Pomoc w doborze wkładki do Daniela

Tematy związane z zakupem wkładek i igieł
ODPOWIEDZ
Robertson

Post autor: Robertson »

Nie dawno zakupiłem fonike 461 z wkładką AT 70 i zupełnie przypadkowo i niespodziwanie wpadł mi w ręce Daniel G 1100 fs z oryginalną wkładką M 100 w wręcz idealnym jak na swe lata stanie. Z rozdziabionym pysiem wsłuchwałem sie jak on gra na TEJ wkładce. Jest dynamiczniej niż w fonice.Jedyna różnica to mniej przejrzysta góra . Po za tym dżwięk tak samo pozbawiony mięcha .Szczupły bas. Daniel za grosze więc stwierdziłem , że troszku zainwestuje .

1.Mimo dość dobrego stanu przyda mu się jakiś fachowy przegląd podstawowy upgrade (kilkanaście lat w szafie ) - może polecicie kogoś z W-wy ?

2. Troszku powertowałem forum i biorę pod uwage opcje
- zostawić AT 70 lub zmienić na AT 95 :naughty: lub co bardziej do mnie przemawia :
-Ortofon OM 5E :hand:
-Ortofon OM 10E :dance:
-któryś z Shure M 44 lub wyższy :dance:
- pójść po bandzie i Gardo Prestige Black lub Ortofon 2M Red. :doh:
Rozbierzność cenowa od 150 do ponad 250 zł . Preferncje: dynamika , przestrzeń.dobry bas wyrażna ale nie męcząca góra. Zdaję sie na Wasze doświadczenie :pray:
Ostatnio zmieniony 01 cze 2013, 09:58 przez Robertson, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Pomoc w doborze wkładki

Post autor: Wojtek »

Robertson pisze:1.Mimo dość dobrego stanu przyda mu się jakiś fachowy przegląd podstawowy upgrade (kilkanaście lat w szafie ) - może polecicie kogoś z W-wy ?
Jakikolwiek serwis RTV "starej szkoły" (czyli z elektronikiem 50+) ;)
"Podstawowy upgrade"? Upgrade to ulepszenie, czyli modyfikacja, a to nie to samo co przegląd.
Robertson pisze:- zostawić AT 70 lub zmienić na AT 95 :naughty:
W innym wątku napisałeś, że AT 70 gra lepiej od AT 95.
Jak doszedłeś do takiego wniosku, skoro teraz zadajesz sobie takie pytanie?
Robertson pisze:Preferncje: dynamika , przestrzeń.dobry bas wyrażna ale nie męcząca góra.
Spróbuj z Shure M44G.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Robertson

Re: Pomoc w doborze wkładki do Daniela

Już Ci odpowiadam Wojtku.Dużo czytałem na różnych forach w tym temacie. Na jednym z nich było opisane doświdczenie posiadacza Daniela z wkładką AT95. Zagrała ona mniej dynamicznie i nie wiele lepiej od oryginalnej MF100. Tu nasze odczucia są zbieżne.Jak juz napisałem ...mnie także pozytywnie zaskoczył pierwszy kontakt z Danielem na tej wkładce. Więc postanowiłem pójść w wyższy segment. A po za tym....tylko krowa nie zmienia zdania :) Jesli są a są na tym forum ludzie z wiekszą wiedzą i doświdczeniem czemu nie skorzystac z ich pomocy.
Robertson

