Foliowe okładki zewnętrzne, koperty wewnętrzne itd.

Czyścimy i dbamy o naszą kolekcję
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Re: Foliowe okładki zewnętrzne, koperty wewnętrzne itd.

Post autor: Bacek »

A te TDK nie są ciut za duże? Mówię o pojedynczych a nie gatefold. Jak to wychodzi na żywo? Bo na fotkach w aukcji jak dla mnie trochę za dużo wolnego zostaje.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Na żywo to są dwa rozmiary. Stosuję większy na gatefold i mniejszy na single, bo płyta ma mieć looz. Ta wewnętrzna zwłaszcza, też nie ma mieć ciasno jak w majtkach chippendalesów.
Ewentualnie Katta zew., ale ta jest dość fajnie dopasowana z niewielkim luzem.
(wymiary są podane w opisie aukcji).
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Jasne, za ciasno nie może być. Ostatnio nawet dostałem płytę która skrzywiła się bo zewnętrzna okładka tak się skurczyła że zgięła całość. Ale z drugiej strony nie lubię gdy stawiam płytę na półkę a okładka wystaje 1cm do góry. Kilka mil ok ale co ponad 4 to już dla mnie za dużo
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
gitarrra

Post autor: gitarrra »

A może ktoś kupował i może coś na ich temat powiedzieć ,okładki od tego sprzedającego ?
https://allegro.pl/oferta/okladki-do-wi ... 2368162540
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

gitarrra pisze:
16 sie 2024, 12:29
A może ktoś kupował i może coś na ich temat powiedzieć ,okładki od tego sprzedającego ?
https://allegro.pl/oferta/okladki-do-wi ... 2368162540
A po co Art? To są najprawdopodobniej reselerki od TDK i to jakaś wersja typu tanioł, bo widać nierówne cięcie, które TDK miało owszem ale tak z 6-7 lat temu. Majster Dżak nie jest ich producentem, a te które tu omawiamy to zasadniczo bez pośredników.
Bierz to co sprawdzone i co użytkują ludzie. "Ludzie tacy jak my" :D
(wydaje mi się.. bo nie pamiętam za bardzo, że dałem Ci do Kłinoli wewnętrzne Katta ryżombki - co byś sobie zdanie wyrobił, ale dla mnie są bdb i profi).
gitarrra

Darku...
od TDK kupiłem wewnętrzne ,bo je polecałeś.I za to Ci dzięki bo są bardzo fajne.
Co do zewnętrznych od TDK ,to problem jak dla mnie jest taki ,że są sprzedawane po minimum 100 sztuk.A to dla mnie zdecydowanie za dużo.Mam dość skromną "kolekcję "płyt.I w zupełności wystarczyłoby mi 50 okładek.Przy moim tempie kupowania płyt ,druga "piędziesiątka" leżałaby długo zanim zostałaby użyta. Ja nie lubię robić zapasów a zupy z nich nie ugotuję.
Niestety coś mi się zdaje ,że chyba nie będzie wyjścia .Trudno.
Co do tych wewnętrznych,które były z Queenami...miałem o nie Ciebie pytać jak już nasłucham się LK.Bardzo fajne są .Żeby tylko jeszcze były zaokrąglone to byłoby zajeb...ście.
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Umm, półokrągłych o 3-ch warstwach na papierze ryżowym nie spotkałem, MoFi, Katta, Analogis i ECM US robią kwadratowe. Myślę, że byłby kłopot z wykończeniem brzegów. Te kwadraty są dość OK, płyta ma mieć luz i trochę oddechu. Poza tym są bardzo delikatne, a nie cienkie.
Takie zaokraglone to swego czasu spotkałem, ale bez papieru ryżowego z matriału, który przypominał cieniutką flizelinę - niestety nie wiem co to za materiał był, jednak te ryżowe są znacznie lepsze dla płyt i w ogóle.

p.s. Art na winyle.pl kupisz bez problemu koperty po 50 sztuk, 30, a nawet 10. Jak masz nie za duże potrzeby właśnie to można kupić lepszej jakości, a mniejszą ilość np 30.
https://www.winyle.pl/181-zewnetrzne
poza tym załatwiłem Ci 5% rabatu na dzień dobry, tylko się musisz zalogować :obscene-smokingpimp:
Awatar użytkownika
Avarice
Gramofon: WG-264

Post autor: Avarice »

Koperty ryżowe mają także tę zaletę, że są dokładnie pod wymiar płyt 12 calowych. W efekcie mieszczą się w nieludzkie, oryginalne, kartonowe koperty obecne w niektórych wydaniach, skutecznie chroniąc płytę przed poważnym porysowaniem przez karton.
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Post autor: Obywatel »

Masterjack podniósł jakość w stosunku do tego co było kiedyś. W tym roku coś od niego brałem - po dłuższej przerwie - i jest lepiej niż kilka lat temu. To co sprzedaje to jego produkcja własna.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Możeliwe, możliwe. Nie neguję tej informacji, bo nie mam żadnej innej poza taką z ich strony:
"Akcesoria audiofilskie chroniące płyty przed zniszczeniem i uszkodzeniem (okładki i koperty do płyt winylowych).Są to najczęściej nasze autorskie opracowania i wykonania powstałe w oparciu o 30 letnie doświadczenie kolekcjonerskie i handlowe."

