Canton glx 200 rozmieszczenie głośników
-
Canton glx 200 rozmieszczenie głośników
Witam. Niedawno kupiłem starsze kolumny monitory canton glx200 i zastanawia mnie jedna rzecz - ustawienie głośników średnio i wysokotonowego obok siebie, tj. w każdej z kolumn jest taka kolejność: na górze średniotonowy z lewej strony, obok wysokotonowy z prawej i pod nimi niskotonowy. Przy ustawieniu 2 kolumn w stereo jest niesymetrycznie, tj. 1 kolumna od lewej średniotonowy- wysokotonowy i druga kolumna też od lewej średniotonowy- wysokotonowy. Czy nie byłoby lepiej zamienić te głośniki tak (średnica otworów ta sama) żeby jednak było symetrycznie tj. w 1 średniotonowy i obok wysokotonowy, w 2 wysokotonowy i obok średniotonowy? Czy raczej nie będzie to miało znaczenia?
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Re: Canton glx 200 rozmieszczenie głośników
Zaszkodzić nie zaszkodzi, pomóc pewnie też wiele nie pomoże.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
Nic się nie zmieni poza wyglądem. Jak Tobie przeszkadza wizualnie, że masz dwie lewe kolumny to sobie zmień w jednej tak jak piszesz i tyle.rosim pisze: ↑27 gru 2023, 15:07Witam. Niedawno kupiłem starsze kolumny monitory canton glx200 i zastanawia mnie jedna rzecz - ustawienie głośników średnio i wysokotonowego obok siebie, tj. w każdej z kolumn jest taka kolejność: na górze średniotonowy z lewej strony, obok wysokotonowy z prawej i pod nimi niskotonowy. Przy ustawieniu 2 kolumn w stereo jest niesymetrycznie, tj. 1 kolumna od lewej średniotonowy- wysokotonowy i druga kolumna też od lewej średniotonowy- wysokotonowy. Czy nie byłoby lepiej zamienić te głośniki tak (średnica otworów ta sama) żeby jednak było symetrycznie tj. w 1 średniotonowy i obok wysokotonowy, w 2 wysokotonowy i obok średniotonowy? Czy raczej nie będzie to miało znaczenia?
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Ja błądzę gdzieś po środku...
Ja błądzę gdzieś po środku...
- cobra
- Gramofon: PS-T15, GS464
Raczej tylko różnica wizualna. Faktem jednak jest, że niektóre kolumny są w wykonaniu "symetrycznym", tzn. lustrzane odbicie.
Sony PS-T15, Benz Micro Silver / Empire 4000 / Z-4s, PreamP THT, Denon DRA-F109 / lampa SE, STX F-200n
-
Zamieniłem głośniki, wydaje mi się, że jest lepiej, może też dlatego, że wymieniłem kondensatory w zwrotnicach. Co ciekawe - wydawało mi się, że przy poziomym ustawieniu głośników wysokotonowego i średniotonowego powinno być lepiej przy ustawieniu kolumn tak, aby wysokotonowe były w skrajnych położeniach, ale jednak lepsza scena i stereofonia jest przy ustawieniu kolumn tak, że skrajnie z obu stron są średniotonowe, a wysokotonowe są w środku.
- caveas
- Gramofon: Telefunken CS20
Czy kondensatory trzymały parametry? Mam talie same w świetnym stanie i przystępuję do remontu - przeglądu.
Ar2r
Carver 4000, C-500 Tannoy HPD315A

-
- caveas
- Gramofon: Telefunken CS20
Dobre podstawki i rozmieszczenie (ważne!) i jazda. Do muzyki rozrywkowej i filmowej można dołożyć subwoofer pasywny od Cantona z głośnikiem dwucewkowym 30cm albo dwoma głośnikami 20cm. Zwrotnica w subie również wymaga przeglądu a obudowa uszczelnienia.
Ar2r