też może trochę psuć jego pracę.
Ogólnie tematy snucia się i podbicia basu rozdzielił bym od samego hałasu i niskiej rozdzielczości przy głośnym graniu. To zagadnienia z którymi inaczej się walczy. Prościej jest z drugim tematem. Ogarnięcie akustyki niskich częstotliwości jest dużo trudniejsze.

Bass reflex w ciasnych pomieszczeniach to powszechny problem na Audio Show w Sobieskim. Niektórzy ogarniają to "psując"/tłumiąc bas reflex. Zapchaj go testowo jakimiś skarpetkami i zobacz co z tego wyjdzie.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
michalec

Kupiłem gąbkę do kąpieli , przekroiłem na pół, i te dwie połówki włożyłem, po jednej w każdy otwór bass reflex. Do tego ująłem z nada basu z bazowej pozycji- fakt ,dudnienie i rozlany wszędzie bas ustąpił. Ale mam też wrażenie że i całe pasmo, przez te gąbki dostało razem z basem po tyłku, tzn , trochę jakbym te kolumny przykrył kocem. Póki co wkręcam się teraz w próbę z kolumnami zamkniętymi, gdzieś muszę je podłapać na próbę . Pylony grają ok , ale jak stoją wysunięte praktycznie w połowie pokoju.
Awatar użytkownika
Piterski

Nie pakuj tam gąbki która całkiem Ci bas wycina, spróbuj z taką filtracyjną. Polecam na początek tę z największymi porami. Wytniesz sobie krążki i możesz sukcesywnie je dokładać regulując tłumienie.

https://allegro.pl/oferta/arkusz-do-fil ... LUEALw_wcB

Tu jest to lepiej opisane bo one mają znormalizowaną tę gęstość. Jak poszukasz na pewno znajdziesz trafniejsze opcje zakupu na allegro.
https://allegro.pl/oferta/gabka-do-filt ... 4qEALw_wcB
Awatar użytkownika
Jozi

michalec pisze:
31 lip 2024, 22:01
Kupiłem gąbkę do kąpieli , przekroiłem na pół, i te dwie połówki włożyłem, po jednej w każdy otwór bass reflex. Do tego ująłem z nada basu z bazowej pozycji- fakt ,dudnienie i rozlany wszędzie bas ustąpił. Ale mam też wrażenie że i całe pasmo, przez te gąbki dostało razem z basem po tyłku, tzn , trochę jakbym te kolumny przykrył kocem. Póki co wkręcam się teraz w próbę z kolumnami zamkniętymi, gdzieś muszę je podłapać na próbę . Pylony grają ok , ale jak stoją wysunięte praktycznie w połowie pokoju.
Też tak kombinowałem z indiana line 550x - gąbkiw bass reflexy ale grało to fatalnie :D :D :D .
Zacząłem zabawę z zamkniętymi paczkami od heco i czy z amplitunerami z epoki czy ze wzmakiem yamahy grało to o niebo lepiej.
zabawę zakończyłem na heco professional 650 i póki co nie potrzebuję nic więcej.
Paczki kosztowały 1000zł, są po remoncie tzn, odnowione skrzynki, zwrotnice po wymianie kondów, wymienione przewody i gra to super jak dla mnie, jest przyzwoity bass i wysokie, kolumny grają jasno a ja lubię jasne i wyraźne granie.
Słucham z rańca muzy klasycznej i arie wybrzmiewają fenomenalnie.
Może tu jest kierunek.
Arkadyo

Post autor: Arkadyo »

michalec pisze:
31 lip 2024, 22:01
Nie wystarczy tylko zatkać portów br. To tak nie działa. Głośnik gra w obie strony i w obudowie br częściowo wykorzystujesz jego granie "w tył" w celu zyskania na ilości basu. W obudowie closed musisz jak najmocniej wytłumić energię "tylnej fali" bo inaczej odbicia wewnętrzne będą podbarwiać całe pasmo - średnie i wysokie tracą na przejrzystości.
Poza tym głośniki o niskim qts słabo nadają się do przerabiania na closed - jak zrobisz to dobrze to basu całkiem zabraknie. Najlepiej taka zabawa wychodzi z qts powyżej 0,4 - taki głośnik poradzi sobie fajnie w obu rodzajach.
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Ja błądzę gdzieś po środku...
michalec

Też tak kombinowałem z indiana line 550x - gąbkiw bass reflexy ale grało to fatalnie :D :D :D .
Zacząłem zabawę z zamkniętymi paczkami od heco i czy z amplitunerami z epoki czy ze wzmakiem yamahy grało to o niebo lepiej.
zabawę zakończyłem na heco professional 650 i póki co nie potrzebuję nic więcej.
Paczki kosztowały 1000zł, są po remoncie tzn, odnowione skrzynki, zwrotnice po wymianie kondów, wymienione przewody i gra to super jak dla mnie, jest przyzwoity bass i wysokie, kolumny grają jasno a ja lubię jasne i wyraźne granie.
Słucham z rańca muzy klasycznej i arie wybrzmiewają fenomenalnie.
Może tu jest kierunek.

A co sądzisz o takich paczkach : https://allegro.pl/oferta/heco-hb-6800- ... urce=ctr_b
https://www.olx.pl/d/oferta/kolumny-imf ... derIndex=0
Awatar użytkownika
Jozi

Te heco pewnie by były ale ten sprzedawca to tak nie do końca jest pewny. Ten mój Gościu co kupiłem od niego miał coś z kolumn przywracać do życia tzn. robić "kapitalkę"-remont stolarski paczek, zwrotnice, nowe grubsze przewody, Musiałbym poszukać telefon do niego czy coś ma ciekawego i chciałby sprzedać z wysyłką.
Jedno jest pewne, szukaj zamkniętych paczek.
ODPOWIEDZ