Z powyższego nie wynika informacja , że są producentem.

Oraz z aukcji:
"Dlatego u nas kupisz okładki wykonane w dwóch rozmiarach-na płyty pojedyńcze (318X320mm) i podwójne (323X320mm) z oczywistych względów lepiej dopasowane niż wykonane w jednym tylko rozmiarze i z reguły zbyt obszerne 'unisexy'. Za jakość oferowanych okładek ręczę najdłuższym (od 2004r) stażem na Allegro i o wiele dłuższym jako kolekcjoner płyt."

Z tej w mojej opinii też jednoznacznie nie wynika informacja o produkcji, a nawet w ogóle. I troszkę jakby mało szczegółów w temacie stricte.
Dwa rozmiary to dokładnie format TDK dla przykładu, ale to tylko uwaga natury porządkowej :)

Dalej mamy tak:
"wykonanne z najbardziej przezroczystej folii polipropylenowej"

Fajnie to lubię! A wolę mieć konkretniej podaną nazwę materiału.

U TDK mamy zaś taką informację:
Okładki wykonane są z surowca LDPE, który cechuje się miękkością oraz trwałością
Nasze okładki są zawsze najtańsze w danych przedziałach grubości i ilości na rynku!
Zawsze jesteśmy otwarci na uwagi naszych klientów, przez co ciągle udoskonalamy nasze produkty
Posiadamy wieloletnie doświadczenie w produkcji okładek na winyle!

.. czy polipropylen to LDPE? TDK to niewątpliwie producent wielorakich opakowań i ma to wystarczająco opisane.

Natomiast oczywiście, jeśli sam produkt Majsterdżka oceniasz dobrze, to i dobrze. Opinia pozytywna tylko cieszy redukując ryzyko trafienia na bubla.
Sam nie zaopatruję się w Masterjacku, bo jak napisałem wyżej do Artura, nie widzę powodu.
Zresztą i tak najchętniej nabywam okładki wielorakie, a wysokiej jakości u Tomasza na winyle.pl. Nieco drożej, ale wysoki współczynnik pewności co do jakości zwłaszcza papierowych z foliowym wypełnieniem i ryżowych.
Natomiast te budżetowe w sumie pewnie jakoś drastycznie się nie różnią u oferentów.
Fajnie, bo zawsze warto wymienić uwagi i doświadczenia.
gitarrra

Okładki zewnętrzne zamówione na winyle.pl
Nie mając styczności z żadną z pozycji na stronie sklepu ,a czytając jedynie opis wybrałem takie
https://www.winyle.pl/okladki-na-plyty/ ... olski.html
Mam nadzieję ,że będą chociaż przyzwoite jakościowo. A jak dla mnie mają ten plus ,że są na albumy jedno i dwupłytowe.
A wracając jeszcze do wewnętrznej "ryżówki" od Darka.
Jakościowo jest bardzo dobra. Sama folia delikatniejsza w dotyku od tej użytej w kopertach od TDK.
Ale żeby nie było tak kolorowo...nie udało mi się włożyć płyty umieszczonej w takiej "ryżówce" w oryginalny insert Live Killers.Wystawało ponad insert ok.5cm.Dopchnięcie płyty do końca spowodowałoby zmiętolenie "ryżówki'.
No chyba ,że ja jestem taka sierota ,że przerasta mnie tak prosta czynność. :whistle:
No ale jak pisał Darek ,półokrągłych ryżówek nie spotkał.Trudno.
Te od TDK jak dla mnie są OK.
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Jak wiesz jak nie wkładam do środka koperty gate, tylko pomiędzy, a singlefold "za okładkę zewnętrzną.
Generalnie do np starych kartonowych US - typowo nie wchodzi nic! :lol: chyba, że ktoś sobie chce roztargać zespolenie okładki.
gitarrra

Dzisiaj dotarły zamówione w winyle.pl okładki zewnętrzne.
Kupiłem jeden ,"uniwersalny" rozmiar.
Nie mam porównania do innych.Ale wydają się całkiem OK.Sama folia niezbyt gruba ,ale też nie jakoś ekstremalnie cienka. Okładki nie są idealnie przeźroczyste. Ale wydaje mi się ,że nie ma tragedii. Taka solidna czwórka ,gdy pięć to zupełna przeźroczystość. Zgrzewy wąskie.
Nie wiem jak będą się spisywać.Ale gdybym miał dzisiaj dokupić jeszcze trochę to spokojnie kupiłbym takie same.
To oczywiście moje subiektywne odczucia.Można się z nimi zgodzić lub nie.
Kilka zdjęć.
20240820_145053.jpg
20240820_145140.jpg

Okładka od Darka
Darkman 1.jpg
Okładka od winyle.pl
winyle 1.jpg
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Te takie lekko jakby satynowe na 4ke też mam, właśnie mi się skończyła paczka i wróciłem do tych max przezroczystych.
gitarrra

A Queen był włożony do zaklejanego worka.
To jeszcze coś innego od tych max przeźroczystych ,o których wspomniałeś? :think:
ODPOWIEDZ