Pomoc w doborze wkładki do Daniela

Tematy związane z zakupem wkładek i igieł
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

Wojtek pisze:Można i nawet SASa założyć, ale czy to ma sens?
No nie wiem czy można, bo chyba nie ma SASa do tego modelu.

W sumie to też uważam, że to jest typowa, porządna wkładka na sferyki. Jak z lat 60.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Post autor: vinylpiotrek »

Tylko jeszcze nikt z tego forum, nie porównywał, czy ten przetwornik M44 z bieżącej produkcji, aby na pewno jest tak samo dobry jak stare M44 z lat 60. i 70.
Tak czy inaczej warta rozważenia opcja starej wkładki i nowej igły.
Obrazek
Awatar użytkownika
Winters

vinylpiotrek pisze:Tylko jeszcze nikt z tego forum, nie porównywał, czy ten przetwornik M44 z bieżącej produkcji, aby na pewno jest tak samo dobry jak stare M44 z lat 60. i 70.
Co do kontroli jakości to wszystko wskazuje na to, że nie są. Mędrcy rozmaici radzą przykładowo brać igły od Jico niż meksykańskie Shure.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Post autor: vinylpiotrek »

Z igłami, sprawa, o tyle bardziej dyskusyjna, że to swoje kosztuje i pytanie, czy warto, w przypadku przetworników, stara amerykańska używka + meksykańska igła wychodzi taniej, niż kompletna meksykańska nówka.
Obrazek
Robertson

Re: Pomoc w doborze wkładki do Daniela

Post autor: Robertson »

Ale jazda....to z Was nie żli mędrcy :clap: chyle czoło ! Meksykańska igła plus amerykanska używka :o ledwo nadążam ogarniać ;) Fonika gra fajnie ale to co pokazał Daniel na MF 100 :mrgreen: Boję się pomysleć co będzie jak zapuszczę go na Shur 44 .Powoli zaczynam rozumieć dlaczego te gramofony mają taką renomę i cenę! Wojtek!!!! Wiem co myślisz :D
Awatar użytkownika
Winters

Robertson pisze:Powoli zaczynam rozumieć dlaczego te gramofony mają taką renomę i cenę!
Spokojnie, kiedyś przestaniesz :D
DIOMEDES KATO
kielek

Post autor: kielek »

Robertson pisze: Fonika gra fajnie ale to co pokazał Daniel na MF 100
Może jednak ta Fonica nie gra fajnie? Skoro Daniel kładzie ją na łopatki ;)
Robertson

Hmmm...... ciiicho!!!!
Robertson

Znalazłem coś takiego ...co Wy na to ? http://allegro.pl/shure-m-44mb-wkladka- ... 37447.html
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Winters pisze:No nie wiem czy można, bo chyba nie ma SASa do tego modelu.
Faktycznie, JICO wycofało go ze swojej oferty, ale wiem, że robili.
Tak czy siak, może i lepiej że tak jest, skoro zastosowanie tego typu igły miało naprawdę mało sensu w tej wkładce.
Za to nadal mają SASa do M35'tki :)
Robertson pisze:Znalazłem coś takiego ...co Wy na to ?
A co mamy powiedzieć? Stary Shure M44 i tyle.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Robertson

Done....i stało sie ! Daniel po hm....kapitalnym ;) Trudno to co przeszedł nazwać przeglądem .Lżejszy o kilka stówek ale...szczęśliwy! Chyba warto było.K.....cze jak to gra :violin: Prawie jak Fonika :D A tak na poważnie . To co oferuje z tą wkładką to żywy , dynamiczny dżwięk z solidną podstawą basową .Środek przypomina mi trochę "starą angielską szkołę brzmienia" Jednym słowem do przodu .Otwarty i dynamiczny obraz tego co zapisane jest na płycie. Ten dżwięki "waży"i ma tzw. kopa! Ciężko było mi przekonać się do góry. Początkowo mi jej trochę brakowało.Nie błyszczała tak jak w AT .Ograniczało to trochę wybrzmienia dżwięków w górnym rejestrze.Aleee...po jakimś czasie i przeżuceniu różnorako nagranych płyt okazało sie , że jest to ratunek dla sssyczących sssybilanów, trzeszczacych talerzy itp.Tak nagrane płyty zdarzają sie i to często.Natomiast w przypadku dobrych realizacji było ok! Jak coś jest zwalone już w studiu to koooniec - nic nie pomoże. To tak na gorąco .Wczoraj odsłuchując kilka świerzo zakupionych płyt np.Mikea Oldfielda przy realizacjach z początku lat 80- ych została wygenerowana taaka ściana dżwięku , że włos mi sie zjerzył na całym ciele i przeszywały mnie ciary.Wystarczyło tylko dobrać odpowiedni poziom głośności i łazwienei z oczu gotowe.A przy tym nie było to męczące.Agrrrrr.... dla takich chwil warto żyć :D Yazoo z "You and me both" poruszało powietrze w pokoju . Trąbka Davisa w "Human Nature" błyszczała jak żywe złoto i góry było tyle , że ho ho ! Mam mnóstwo świetnych realizacji na CD ale....to jednak nie to samo.Można porównywać zero jedynkowy zapis z analogiem ? Z chęcią porównałbym bym to brzmienie z jakims innym gramofonem.Chociażby z tym Dualem CS 5000 , który tak chodzi mi po głowie lub z jakimś bardziej wyczesanym sprzętem .....tylko czy warto to burzyć ? Nie lepiej cieszyć sie tym co mam ? To już chyba mój taki "zaawansowany początek" przygody z winylem ;) Zapraszam kogoś z W-wy lub oklic na małą degustację dżwięków o oparach Jacka Danielsa lub innego szlechetnego trunku...nawet ze swoimi płytami :dance: Pozdrawiam.
Robertson

Mała poprawka...na prowadnice ramienia wyciekł nadmiar oliwki - umieszczonej tam przez poprzedniego właściciela-co zmusiło mnie do ponownej wizyty w serwisie..... tym samym temat wyskoich tonów rozwiązany.Maksymalne obciążenie dla tej wkłądki tj. 1,5 g zostało podzczas transportu przesunięte na ponad 2 ok 2,5 g. Po korekcie na nominalne 1,5 nastąpiła zdecydowana poprawa :D . Miałem kiedyś CD starszy model Philipsa z super napędem .Pożądny ciążki , masywny jak na CD talerzyk i charakterystyczne dla tego modelu odwrotne położenie płyty .Nośnikiem do góry.Grał super w zakresie niskich i Średnich częstotliwości.Góra jednak była ciachnięta przez firmowy wynalazek Philipsa "High Legato Link" W mojej wkładce działało to podobnie przy zbyt dużym obciążeniu.Teraz jest superrrrr :dance:
Polecam Serwis RTV na Sienkiewicza w W-wie na Żoliborzu. Facet wie co robi i zna gramofony od podszewki ...trzeba za to zapłacić ...ale warto!
ODPOWIEDZ