Witalski!

Pozwól innym poznać Ciebie
ODPOWIEDZ
chromaticall

Witalski!

Post autor: chromaticall »

Przedstawić się... Konkretnie więc: systemu jako takiego nie posiadam, nie jestem audiofilem, nie mam żadnego zboczenia na punkcie sprzętu. Nie jestem też melomanem. Jestem tzw zawodowym muzykiem (czyli żyję z grania ;) ) i muzykę oraz sprzęt do jej odtwarzania i tworzenia traktuję czysto użytkowo. Do niedawna moje słuchanie muzyki odbywało się poprzez końcówkę Adcom i estradowe szerokopasmowe Yamahy. Do końcówki podpięty był studyjny 12- śladowy mikser Yamahy (analog :) ) a do niego wszystko co w domu było związanego z muzyką: syntezator, piano cyfrowe, mikrofony, komputer, gramafon marki Adam wprost z Unitry i DVD Panasonica sprzed 20 lat.. No i tak to sobie grało lepiej (sprzęty estradowe) lub gorzej (sprzęty audio domowego). I taki to był system. Jakiś czas temu nastąpiła zmiana koncepcji na antykoncepcję i mikser wraz końcówką i głośnikami znikł w czeluściach schowka. Może kiedyś jeszcze zagrają razem... Ich miejsce zastąpiła Scarletka Focusrita dla podłączenia sprzętów estradowych oraz w sumie dosyć podły amplituner 5.1 Technicsa o nazwie SA-AX 720. Do niego podpięty jest rzeczony Adam, DVD Panasonica oraz Scarletka. Dźwięki wydają kolumny Eltax Century (celowo piszę "wydają" a nie "grają" no bo jest jak jest) apgrajdowane poprzez dodanie kolców oraz obciążenie każdej 5 kg piasku wewnątrz. Szału jak widzicie nie ma. Oprócz tego jestem od młodości mojej szczęśliwym posiadaczem ZM8000 wraz z korektorem oraz Diory Mini Line - które to zestawy dałem swoim dzieciom do pokoi żeby doceniły postęp. Są też Altusy 75 w których sparciało zawieszenie więc nie grają od 10 lat oraz Revox A77 mark 3. A jestem tu, bo wygląda na to, że mój Adam zamierza wyzionąć ducha po niemal 40 latach dobrej służby (mam go od nowości) a winyl to jedyny nośnik, który cieszy moje ucho nawet na tak podłym gruzie jaki mam. Więc będzie trzeba poszukać czegoś nowego... Bo poza winylem najpiękniejszą muzyką jest cisza. Ew. dźwięk koncertowego Steinwaya na żywo :) Dziękuję za uwagę i cierpliwość. Idę szukać gramofonu.
Chromaticall
Awatar użytkownika
konrads0
Gramofon: Technics SL 1200Mk2

Re: Witalski!

Post autor: konrads0 »

Cześć ;)
Awatar użytkownika
darksome
Gramofon: Audio Linear td 4001

Post autor: darksome »

Witam :)
Dawid Szydełko

Cyt. "Kto walczy z potworami, Ten niechaj baczy, by sam przytem nie stał się potworem. Gdy zaś długo spoglądasz w bezdeń, spogląda bezdeń także w Ciebie." - F. Nietzsche
Awatar użytkownika
mrcnoos
Gramofon: Składak

Post autor: mrcnoos »

Czołem!
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Sie masz ;)
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
eu4yaon
Gramofon: Pioneer

Post autor: eu4yaon »

Cześć
Pioneer PL 50L II + Hana EH + Husariaa v2 + Atoll IN 100SE + JBL TLX8
Awatar użytkownika
zelazny

Post autor: zelazny »

Faktycznie "apgrajdowane poprzez dodanie kolców oraz obciążenie każdej 5 kg piasku wewnątrz", to nie są oznaki audiofilizmu...
Cześć.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Skoro kolega napisał, że nie jest audiofilem to pewnie to wie lepiej. Jak również zna przyczyny takiego pozycjonowania siebie.
Może po prostu nie jest rasy białej lub jest kobietą.

za kompendium:
"Audiofile stanowią wyrazistą grupę. Są praktycznie wyłącznie mężczyznami (w USA rasy białej), przeważnie dobrze sytuowanymi materialnie. Kobiety wśród audiofilów nie tylko zdarzają się bardzo rzadko, ale często mają wręcz niechętny stosunek do sprzętu audiofilskiego.

Postawom audiofilskim przypisuje się również podłoże seksualne"

W sumie to trochę doceniam komfort ocenienia siebie. Sam dla przykładu mam z tym kłopot, bo nie wiem czy jestem audiofilem czy nie? W sumie co do przesłanek negatywnych i wykluczających to nie jestem kobietą i jestem rasy białej. Trochę podpadówa, bo wg definicji socjologicznej spełniam podstawowe kryterium w USA. Psie ucho! Jestem w kropce. Na szczęście jeszcze się tu nie witałem w wątku tymże, to mam margines bezpieczeństwa, gdy będę się Wam prezentował Drodzy kiedyś, to pewnie określę się jako meloman. W sumie jako muzyk też pewnie mógłbym, bo co prawda niby nie gram na trąbce (moja ulubiona w jazzie), ale też nigdy nie próbowałem. Skąd zatem wiedzieć czy nie umiem?

Witaj na forum @chromaticall :D
Awatar użytkownika
MMarek
Gramofon: DP-59L / PS-X50

Post autor: MMarek »

Cześć :)
Awatar użytkownika
jaca1970
Gramofon: JVC Ql-Y3F

Post autor: jaca1970 »

Cześć,
Dom - JVC QL-Y3F, Grace F-8, PRE by Jaceulek, Acoustic Research X-07, ATL HD 311.
Ogródek - Dual 1235, Shure V15 III , kolumny Philips KD - 1034.
Awatar użytkownika
Regsoft

Post autor: Regsoft »

Cześć :D
ODPOWIEDZ