Keces Ephono czy Gold Note PH-10

Tematy związane z zakupem wszelkich przedwzmacniaczy i wzmacniaczy
ODPOWIEDZ
Amores

Keces Ephono czy Gold Note PH-10

Post autor: Amores »

Cześć
Może ktoś z forumowiczów słuchał obu pre i pomoże w wyborze
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: Keces Ephono czy Gold Note PH-10

Post autor: darkman »

Tak. Tylko pod jakie wkładki Panie Kolego planujesz? Prawdę mówiąc sens też trochę determinuje posiadan płytoteka np zawierająca wydania Decca, Columbia itd..korekcja RIAA itd.. płyty mono i starsze edycje wielorakie.
Jeśli PH-10 to trzeba uwzględnić zasilacz firmowy PH coś tam lub dedykowany od Tomanka (robią taki pod PH), to jest koszt dodatkowo nie mały, ale bez tego nie zagra.
Jest też obecnie nowy PH-5, ale na opinię trzeba (moją( troszkę poczekać, nie mam czasu zwykle w wakacje ale pewnie we wrześniu się nad nim pochylę.
Amores

PH-5 właśnie mam i jest tak sobie wkładka to AT-0C9ML/II płyty różne ok 4tyś głownie rock jest troche elektroniki typu Chemical brothers, Prodigy, troche jazzu ogólnie wszystko :-) spodziewałem sie ze PH-5 zagra przynajmniej na takim samym poziomie głośności jak tor cyfrowy, niestety jest ciszej i to zdecydowanie mimo tego ze jest ustawiony na +6db
Awatar użytkownika
audiotone

Post autor: audiotone »

Amores pisze:
20 lip 2024, 10:55
PH-5 właśnie mam i jest tak sobie wkładka to AT-0C9ML/II płyty różne ok 4tyś głownie rock jest troche elektroniki typu Chemical brothers, Prodigy, troche jazzu ogólnie wszystko :-) spodziewałem sie ze PH-5 zagra przynajmniej na takim samym poziomie głośności jak tor cyfrowy, niestety jest ciszej i to zdecydowanie mimo tego ze jest ustawiony na +6db
Wybaczcie że nie wnoszę nic do tematu, ale poziom wyjścia +6dB nie jest tylko możliwy po symetryku?
Pytam bo specyfikacja nie precyzuje tej opcji.
Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.
Amores

po rca też działa
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Podciąganie głośności pre po to żeby od razu uciszyć go na wzmacniaczu ma mały sens. No winyl I CD mogą różnić się w głośności i nic to nie przeszkadza.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Amores

Zobacz pytanie nie pytałem o sens podglasniania czy ściszania pre stwierdziłem jedynie ze PH-5 gra dość cicho jak na +6db pytanie jest o to czy jest sens dopłacać do PH-10 czy nie kupić Keces który ma wzmocnienie do 75db i zewnętrzne zasilanie wiem PH mają też opcję zewn. zasilania ale to za duże koszty jak za zwykły zasilacz
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Amores pisze:
20 lip 2024, 10:55
spodziewałem sie ze PH-5 zagra przynajmniej na takim samym poziomie głośności jak tor cyfrowy
Zalecam nie walczyć z tym tylko się pogodzić.

Możemy omawiać czy dany preamp jest lepszy/gorszy od innego, ale jeśli celem jest zrównanie głośności z innymi źródłami liniowymi to ten plan jest bez sensu.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Amores pisze:
20 lip 2024, 14:51
Zobacz pytanie nie pytałem o sens podglasniania czy ściszania pre stwierdziłem jedynie ze PH-5 gra dość cicho jak na +6db pytanie jest o to czy jest sens dopłacać do PH-10 czy nie kupić Keces który ma wzmocnienie do 75db i zewnętrzne zasilanie wiem PH mają też opcję zewn. zasilania ale to za duże koszty jak za zwykły zasilacz
Może teraz tak to pytanie sformułowaleś. Ok jest tytuł.
Tylko to ciche granie wymieniłeś jako wadę. O ile da się wzmacniaczem pogłośnić odpowiednio to to ani wada ani zaletą. Im bardziej wzmacniasz sygnał tym większe ryzyko że pogłaśniasz też śmieci. Jeżeli to jest jedyną różnicą między tymi pre to nie warto dokładać złotówki.
75db to już raczej do bardzo cherlawych wkładek.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
burz
Gramofon: jest

Post autor: burz »

PH-5 po trzech dniach odsłuchów - na razie bez PSU - oceniam na tyle wysoko, że go sobie kupię. Bezapelacyjnie ;)
Zbynio69

Post autor: Zbynio69 »

I jak tam ph 5 jednak zostaje, pytam bo też mnie korci wypożyczyć do hany sl,jak na razie preamp w yamaszce as 1100 świetnie daje radę z Hanką, ale na pewno nie zaszkodzi sprawdzić, pozdrawiam
burz
Gramofon: jest

Post autor: burz »

Przesłuchuję obecnie Regę Aria, w planie mam jeszcze jeden pre w podobnej cenie do GN PH-5 - chcę mieć uczciwe porównanie.

Jeżeli możesz wypożyczyć PH-5, to szczerze polecam, zrób to.
Zbynio69

Post autor: Zbynio69 »

O proszę a możesz zdradzić jaki to preamp jeszcze chcesz przetestować?
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Thorens TD-160 MK-II

Post autor: pavlos »

Dość spory rozrzut cenowy pomiędzy Keces Ephono a PH-10. Ale - to nie pieniądze grają, a różnice cenowe głównie są sterowane przez speców od marketingu...

Ale do rzeczy: też planuję - w pewnej przyszłości, na pewno kiedyś do tego dojdzie - analogiczne doświadczenie.
I na mojej krótkiej liście jest jeszcze najtańszy japoński Aurorasound Vida Prima. Cenowo pośrodku między dwoma urządzeniami w tytule. A "podobno" też zacne urządzenie. Ciekawym...
Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Post autor: MaciejT »

A ja się tak zastanawiam czy ktoś może słyszał TEAC PE-505. Z tego co tam wyczytałem to on mógłby powalczyć ph-10. No ale wiadomo, własne uszy to co inna bajka niż prasa branżowa. Może tutaj ktoś słuchał tego TEACa?
ODPOWIEDZ