No faktycznie przegląd to nie to samo co upgrade czy modyfikacja.Jak nazwać np. wymiane elektolitów , które w 99% wyschły przez te lata ..Wyciągniecie dodatkowej masy masy na zew, która w fonice poczyniła cuda - zero byczenia ! Jest jeszcze kwestia odłaczenia systemu....hmmm... elektronicznego który załącza dżwięk dopiero po kontakcie igły z płytą. Na ten temat też znalazłem wypowiedzi , że poprawia to brzmienie.Jest jeszcze kilka czynności , które forumowicze opisują i przyniosły efekt!
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Robertson pisze:Na jednym z nich było opisane doświdczenie posiadacza Daniela z wkładką AT95. Zagrała ona mniej dynamicznie i nie wiele lepiej od oryginalnej MF100. Tu nasze odczucia są zbieżne.
W jaki sposób zbieżne, skoro pisałeś o AT 70 i (chyba) nie miałeś AT95? Jakoś nie mogę tego zrozumieć.
Nie oceniamy wkładek okrężnym sposobem, czyli że "AT95 jest gorsza od AT70, bo AT70 wg mnie brzmi lepiej od MF 100, a wg kogoś AT95E brzmi gorzej od MF 100", itp.
Musisz mieć świadomość, że z łatwością znajdziesz parę uszu, której będzie bardziej pasowała AT95E od MF 100, a wtedy cała ta wesoła teoria porównawcza pójdzie z dymem.
Robertson pisze:Jak nazwać np. wymiane elektolitów , które w 99% wyschły przez te lata
W gramofonach zbyt wiele ich nie znajdziesz :)

Osobiście nie widzę sensu w te inwestycje/modyfikacje, chyba że masz jakiś sentyment do Daniela bądź liczysz się z każdym groszem.
Wsparcie finansowe forum
Robertson

Jesli jest to dobrze sporzytkowany grosz to nie ma problemu :) Dwaj faworyci idą łeb w łeb .Mam Shura za 220 zł i Grado za 200- tą drugą w W-wie. Obie mają
podobne opisy jesli chodzi o brzmienie .Co wybrać :doh:
Awatar użytkownika
Robert007Lenert
Kontakt:

Post autor: Robert007Lenert »

Ja stawiam na Shure. Argumentacja jest taka. Shure 44 byl oryginalnie pakowany do Daniela i wysokosc tej wkladki jest idealna dla danielowego koszyczka.
Robertson

Done ! Ale będzie mi to grało :violin: Dzięki Panowie :clap:

Wkładkę kupię ! Myślę , że za jakiś czas "vinylowy bakcyl" całkowicie mnie pochłonie i drogą ewolucj przeskoczę na coś lepszego.Wkładka chyba jest rozwojowa.Są na pewno lepsze igły , które z powodzeniem do niej zaaplikuję.
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

Wybrałbym Shure M44G
Robert007Lenert pisze:Shure 44 byl oryginalnie pakowany do Daniela i wysokosc tej wkladki jest idealna dla danielowego koszyczka.
Ja myślałem, że te wkładki to trafiały tylko do G600 i G601 trochę wcześniej. Daniela takiego nie spotkałem, ale jest to prawdopodobne.

Elektrolitów w Danielu nie ma za bardzo co wymieniać, ale zapobiegawczo można to zrobić. Wtedy będziesz miał spokój z ewentualnym szaleństwem elektroniki.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Robertson pisze:Wkładka chyba jest rozwojowa.Są na pewno lepsze igły , które z powodzeniem do niej zaaplikuję.
Niezbyt.

Jak byś kiedyś chciał mieć rozwojowego Shure'a to lepiej jednak sięgnąć po nowsze/wyższe modele od M44.
Wsparcie finansowe forum
Robertson

Faktycznie Wojtek ma rację.Ta wkładka to ostateczna wersja ale...... mimo to i tak ją wezmę. Napiszę jak gra :D Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

Jest rozwojowa, bo do M44 można zamontować igłe eliptyczną N44E.
DIOMEDES KATO
Robertson

He he.... w sklepie o tym nie wiedzą :clap: Fonica wystawiona "For Sale" :oops:
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Winters pisze:Jest rozwojowa, bo do M44 można zamontować igłe eliptyczną N44E.
Można i nawet SASa założyć, ale czy to ma sens? Nie bardzo, wg mnie :)
Oryginalna N44E była średnio-naciskowa (optymalny nacisk na poziomie 3g) tak więc jeśli już chcemy się bawić z tą wkładką w eliptyki to raczej trzeba uderzyć w zamienniki.

Robert Lenert chyba testował różne igły w tym modelu, można przeczytać jego opinie na forum, bodajże w wątku o M44.
Wsparcie finansowe forum
Robertson

Robert zdecydowanie polecił i miał danieli z tą wkładką.Shure 44.Optymalna wysokość.Pasuje jak ulał i ładnie gra.Brzmienie takie jakiego oczekuję.
ODPOWIEDZ