Nie umiem udawać.
- Ukaniu
- Kontakt:
Re: Nie umiem udawać.
Da się zanucić to na pewno nie jest Jazz
Jak prawie wszyscy lubią no to też nie jest Jazz.
Jak doceniają nieliczni, znawcy, to prawdopodobnie może być Jazz
Jak rozumieją tylko Jazzmani to już pewnie jest Jazz
Jak rozumie tylko wykonawca a reszta się spiera o to co chciał przekazać to jest Jazz
Fenomenem była fala popularności tej muzyki w Polsce w latach 60. Kręcono w powietrzu marynarami, tańczono i słuchano w dużych grupach najtrudniejsze muzycznie, wymagające utwory. Nie wiem czy takie było obycie czy modna kontrkultura. Jazz jest trudny a im bardziej zaklęta w dźwiękach fraza przewodnia tym lepiej.
Jak prawie wszyscy lubią no to też nie jest Jazz.
Jak doceniają nieliczni, znawcy, to prawdopodobnie może być Jazz
Jak rozumieją tylko Jazzmani to już pewnie jest Jazz
Jak rozumie tylko wykonawca a reszta się spiera o to co chciał przekazać to jest Jazz
Fenomenem była fala popularności tej muzyki w Polsce w latach 60. Kręcono w powietrzu marynarami, tańczono i słuchano w dużych grupach najtrudniejsze muzycznie, wymagające utwory. Nie wiem czy takie było obycie czy modna kontrkultura. Jazz jest trudny a im bardziej zaklęta w dźwiękach fraza przewodnia tym lepiej.
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
- Charwel
- Gramofon: Pioneer PL-70
Z tym, że ja bardzo lubię jazz i to jest muzyka, której słucham w 90%, ale te płyty Komedy mi kompletnie się C nie podobają 
Dla rozluźnienia.
Spotyka się dwóch jazzmanów i jeden mówi:
-Stary! Ostatnio kupiłem twoją nową płytę! Świetna jest!
-A to byłeś Ty,…

Dla rozluźnienia.
Spotyka się dwóch jazzmanów i jeden mówi:
-Stary! Ostatnio kupiłem twoją nową płytę! Świetna jest!
-A to byłeś Ty,…
Ostatnio zmieniony 14 sie 2024, 14:16 przez Charwel, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Nie ma co dzielić włosa na czworo. W klasyce też jest i Vivaldi i Penderecki. Jak ktoś mówi że lubi/nie lubi klasyki to co to oznacza, że musi lubić/nie lubić obydwu?
Ostatnio zmieniony 14 sie 2024, 14:41 przez Bacek, łącznie zmieniany 2 razy.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- jacek_1
- Gramofon: Technics SL D303
To oznacza, że lubi/nie lubi klasyki xD
Moje Technics-y:
gramofon SL D303
wzmacniacz SU-V3
odtwarzacz CD SL-PJ1
korektor SH-8044
magnetofon kasetowy RS-M226
tuner ST-Z55
kolumny Indiana Line Nota 550 X
gramofon SL D303
wzmacniacz SU-V3
odtwarzacz CD SL-PJ1
korektor SH-8044
magnetofon kasetowy RS-M226
tuner ST-Z55
kolumny Indiana Line Nota 550 X
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Ja się staram bez! Bo jak mawiał nie żyjący już bohater pracy doktorskiej mojej żonki "z przyjemnością to dwa razy drożej".

Tylko Pink Floyd i Obscured by clouds

Brawo! Miles Davis uważał, a i ja tak uważam, że Wynton Marsalis nie gra jazzu! Jego zaś standardy da się zanucić. Jeden to nawet mój ulubiony w czasie tzw "czekania" w akcjach eksploracyjnych.. na pewno nie jazz, bo melodię od wielu lat zawsze podchytują moi kumple-partnerzy.. a
nawet partnerki.
Mocno dyskusyjne stwierdzenie, żeby nie powiedzieć - błędne w mojej opinii. Chciałoby się poprosić o przykłady /?

Gitarzysta jazzowy to taki, któ®y gra 30tysięcy przewrotów akordowych dla trzech słuchaczy, gitarzysta rockowy to taki, który gra 3 akordy dla 30tysięcznej publiczności (ot np przywołany przez Marka ten koleś z AC/DC riff'owiec..Angus Young)
Tak chyba właśnie jest.
A wracając do mysli przewodniej wątku, to nie żebym nie miał, skądże! Jednak nie lubię Komedy w wielokrotnych przewrotach i aranżacjach. Nie wracam do płyt z tą muzyką. Nie kupiłem sobie tych wydawnictw GAD, bowiem Komeda jako jazz mnie po prostu nudzi i nie znajduję dla tych płyt czasu. Nie wydaję na nie, przeto posłuchać u kolegów okazjonalnie wystarcza mi na cały rok. Przy całej mojej wysokiej, ba bardzo wysokiej ocenie geniuszu kompozytorskiego mistrza.. zdecydowanie wolę kompozycje i nagrania Andrzeja Trzaskowskiego w jazzie. Co innego muza filmowa K.Komedy, Aaaaa to już inna bajka - geniusz! I tyle. No i z obowiązku niejako kolekcjonerskiego zbieram wszystko co w Komedzie i z Komedą zagrał Pan Tomasz Stańko. Najwybitniejszy polski muzyk XX wieku jako i przełomu wieków - artysta i kompozytor kompletny. Tak mam i pewnie już się to u mnie nie zmieni.
Natomiast bardzo doceniam zbiory kolegów mających swego rodzaju estymę dla KK i poważne całkiem zbiory jego kompozycji. Tak trzymać chłopaki. Mnie się nie musi podobać. "Mój jazz" zresztą mało komu się podoba "od strzału" i to go nobilituje jeszcze bardziej

- Bart_S
- Gramofon: SONY PS-X60
To musisz Pan GADowski Live in Bled zanabyć - trąbi Tomasz Stańko. A ja właśnie kawę poranną w Bled spożywam i zastanawiam się, czy to czasem nie tu tę płytę nagrywano:
Ostatnio zmieniony 16 sie 2024, 11:16 przez Bart_S, łącznie zmieniany 1 raz.
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Joł, no pewnie tak bo nie mam. To zdaje się live in bled w kwintecie - wychodzi na to, że tam własnie /?
Tylko ja mam trochę jak Ty, wolę te nagrania kwartetowe począwszy od sidemanów w trio z Wasilewskim, a skończywszy na nowojorskim. Natomiast te wooden'y trzeba mieć faktycznie.. ale czy trzeba mieć wszystko w sensie, że to się da? No dobra namówiłeś ..

- Bart_S
- Gramofon: SONY PS-X60
Tak - Krzysztof Komeda, Tomasz Stańko, Roman Dyląg, Janusz Muniak, Andrzej Dąbrowski. Ale z tego, co patrzę, to na Live in Praha też jest Tomasz Stańko. Tylko on i lider pozostali z tego kwintetu, w Pradze grali jeszcze Bartkowiak, Ostaszewski (ojciec Mai) oraz Urbaniak. Praga chyba nawet lepsza.
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV